Για πρώτη φορά διοργανώθηκε η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελλάδας, η οποία φέτος είχε διάρκεια 2 ημερών και πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 15 Μαϊου 2022 στη Λάρισα.

Συμμετείχαν 50 μαθητές και μαθήτριες λυκείου των νομών Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας καθώς και νέοι από όλη την Ευρώπη υπό την θεματική «Ενδυνάμωση της νέας γενιάς: Εμπιστοσύνη στο όραμα των νέων και προαγωγή της συλλογικής ανάπτυξης».

Βασικό πυλώνα λειτουργίας της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης αποτελεί η κατανομή των συμμετεχόντων σε ομάδες, ή αλλιώς Επιτροπές, καθεμία από τις οποίες ασχολείται με την εξέταση ενός επίκαιρου ευρωπαϊκού ζητήματος.

Έχοντας λάβει μέρος σε δραστηριότητες καλλιέργειας του ομαδικού πνεύματος, οι συμμετέχοντες, στη συνέχεια, εργάζονται στο πλαίσιο της Επιτροπής στην οποία έχουν κατανεμηθεί, προκειμένου να συμφωνήσουν στην δημιουργία μιας ομόφωνης Πρότασης Ψηφίσματος στο θέμα που τους έχει τεθεί προς συζήτηση.

Στη συνέχεια, η Ολομέλεια της Συνδιάσκεψης συζητά, κρίνει και υιοθετεί ή απορρίπτει τις υποβληθείσες σε αυτή Προτάσεις, σε μία κατ’ ουσία γνήσια άσκηση δημοκρατίας. Οι εγκεκριμένες από την Ολομέλεια Προτάσεις, που καθίστανται πια Ψηφίσματα κοινοποιούνται από το ΕΚΝΕ σε φορείς άσκησης εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής.

Το 8ο ΓΕΛ Τρικάλων επελέγη να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων με δύο μαθητές της Α’Λυκείου, την Αθανασία Κεραμιώτη και τον Χρήστο Παύλου, οι οποίοι και συμμετείχαν στις επιτροπές της Συνδιάσκεψης. Στην όλη διοργάνωση της Συνδιάσκεψης ως chairwoman των επιτροπών συμμετείχε και η διακριθείσα στην Συνδιάσκεψη του Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη μαθήτρια επίσης της Α τάξης του σχολείου μας Μαρία Ερωτοκρίτου.  

Η διευθύντρια και ο σύλλογος των καθηγητών συγχαίρουμε θερμά τους μαθητές μας και τους ευχόμαστε πολλές επιτυχίες στο μέλλον!!