Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D. Ed., M.Ed., Ph.D.

 

O Χαρίλαος Τρικούπης (11-06-1832) -30-03 1896 ήταν ‘Ελληνας Διπλωμάτης, Πολιτικός και Πρωθυπουργός.

Το 1874, σε κλίμα πολιτικής αυθαιρεσίας του Πρωθυπουργού Δημητρίου Βούλγαρη, έγραψε στην εφημερίδα «Καιροί» ένα σαρκαστικό άρθρο με τίτλο: «Τις πταίει» δηλ. ποιος φταίει. Κατήγγειλε το πολιτικό σύστημα της εποχής αλλά ουσιαστικά κατηγορούσε τον Βασιλέα, Γεώργιο Α’.

Τελικά ο Βασιλιάς, τον Απρίλιο του 1875, του έδωσε εντολή, για να σχηματίσει κυβέρνηση. Έτσι έγινε Πρωθυπουργός.

Στην τελευταία την κυβέρνηση 1894 οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τους ξένους δανειστές τον ανάγκασαν να πει την περίφημη φράση «Δυστυχώς επτωχεύσαμε» και έφυγε από την πολιτική.

Παρά ταύτα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και συχνά αποκαλείται «μεγάλος εκσυχρονιστής».

«Η αρχή της δεδηλωμένης» στην Βουλή ήταν δική του έμπνευση.

Σήμερα έχουμε μια ανάλογη πολιτική κατάσταση όπου η λέξη «Δημοκρατία», που προέρχεται από το Δήμος, Λαός και τα κρατώ- κράτος. Εξουσία – Δύναμη ασκείται από ένα και μόνο πολιτικό, τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι μια Δημοκρατία, στα χαρτιά, ενώ στην πράξη κάνει ό,τι θέλει ο Πρωθυπουργός με αυθαιρεσίες, με χειραγώγηση Δικαιοσύνης, Μ.Μ.Ε. και με «μαύρη» προπαγάνδα, όπου γίνονται τρομερά πράγματα (φωτιές, πλημμύρες, αυθαιρεσίες, βιβλικές καταστροφές) κι όμως αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες.

Ο Τρικούπης, που έκανε και πολλά καλά, μετά την χρεοκοπία, ανέλαβε την ευθύνη και έφυγε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι ο κυρίως Υπεύθυνος για όλα, αρνείται την ευθύνη, προσπαθεί να την φορτώσει σε άλλους και παραμένει «βιδωμένος» στην καρέκλα της εξουσίας. Πιθανώς γιατί είναι ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ και μεγάλες οι συνέπειες.

Από το 2020 την χώρα την χτύπησαν πολλά δεινά. Το τελευταίο όμως, η κακοκαιρία Daniel, μετέτρεψε το Θεσσαλικό κάμπο σε απέραντο βούρκο και η καταστροφή είναι «βιβλική».

Χωριά, Συνοικίες των πόλεων, σπίτια, περιουσίες, καλλιέργειες, επιχειρήσεις, ζωικό κεφάλαιο, αποθήκες, εργαλεία, υπόγεια, εκκλησίες και δρόμοι, χάθηκαν από την μανία της «Τρίαινας» του Θεού Ποσειδώνα.

Το μεγαλύτερο δράμα και η πιο  μεγάλη καταστροφή είναι αυτή του Daniel. Κι όμως οι πληγέντες και οι ανεπανόρθωτα καταστρεφέντες λένε δύο πράγματα: ΓΙΑΤΙ; και Ποιός ευθύνεται;

Ευθύνονται αυτοί που μας Διοικούν και αυτοί που μας θεωρούν αριθμούς και όχι ανθρώπους.

Η έρευνα του Αρείου Πάγου φαίνεται πως βλέπει πράξεις και παραλήψεις, ενώ η τροπολογία της Βουλής, αναθέτει τα έργα και τις υποδομές της περιφέρειας Θεσσαλίας στο Υπουργείο Υποδομών και Έργων. Αυτό, για τον Κώστα Αγοράστό και την παρέα του, ήταν η χαριστική βολή.

Η ολική καταστροφή με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην Οικονομία, στην Κοινωνία, στην Γεωργία, στην Κτηνοτροφία, στις Υποδομές και στην Υγεία, έχει ονοματεπώνυμο.

Πρώτος στο «κάδρο» πρέπει να μπει ο Πρωθυπουργός. Στη λίστα  επίσης πρέπει να μπουν οι χρηματίσαντες Υπουργοί Υποδομών και Έργων και οι άνθρωποι της πολιτικής προστασίας, που στην ουσία είναι ανύπαρκτη.

Στο μισκοκόπιο επιβάλλεται να μπουν, ο Περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, με το ανάλογο επιτελείο, οι Αντιπεριφερειάρχες, με την πολιτική προστασία Βόλου, Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, οι αντίστοιχοι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι και φυσικά οι εργαλάβοι, η μεγάλη πληγή της Ελληνικής οικονομίας.

Είναι βαρειά τα υπονοούμενα για κακοδιαχείρηση, για έργα υποδομής, για πληρωμές, για έργα που δεν τελείωσαν, για έργα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν ή εκτελέστηκαν πλημμελώς.

Πρέπει να πέράσουν από κόσκινο τα «έργα και οι ημέρες» των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μέρες πριν τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Θεσσαλική κοινωνία… βράζει από θυμό και οργή κατά του Πρωθυπουργού, του Αγοραστού, των Αντιπερειφερειάρχων, των Δημάρχων και Αντιδημάρχων και όσων ανέλαβαν την πολιτική προστασία.

