Την καταπολέμηση της ακρίβειας, και ειδικά στα τρόφιμα, των οποίων οι ανατιμήσεις τον Μάιο «έτρεξαν» με 11,6% έναντι του 2,8% του Γενικού Δείκτη, θέτει ως προτεραιότητα ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

«Άμεση προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Το “καλάθι του νοικοκυριού” είναι ένα χρήσιμο εργαλείο τιθάσευσης του πληθωρισμού και σκοπεύουμε να το συνεχίσουμε», είπε κατά τη διάρκεια παραλαβής των καθηκόντων του από την υπηρεσιακή υπουργό Ελένη Λουρή-Δενδρινού, την περασμένη Τρίτη.

Πράγματι, την επόμενη μέρα, ο κ. Σκρέκας, κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό, αποφάσισε ότι το μέτρο του «καλαθιού» θα συνεχιστεί και πέραν της 30ής Ιουνίου, και μάλιστα με την ένταξη και νέων προϊόντων, καθώς κρίθηκε σκόπιμη η αναθεώρηση της λίστας που περιλαμβάνει.

Στο ίδιο πλαίσιο, παρατείνεται και η διάταξη για τον έλεγχο του μεικτού περιθωρίου κέρδους, σύμφωνα με την οποία οι λιανέμποροι, και ειδικά αυτοί των τροφίμων, δεν μπορούν να έχουν μεγαλύτερο μικτό κέρδος από αυτό που είχαν προ της 1/9/2021. Αμφότερα τα μέτρα στοχεύουν στη συγκράτηση του πληθωρισμού, και κατά συνέπεια την προστασία του εισοδήματος των καταναλωτών από φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αυτοί οι στόχοι φαίνεται ότι σε έναν βαθμό επιτεύχθηκαν, καθώς αν και με 11,6% το Μάιο, ο ελληνικός πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι ο δεύτερος χαμηλότερος μετά την Κύπρο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο δεύτερος σημαντικός πυλώνας, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη της χώρας. «Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, πάντα υπάρχουν θέματα προς επίλυση», προσθέτοντας ότι «η χώρα βρίσκεται εδώ και 4 χρόνια σε ανάπτυξη. Στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από τη μέση ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Αυτό όμως δεν πρέπει να είναι κάτι που θα συμβαίνει για 2-3 χρόνια, πρέπει να παγιωθεί. Οπότε πρέπει να μεγεθύνεται η Οικονομία με μεγαλύτερους ρυθμούς, για να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε σπουδαία δουλειά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της Έρευνας και Τεχνολογίας. Ό,τι παραλαμβάνουμε όμως πρέπει να τα προχωρήσουμε και να τα επιταχύνουμε».

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, «βασική προτεραιότητα είναι και θα παραμείνει η διευκόλυνση του επιχειρείν στη χώρα, ώστε ξένοι και Έλληνες επενδυτές να επενδύσουν. Και αυτό σημαίνει περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας και διευκολύνσεις σε κάθε επίπεδο».

Επίσης, ανέφερε ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί και η ώθηση της Τεχνολογίας, της Έρευνας και της Ανάπτυξης, ειδικά καθώς η περίοδος είναι ευνοϊκή λόγω των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. «Και φυσικά θα μας απασχολήσουν το Εμπόριο και η Βιομηχανία», τόνισε ο νέος υπουργός. «Η Ελλάδα έχει Βιομηχανία. Και έχει ιστορία στη Βιομηχανία. Πρέπει λοιπόν να τη βοηθήσουμε να μεγαλουργήσει. Η συμμετοχή της σήμερα στο ΑΕΠ είναι στο 10%. Αυτό πρέπει να το αυξήσουμε. Πρέπει να έχουμε βιώσιμη παραγωγή στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

Σημειώνεται πως στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων παραμένει η ευθύνη του αναπτυξιακού νόμου και οι στρατηγικές επενδύσεις, ενώ τα ΣΔΙΤ, οι Δημόσιες Επενδύσεις, το ΕΣΠΑ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία μεταφέρθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, κάτω από την ευθύνη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση.

Από την πλευρά της, η νέα υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου μίλησε για μία μεγάλη πρόκληση. «Καλούμαστε να συνεχίσουμε ένα σπουδαίο έργο που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Η χώρα μας έχει κάνει άλματα στο χώρο των επενδύσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε σκληρά για αυτό. Η αποστολή μας άπτεται και της καθημερινότητας. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας που θα έρθουν από την ανάπτυξη και την πρόοδο», κατέληξε. Τέλος, ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σεμετάκης υπογράμμισε τη μεγάλη πρόκληση που συνοδεύει το υπουργείο και συνδέεται με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης για αύξηση μισθών και εισοδημάτων. «Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν υπάρξει αύξηση του πλούτου της χώρας. Εκεί, λοιπόν, θα είμαστε. Θα δουλέψουμε για την παραγωγή πλούτου στη χώρα», τόνισε.

Προσλήψεις για ελέγχους στην αγορά

Είναι προφανές αλλά και πρωθυπουργική εντολή, ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα πρέπει να εστιάσει στην εξομάλυνση των τιμών στην αγορά. Οι έλεγχοι, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, θα είναι εξονυχιστικοί, ενώ η νεοσύστατη, σχετικά, Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) θα ενισχυθεί περαιτέρω. Για το λόγο αυτό, δρομολογούνται προσλήψεις ελεγκτών, μέσω σχετικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πέραν αυτού, επιδιώκεται και η ενίσχυση της συνεργασίας της ΔΙΜΕΑ με άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως η ΕΛ.ΑΣ., το ΣΔΟΕ, τα περιφερειακά ελεγκτικά κλιμάκια, ενώ στη «μάχη» θα τεθεί και ειδική πλατφόρμα παρακολούθησης των τιμών, η οποία θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία στη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων. Στο «πρόγραμμα» βρίσκονται, επίσης, και οι επαφές με τους φορείς της αγοράς, ώστε μέσω από τη συστηματική συνεργασία να εντοπίζονται οι παράγοντες που προκαλούν στρεβλώσεις σε βάρος των καταναλωτών.

Κρίσιμης σημασίας θέμα για την υλοποίηση και την προσέλκυση επενδύσεων είναι η περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της διεύρυνσης των κλάδων των οποίων η ίδρυση και λειτουργία οικονομικών δραστηριοτήτων θα γίνεται με τον πλέον απλό και γρήγορο τρόπο. Τα βήματα που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια σε αυτό το πεδίο είναι πολλά, ωστόσο το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα που λειτουργούν ως Σύμβουλοί του, δουλεύουν συνεχώς στο θέμα της απλοποίησης των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Τέλος, σημαντικό θέμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι η πλήρης ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022. Δηλαδή η προκήρυξη και των 13 καθεστώτων, καθώς αυτή τη στιγμή έχουν «βγει στον αέρα» τα τέσσερα εξ αυτών. Δεδομένου ότι το κάθε καθεστώς διαθέτει ετησίως 150 εκατ. ευρώ για ενισχύσεις επενδυτικών σχεδίων, καταδεικνύει και το βάρος που θα πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή του νόμου.

vradini.gr