Αξιοσημείωτος αριθμός από τις αιτήσεις για κρατική αρωγή δεν ανταποκρίνεται σε δικαιούχους, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που επιχειρείται παραπλάνηση της διαδικασίας, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος, σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

«Θέλω για ακόμα μια φορά να υπογραμμίσω ότι η διαδικασία που ακολουθείται έχει ασφαλιστικές δικλείδες που διασφαλίζουν ότι η ενίσχυση θα πάει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη και το δικαιούνται. Και η ΑΑΔΕ δεν έχει σταματήσει τη διαδικασία αυτόματου εντοπισμού στα χωριά που έχουν πληγεί σημαντικά με μικρά όμως αποτελέσματα καθώς έχει ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό το έργο αυτό. Προς αυτή την κατεύθυνση, όσον αφορά το έργο της ΑΑΔΕ, προ ημερών έστειλε σε όλους σχετικό μήνυμα για να υποβάλουν το IBAN του στα φορολογικά τους στοιχεία, ώστε να μπορέσουν να λάβουν την ενίσχυση. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν, αρκετοί, όμως ακόμα όχι», σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης, ότι η τρίτη καταβολή της πρώτης αρωγής, πραγματοποιείται σήμερα μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr. Συγκεκριμένα, όπως είπε, η σημερινή καταβολή αφορά 575 δικαιούχους συνολικού ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, και προσέθεσε ότι αυτή την εβδομάδα έχουν καταβληθεί αθροιστικά 11,1 εκατ. ευρώ.

Στο σύνολο, μέχρι τώρα, έχουν καταβληθεί 36,7 εκατ. ευρώ σε 6.648 δικαιούχους

Επιπλέον ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε ότι πλέον, άρχισε η καταβολή πρώτης αρωγής και σε επιχειρήσεις, σε συνέχεια των στοιχείων που έλαβαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Από τη σημερινή καταβολή, ένα ποσό 558.000 αντιστοιχεί σε 173 επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και, ειδικότερα, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου είναι και η έδρα της συντριπτικής πλειοψηφίας των περιπτώσεων που έχουν για τη σημερινή καταβολή.

Παράλληλα, οι Επιτροπές Κρατικής Αρωγής των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, συνεχίζουν το έργο καταγραφής των αυτοψιών για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν με τον αριθμό τους συνολικά να ανέρχεται, μέχρι εχθές Πέμπτη, σε 5.524 αιτήσεις, και 3.383 αυτοψίες.

Πέραν από τις επιχειρήσεις, όπως επισήμανε, μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής παρέχεται ενίσχυση και σε κτηνοτροφικές μονάδες.

«Αντίστοιχα στοιχεία, λοιπόν, αναμένονται και από τον ΕΛΓΑ, ώστε την επόμενη εβδομάδα να ξεκινήσουν και οι καταβολές της πρώτης αρωγής προς τις κτηνοτροφικές μονάδες», υπογράμμισε ενώ προσέθεσε ότι οι αιτήσεις προς την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, συνεχίζονται, αλλά – πλέον – με μειωμένο ρυθμό.

Ειδικότερα, όπως είπε, μέχρι πριν από λίγο, έχουν πραγματοποιηθεί 30.090 οριστικοποιημένες αιτήσεις, ενώ έχουν γίνει και 4.721 προσωρινές αιτήσεις.

Για το δεύτερο πλημμυρικό φαινόμενο

Αναφορικά με το δεύτερο πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τον Βόλο, κι άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της υπόλοιπης χώρας, ο κ. Τριαντόπουλος είπε, ότι προβλέπεται κι έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της κρατικής αρωγής.

«Δυστυχώς η Θεσσαλία επλήγη μέσα σε λίγες μέρες από το προηγούμενο και από δεύτερο ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο. Κυρίως ο Βόλος, αλλά και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδος και της υπόλοιπης χώρας.

Και για αυτό το δεύτερο πλημμυρικό φαινόμενο προβλέπεται και έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της κρατικής αρωγής, με:

– ενίσχυση για την κάλυψη της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών μέσα από τους Δήμους αυτή τη φορά, μέσα από έκτακτη χρηματοδότηση που θα τους χορηγηθεί

– επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις για την κάλυψη των ζημιών μέσα από τη συνεργασία με την Περιφέρεια, και

– παροχή στεγαστικής συνδρομής για τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές.

Και ισχύουν φυσικά όλα τα άλλα σχετικά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τριαντόπουλος.

naftemporiki.gr