Mαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Τρικάλων επισκέφθηκαν το 6ο ΓΕΛ Τρικάλων.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής: 

"Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Τρικάλων υποδεχθήκαμε οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β2 του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων, στις 5 Δεκεμβρίου στον χώρο του σχολείου μας. Συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές τους, οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου βρέθηκαν ανάμεσά μας, προκαλώντας μας να δούμε πόσο σημαντικοί και ξεχωριστοί είναι όλοι οι άνθρωποι μέσα στη διαφορετικότητά τους. Μαζί τους ήταν και ομάδα φοιτητών της Ειδικής Φυσικής Αγωγής του ΤΕΦΑΑ.

Η επίσκεψη διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκέμβρη) και την απόφαση του σχολείου μας να συμμετάσχουμε από κοινού με το ΕΕΕΕΚ σε δράσεις ευαισθητοποίησης. Έτσι ξεκίνησε μια πρώτη γνωριμία με μαθητές ενός σχολείου «αλλιώτικου» από το δικό μας, και κατέληξε -σαν ένα μάθημα ζωής- στην απόκτηση μιας μοναδικής εμπειρίας.

Πρόκειται για την εμπειρία που άφησε πίσω της η βίωση της συνύπαρξης με παιδιά της ίδιας περίπου ηλικίας. Μας ξάφνιασαν στο 6ο ΓΕΛ με το χαμόγελο και την αγκαλιά τους, δίνοντας χρώμα στη μέρα μας με τον γενναιόδωρο χαρακτήρα και την τόσο αυθόρμητη συμπεριφορά τους.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου παρακολουθήσαμε παρουσιάσεις ενημέρωσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τη σημασία της Ειδικής Αγωγής στη ζωή τους. Επίσης παρακολουθήσαμε ταινίες μικρού μήκους που δημιούργησαν στο παρελθόν τα 2 σχολεία με τη συμβολή των ίδιων των μαθητών τους. Το καλύτερο, όμως, ακολούθησε στη συνέχεια, με παιχνίδια και δράσεις.

Παιχνίδια που φανερώνουν τον σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και οδηγούν στην κατανόηση της ανάγκης, ότι όλα τα παιδιά δικαιούμαστε να μεγαλώνουμε χωρίς εμπόδια και ότι αξίζουμε όλες τις ευκαιρίες, που θα μας προφυλάξουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αλλά και δράσεις που επιδιώκουν την ενσυναίσθηση και αφήνουν άφωνο όποιον θεωρεί ως δεδομένο οτιδήποτε απολαμβάνει καθημερινά, κάνοντάς τον τελικά να αναθεωρήσει απόψεις για την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Και ύστερα από αυτά βάλαμε τραγούδια που μας άρεσαν και χορέψαμε όλοι μαζί, ξεχνώντας ότι βρισκόμαστε στο σχολείο! Κάπως έτσι λοιπόν και υποσχόμενοι τη συνέχιση των μεταξύ μας δράσεων αποχαιρετήσαμε τους φιλοξενούμενούς μας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής του σχολείου κ. Αθανάσιος Βράντζας και ο Διευθυντής Δ.Ε. Τρικάλων Δρ Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης.

Στη δράση αυτή, υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί ήταν: από το 6ο ΓΕΛ η κ. Λουΐζα Παπάντου (Φιλόλογος), από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ οι κ. Αρετή Γρηγορίου (Κοινωνιολόγος), Αγγελική Γκαγκανιάρα (Νοσηλεύτρια), Σωτηρία Παπανικολάου (Φυσικής Αγωγής), Σταυρούλα Βουτσελά (Εργοθεραπεύτρια), από τα ΤΕΦΑΑ της ΣΕΦΑΑ η κ. Γεωργία Μαγκουρίτσα (Ειδικής Φυσικής Αγωγής)."