Μ’ αυτά και μ΄αυτά, μέσα σε λίγες μέρες, όλοι οι υποψήφιοι του Μητσοτάκη, στην Θεσσαλία, από το απόλυτο «φαβορί», έγιναν «αποδιοπομπαίοι τράγοι». Όλοι τους μοιάζουν σαν «αετό χωρίς φτερά» και είναι ανεπιθύμητοι.

Είναι γνωστοί οι προπηλακισμοί του Μητοστάκη, στον Βόλο και στην Λάρισα, του Αγοραστού, στον Παλαμά και του Παπαστεργίου στα Μεγάλα Καλύβια.

Ακόμα και σε φιλικό αγώνα μεταξύ Περιστερίου και Παναθηναϊκού στην Αθήνα σήκωσαν πανό κατά του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, για τα τραγικά λάθη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Βόμβα» ήρθε από Γερμανικά Μ.Μ.Ε. «ότι ο Μητσοτάκης δεν θα αντέξει πολιτικά μετά από τις πυρκαγιές και τις πλημμέρες» ενώ ο Κικίλιας κατηγορεί τον προκάτοχό του, Χρήστο Στυλιανίδη, για ανικανότητα.

Το «επιτελικό κράτος» ήταν ένα ψέμμα, σαν την «έξυπνη πόλη» των Τρικάλων.

Η χώρα κάηκε και τώρα βούλιαξε.

Λέγεται ότι οι ζημιές είναι πάνω από 10δις.ευρώ. Όσο για το 2,2 δις.ευρώ της Ε.Ε. θα ρθουν από το 2024, κατά δήλωση Σχοινά, πλην ελαχίστων.  

Το πλήγμα είναι τεράστιο και η λάσπη και ο τοξικός βούρκος αξεπέραστα.

Οι Μαυρογορίτες και τα «κοράκια» έκαναν την εμφάνισή τους, ενώ η Ακρίβεια και η Αισχροκέρδεια, χτυπούν αλύπητα τους πληγέντες, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν θα γυρίσουν ποτέ στο χωριό, που γεννήθηκαν, που μεγάλωσαν και που έκαναν οικογένεια και περιουσίες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε και ζημίωσε την χώρα, αλλά παραμένει αυτός Πρωθυπουργός, χωρίς ευθύνη. Πέρα … βρέχει!

Ο Χαρίλαος Τρικούπης χρεωκόπησε την Ελλάδα αλλά έφυγε, από Πρωθυπουργός, γιατί ήταν Υπεύθυνος.

Ο Αλέξης Παπαχελάς, Δημοσιογράφος, φίλα προσκείμενος στον τραγικό Μητσοτάκη, έγραψε τις προάλλες «θέλουμε καθαρούς και τρελλούς, για να σώσουν την Ελλάδα».

Με τα «ψίχουλα» που έταξε ο Μητσοτάκης στην Δ.Ε.Θ. δεν πρόκειται ούτε σπίτια να φτιάξουν οι πλημμυροπαθείς, ούτε να βρουν κανονικό βηματισμό, για μια νέα ζωή.

Γι΄αυτό ας οργανωθούν, οι κατεστραμένοι από το φονικό χτύπημα του Daniel, αφήνοντας κατά μέρος κομματικές «κονκάρδες», που τους φόρεσαν οι … επιτήδειοι, για να περνούν αυτοί καλά, και ας ζητήσουν την συνδρομή της Δικαιοσύνης, για να αποζημιωθούν και υλικά και κοινωνικά και ψυχικά και ηθικά.

Τα χρήματα, το … ανυπαρκτο κράτος, τα χει για τους λίγους και όχι για τους πολλούς. Κι όμως αυτό λέγεται «Δημοκρατία»

Δημοκρατία είναι αυτό ου έλεγε ο Αβραάμ Λίνκον, Πρόεδρος την Αμερικής. «Δημοκρατία είναι η κυβέρνηση που πηγάζει από τον Λαό, που είναι με τον Λαό και δουλεύει για τον Λαό».

Η ξαφνική εμφάνιση, του Κώστα Αγοραστού, σε δύο φιλικά προς τον Μητσοτάκη Μ.Μ.Ε. προκειμένου να αλλάξει το βαρύ κλίμα εις βάρος του, έπεσε στο κενό.

Τα «’Εργα και οι Ημέρες» του είναι μπροστά μας και είναι θαμμένα στον τοξικό βούρκο του Θεσσαλικού κάμπου.

Τα 25,6 εκατ. Ευρώ που δόθηκαν ως καταβολή σε 4.470 πλημμυροπαθείς δεν είναι ούτε για … στραγάλια… και γι΄αυτό βαρειά σύννεφα είναι πάνω από τον Α.Ε του «Μαξίμου».

Από λόγια και ψέμματα… χόρτασε η κοινωνία και εκείνο που λείπει και δεν έγινε σωστά είναι τα έργα.

Το μαύρο δεν γίνεται άσπρο, και για το «λειτούργησε το επιτελικό κράτος», στο Θεσσαλικό κάμπο, που είπε ο Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ., ας έρθει στην περιοχή, όχι με ελικόπτερο αλλά με τα πόδια και χωρίς αστυνομική προστασία για να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» τις πρωτοφανείς εικόνες «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ», που είναι έργο των … «χειρών» του.