Σημαντικό πρόβλημα στην εξέλιξη των έργων ανάπλασης της Κεντρικής πλατείας των Τρικάλων προκαλούν τα θεμέλια του παλιού οθωμανικού τζαμιού που βρισκόταν στο σημείο πολλά χρόνια πριν και βγήκαν στην επιφάνεια με την έναρξη των εργασιών πριν από έναν χρόνο περίπου. 

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στη Λέσχη 97,6 ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Καταβούτας αποκάλυψε πως υπάρχει μεγάλη διαφωνία ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και την Εφορεία Αρχαιοτήτων σχετικώς με την τελική μορφή της πλατείας, αφού οι αρχαιολόγοι ζητούν τα θεμέλια να είναι ορατά. Η συγκεκριμένη άποψη βρίσκει αντίθετο τον Δήμο Τρικκαίων που έχει καταφύγει, πλέον, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση και να προχωρήσουν τα έργα που έχουν καθυστερήσει σημαντικά. 

Συγκεκριμένα, ο κύριος Καταβούτας είπε τα εξής, επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για την κακή εικόνα που υπάρχει στο κέντρο της πόλης:  

«Οι εργασίες στην κεντρική πλατεία θα επανεκκινήσουν άμεσα, παρόλο που το θέμα με την αρχαιολογική υπηρεσία είναι ακόμα δυσεπίλυτο. Η διαφωνία είναι ότι θέλουν να είναι ορατά και εκτεθειμένα τα θεμέλια του παλιού τζαμιού, αλλά η δική μας πλευρά είναι να μην είναι εκτεθειμένα. Αυτή τη στιγμή λοιπόν φτάσαμε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, και για αυτό ζητάω να αντιληφθούμε όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης.

Θα μπορέσει φυσικά η πλατεία να ολοκληρωθεί και χωρίς αυτό το κομμάτι, όμως εκεί θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Είναι σημαντικό να έχουμε την κεντρική μας πλατεία σαν πόλη, το παραδέχομαι ότι είναι μια εικόνα παρατημένη αυτή τη στιγμή, και πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα.

Κακή, ωστόσο, είναι και η εξέλιξη των έργων ανάπλασης της πλατείας Κιτριλάκη που πηγαίνουν και αυτά πίσω, με την ελπίδα πως θα μπορούν να ξεκινήσουν από την αρχή του επόμενου έτους, του 2024. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο αντιδήμαρχος Έργων, προέχει η αποπεράτωση της Κεντρικής πλατείας αφού ο ίδιος εργολάβος που έχει αναλάβει τα έργα δεν θα μπορεί να τα προχωρήσει με αποτελεσματικό τρόπο. 

Το πλάνο για την πλατεία Κιτριλάκη είναι να περάσει στο επόμενο ΕΣΠΑ, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι έχει ήδη ο εργολάβος πολλά έργα ανοιχτά στην πόλη, και το να ανοίξει ακόμα ένα εργοτάξιο αυτή τη στιγμή και να μείνει αδούλευτο δεν είναι σοβαρή κίνηση. Άρα μιλάμε για το νέο έτος, από Γενάρη τουλάχιστον, με τη δέσμευση όμως και του εργολάβου ότι θα έχει παραδώσει ήδη ως τα Χριστούγεννα την κεντρική πλατεία, έστω και χωρίς το επίμαχο κομμάτι με την αρχαιολογική υπηρεσία.

Ι.Κ. trikalaenimerosi.gr