Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας., D. Ed., M.Ed., Ph.D.

 

O Ισοκράτης ήταν ένας από τους δέκα σημαντικούς Αττικούς ρήτορες και θεωρείται και πνευματικός πατέρας του Ελληνικού Έθνους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι την εποχή εκείνη οι βάρβαροι κατάφεραν να κατακτήσουν την Ελληνική χώρα, επειδή οι Έλληνες παράτησαν τις πόλεις τους, και ζητούσε, από τον Βασιλέα της Μακεδονίας Φίλιππο, να τους διώξει όλους με φοβέρα, φέρνοντας στους Έλληνες ευπορία.

Τι είπε λοιπόν αυτός ο Αρχαίος ρήτορας την εποχή εκείνη, που το βρίσκουμε μπροστά μας σήμερα όλοι μας. Είπε ότι «το ήθος όλης της πολιτείας είναι το ίδιο με το ήθος αυτών που την κυβερνούν».

Είναι γεγονός, πως η συμπεριφορά και ο τρόπος αντιμετώπισης των πολιτών, από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών, είναι απαράδεκτος και καταδικαστέος και σε μερικές περιπτώσεις και απάνθρωπος.

Πριν να πιάσουν την εξουσία φαίνονται απλοί, ανθρώπινοι και έτοιμοι να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας και φυσικά των πολιτών.

Από την ημέρα, όμως, που εκλέγονται αλλάζον νοοτροπία και γίνονται σκληροί, απρόσιτοι, άδικοι, ψεύτες και αντιδημοκρατικοί.

Κανένας πολίτης δεν αντιλαμβάνεται γιατί οι πολιτικοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι μέρος της κοινωνίας με την οποία θα αναγκασθούν να συζήσουν, χάνοντας κάποτε την εξουσία.

Και, φυσικά, τότε αρχίζει το μαρτύριό τους.

Έτσι, έχουμε αποδοκιμασίες από τους πολίτες, κυρίως προς αυτούς που κυβερνούν την χώρα και έχουμε γεγονότα, που δεν τιμούν ούτε την Δημοκρατία ούτε την ίδια την κοινωνία.

Δύο μεγάλα παραδείγματα είναι η συμπεριφορά του Θάνου Πλεύρη, Υπουργού Υγείας, κατά την διάρκεια της Πανδημίας στους Υγειονομικούς και στους πολίτες και η συμπεριφορά του Μητσοτάκη, που εν μέσω της Πανδημίας, γλεντούσε στην Ικαρία, ενώ ο Λαός ήταν … μαντρωμένος στους τέσσερες τοίχους των σπιτιών.

Φυσικά δεν ξεχνάει η κοινωνία ούτε τον χαρακτηρισμό «κτηνωδία», που έκανε ο Υπουργός Υγείας για τον πατέρα του, μετά τον απαράδεκτο Ναζιστικό χαιρετισμό σε Δικαστήριο των Αθηνών, ούτε το «μοτοκρός» της Οικογενείας Μητσοτάκη στην Πάρνηθα, όταν οι πολίτες είχαν κλειστεί, σαν τα ποντίκια στην … φάκα.

Και ο μεν Θάνος Πλεύρης ζήτησε «συγνώμη» από τα παιδιά του, για το «γιαούρτωμα», δεν ζήτησε όμως ποτέ «συγνώμη» και από τα εκατομμύρια ή τα χιλιάδες Ελληνόπουλα, τους γονείς των οποίων έκλεισε στα σπίτια ή από τα παιδιά των Υγειονομικών (7.000), που τους έβαλε σε Αναστολή, κόβοντας ακόμη και τον μισθό.

Φαίνεται πως τα παιδιά των πολιτικών είναι «παιδιά άλλου Θεού», ενώ  των πολιτών είναι «απόπαιδα».

Επί ενάμισυ χρόνο οι Υγειονομικοί ήταν σε σκηνές, έξω από το Υπουργείο Υγείας και έκαναν διαμαρτυρία πείνας και ο Πλεύρης, ως άλλος Αυτοκράτορας Νέρων, που έκαψε την Ρώμη, δεν γύριζε ούτε να τους κοιτάξει.

Όταν οι πολιτικοί δεν είναι λογικοί, απλοί, σεμνοί, τίμιοι, συνεπείς και άνθρωποι τότε ας μην περιμένουν από τους πολίτες καλή συμπεριφορά.

Οι συμπεριφορά των πολιτών προς τους εκάστοτε κρατούντες είναι ίδια με την συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Άρχοντες, όταν είναι στην εξουσία, προς τους πολίτες.

