Οι τάφοι που αποκαλύπτονται κάτω από την Κεντρική πλατεία των Τρικάλων κατά την διάρκεια των εργασιών που έχουν ξεκινήσει για την ανάπλασή της, φέρνουν στο φως την ιστορία της πόλης. 

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές στο ίδιο σημείο κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας βρισκόταν το νεκροταφείο των Οθωμανών. Όπως αποτυπώνεται σε φωτογραφία του 1883, η οποία μάλιστα είναι η πρώτη φωτογραφία των Τρικάλων από τον φωτογράφο Δημήτριο Μιχαηλίδη από την Ανδριανούπολη.

Τότε, ο Μιχαηλίδης είχε περιοδεύσει στην πρόσφατα απελευθερωμένη Θεσσαλία και τις φωτογραφίες που έβγαλε τις δημοσίευσε αργότερα σε ένα λεύκωμα - άλμπουμ με τίτλο “Θεσσαλία 1895”.

Στην φωτογραφία που επιβεβαιώνεται η ύπαρξη των ευρημάτων που βγαίνουν αυτές τις ημέρες στην επιφάνεια, απεικονίζεται η έκταση που σήμερα καταλαμβάνει η Κεντρική πλατεία της πόλης. Είναι ο χώρος του νεκροταφείου των Οθωμανών, που καταργήθηκε από τον δήμαρχο Τρικάλων Γεώργιο Κανούτα, με την απελευθέρωση της πόλης, για να κατασκευαστεί η πλατεία της. Είναι η ίδια έκταση που βρίσκεται έως σήμερα η Κεντρική πλατεία των Τρικάλων. 

Στο πλάνο της συγκεκριμένης φωτογραφίας του 1883 που απεικονίζεται το κέντρο της πόλης στα τέλη του 18ου αιώνα, διακρίνονται αριστερά της ορισμένοι οθωμανικοί τάφοι και ελάχιστα στο βάθος ο μιναρές του Τζαμιού του Τουρχάν Μπέη ή Παζάρ Τζαμί που βρισκόταν κοντά στο νεκροταφείο (επί της σημερινής οδού Στουρνάρα). Επίσης, και το Χαμάμ το οποίο διασώζεται έως σήμερα, έχοντας μετατραπεί σε καφετέρια, επί της οδού Στρατηγού Σαράφη. 

Επιβλητικότατο είναι το φόντο της φωτογραφίας με το Φρούριο της πόλης και το παλιό οθωμανικό ρολόι στο βάθος, ενώ οι Τρικαλινοί που απεικονίζονται, παρακολουθούν με περιέργεια τον πρώτο φωτογράφο που έχει φθάσει στην πόλη τους.

trikalaenimerosi.gr με πληροφορίες από diki.gr