Με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια έλαβαν  χώρα οι θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις την Τετάρτη 6 Ιουνίου στις 20..00, στην ιστορική παραδοσιακή πλατεία (Μεσοχώρι) στην Πύλη έναντι του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, με κεντρικό νόημα και σύνθημα «Ψάχνοντας τις Ρίζες μας».

Η παραπάνω εκδήλωση οργανώθηκε από την  Ενορία του Αγίου Νικολάου Πύλης, σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλης και του Πολιτιστικούς Συλλόγους Πύλης και Γόμφων, με σκοπό την αναβίωση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ειδικότερα για την πλατεία του Μεσοχωριού με την λαμπρή πολιτιστική παράδοση.

Η μουσικοχορευτική βραδιά άρχισε  με τον Μέγα Εσπερινό στον χώρο της πλατείας του Μεσοχωρίου επί τη ευκαιρία της Εορτής της Αγίας Κυριακής που τέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πύλης Δημήτριος Κατσαρός συνεπικουρούμενος από Ιερείς της ευρύτερης περιοχής της Πύλης. 

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πύλης  Δημήτριο Κατσαρό o οποίος καλωσόρισε τους επίσημους και τον κόσμο και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους.

Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Γεώργιο Τζιορτζιώτη που απευθύνθηκε πρώτα στον Πατέρα Δημήτριο και  στους Εκλεκτούς προσκεκλημένους αλλά  και στους παρευρισκόμενους είπε τα εξής:

"Όταν ο κλήρος και λαός βρίσκονται πλάι-πλάι τότε σημαίνει ότι κάτι «καλό» γίνεται στον τόπο μας.

Όταν αυτό γίνεται στην μεγάλη θρησκευτική της Αγίας Κυριακής αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία και η αλληλεγγύη κάνουν μικρά «θαύματα».

Όταν αυτό επίσης γίνεται μετά από τρία χρόνια απουσίας λόγω του κορονοϊού σημαίνει ότι τελικά όλοι μαζί κερδίζουμε το στοίχημα.

Ο εγωισμός, ο ατομικισμός είχαν βάλει στην άκρη κάθε έννοια κοινωνικής ευθύνης.

Όμως η πανδημία και η οικονομική κρίση μας βοήθησε όλους να δούμε την ζωή με άλλο μάτι.  Σήμερα μαζευτήκαμε στην πλατεία «ΜΕΣΟΧΩΡΙ) για να θυμηθούμε τις καλές παλαιές στιγμές.  Για να μοιραστούμε όμορφες στιγμές της πλούσιας πολιτιστικής μας παράδοσης.

Σήμερα τα χορευτικά της Πύλης και των Γόμφων με την συνοδεία της δημοτικής ορχήστρας του Άρη Ντίνα και των εκλεκτών συνεργατών του, θα μας δείξουν ένα μεγάλο κομμάτι της παράδοσης μας.

Η Δημοτική Αρχή όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται στον Δήμο μας.   Και συνεχίζουμε και αυτό το καλοκαίρι με την συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων και των Τοπικών Κοινοτήτων σε όλο το φάσμα του Δήμου Πύλης.

Τελειώνοντας θέλω να  συγχαρώ  τον Πατέρα Δημήτριο  για τις εξαίρετες πρωτοβουλίες του και να σας μεταφέρων τους χαιρετισμούς του Δημάρχου μας Κωνσταντίνου Μαράβα και τις ευχές του για καλή επιτυχία στην μουσικοχορευτική αυτή βραδιά". 

Ακολούθησαν τα χορευτικά τμήματα όπου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας υπό την συνοδεία της δημοτικής ορχήστρας του Άρη Ντίνα και των εκλεκτών μουσικών της.

Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι Πολιτισμού κ. Γεώργιος Τζιορτζιώτης, Οικονομικών κ. Μάκης Παπαγεωργίου, κ. Χαρά Καλιώρα, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Ντίνος Μπάρδας, ο Διευθυντής του Κ.Υ. Πύλης κ. Ιωάννης Κουτσονάσιος και δημοτικός Σύμβουλος, οι Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Πύλης κ. Θεόδωρος Χήρας, της Ελάσσονος κ. Βαλάντης Τσιούτσιας, η δημοτική Σύμβουλος  κ. Έφη Μπλαντζώνη, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Πύλης κ. Βασίλειος Κανέλας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλης κ. Δημήτριος Πανάγος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύλης κ. Ανδρέας Αδαμόπουλος, ο Αναπληρωτής Διοικητής της 5ης  ΥΠΕ Θες/λίας-Στ. Ελλάδας κ. Ηλίας Τσιαούσης, ο πρώην Βουλευτής κ. Ηλίας Βλαχογιάννης και η υπ. Βουλευτής κ. Χαρά Ξάνθη.