Όταν δεν σέβεσαι τους πολίτες και χάσεις την αξιοπιστία τότε γίνεται αυτό που λέγει η παροιμία «ότι κάνει η γίδα στο πουρνάρι το βρίσκει στο τομάρι».

Τα «διλήμματα», που επικαλείται προεκλογικά ο Πρωθυπουργός είναι μια κακή συμπεριφορά, η οποία αντί να λύσει δημιουργεί προβλήματα. Με το «ή εγώ ή το χάος, ή πίσω ή μπροστά» δεν ασκείς πολιτική. Ευτυχώς που δεν μας είπε ή Εγώ ή τα τάνκς.

Επί τέσσερα χρόνια κυβερνούσε, απαξιώνοντας τους πολίτες και σπέρνοντας την δυστυχία στην κοινωνία.

Κυβερνούσε με ολοκληρωτική νοοτροπία και αλαζονική συμπεριφορά και έρριξε στην «χαβούζα» της καταστροφής εργαζόμενους και συνταξιούχους δηλ. όλη την χώρα.

Έγδαρε τους πολίτες στους φόρους, πήρε τα σπίτια και τα περιουσίες του κοσμάκη και τα έδωσε στους «Νταβατζήδες» και στα «κοράκια» των πλειστηριασμών.

Και τώρα που «αποχαιρετά την Αλεξάνδρεια» της εξουσίας, κατά τον Καβάφη, θυμήθηκε και υπόσχεται τρία μέτρα.

Ανάταξη στην οικονομία, για να δώσει ψίχουλα σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Αναμόρφωση του Ε.Σ.Υ. που το ιδιωτικοποίησε, παρά τις καθημερινές διαμαρτυρίες των Ιατρικών και Νοσοκομειακών Οργανώσεων και Επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και … πράσινα… άλογα…!

Τέσσερα χρόνια γιατί δεν έκανε αυτά που σήμερα υπόσχεται ότι θα κάνει την επόμενη τετραετία, εάν φυσικά τον ψηφίσει ο Λαός;

Ο Λαός δεν θέλει άλλα … παραμύθια  και ούτε άλλες προεκλογικές ψεύτικες υποσχέσεις, από τον Μητσοτάκη, από τα … αμφιλεγόμενα στελέχη της «παρδαλής» κυβέρνησης και από τα …. Τρωκτικά της Α.Ε. του Μαξίμου και την Φώφη Γεννηματά.

Είναι νωπές και έντονες οι τραγικές παραστάσεις που έχει η κοινωνία, από τις πυρκαγιές, από τους σεισμοπαθείς, από το έγκλημα των Τεμπών, από τα ακαταδίωκτο, που εθέσπεισε ο Μητσοτάκης, σε τραπεζικούς, σε χειριστές τις Πανδημίας και στους…. βουτηγμένους στην Διαπλοκή και την Διαφθορά.

Κατέστρεψε την ζωή των πολιτών και έφερε την κοινωνία σε απόγνωση και σε δυστυχία και τώρα θέλει να μας σώσει.

Δεν θέλει ο Λαός άλλους τέτοιους … Σωτήρες.

Φτάνει πια. Ως εδώ και μη παρέκει.

Η Ακρίβεια και η Αισχροκέρδεια τρέχουν σαν τις ….νταλίκες που δεν έχουν φρένα κι αυτοί θέλουν ακόμα το καλό μας.

Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο Λαός και να βάλει κάθε… κατεργάρη στον πάγκο του.

Στις 21η Μαίου πρέπει να απαλλαγούμε από τα τερατουργήματα της «Οικογενειοκρατίας», που μαστίζουν την πατρίδα μας εδώ και δεκαετίες.

Να φύγουν αυτοί, που δεν δούλεψαν ποτέ, λόγω ονόματος, και που επιβάλλουν στην κοινωνία Μεσαιωνικούς κανόνες εργασίας.

Ό,τι και να τάξει τώρα ο «Αυταρχικός» και «Επικίνδυνος» Πρωθυπουργός «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

Τα πολύ δύσκολα για τον Μητσοτάκη και για το Οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο είναι … πίσω και … έρχονται.

Πόσο δίκαιο είχε ο σοφός Ρήτορας Ισοκράτης που έλεγε πως η συμπεριφορά των πολιτών είναι ανάλογη με την συμπεριφορά αυτών που τον κυβερνούν…!

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» όπως έλεγε ο Καισάριος Δαπόντες.

Ας πρόσεχαν…!