Του Κώστα Τόλη

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερες πληροφορίες από τα δώματα της εξουσίας για να αντιληφθεί ότι οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Αγοραστό έχουν διαταραχθεί όσο ποτέ το τελευταίο διάστημα.

Είναι ένα πολιτικό παρεπόμενο των καταστροφικών πλημμυρών και παραμένει άγνωστο που θα καταλήξει.

Ούτε η κυβέρνηση κρύβει τα σύννεφα που μαζεύτηκαν στον ορίζοντα, κάθε άλλο. Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός στη Λάρισα, στην έδρα της Περιφέρειας, ο καθ΄ύλην αρμόδιος για τη Θεσσαλία βρέθηκε εκτός κάδρου, ενώ στον Βόλο ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ορθά κοφτά ότι τα κονδύλια για την ανασυγκρότηση θεσσαλικού τοπίου δεν θα περάσουν μέσα από τον περιφερειάρχη, ούτε από τους δημάρχους Βόλου και Καρδίτσας που ήταν παρόντες.

Ενδεικτικό του κλίματος που συντηρείται από την Αθήνα εις βάρος του Αγοραστού, είναι σημερινή αναφορά της Καθημερινής για την επίσκεψη Μητσοτάκη στα μέρη μας: «Με το που τελείωσε η πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λάρισα την περασµένη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τον Βόλο. Τότε γύρισε στον Τριαντόπουλο και του είπε “Χρήστο, πάµε”, απευθυνόµενος παράλληλα στον Αγοραστό λέγοντας: “Κώστα, εσύ δεν χρειάζεται να έρθεις”. Ο Αγοραστός “δεν άκουσε” πάντως την παραίνεση του πρωθυπουργού και ακολούθησε στον Βόλο».

Με το θέμα ασχολείται και ο κεντρικός αρθρογράφος της εφημερίδας Μιχάλης Τσιντσίνης ο οποίος κάνει λόγο για «ανακυκλωµένα στελέχη της αυτοδιοίκησης, όπως ο Κώστας Αγοραστός που µετράει ήδη τρεις θητείες ως περιφερειάρχης.

Σημειώνει μάλιστα ότι «τα στελέχη της κυβέρνησης, στην πλειονότητά τους, προσπαθούν να µείνουν εκτός του κάδρου της καταστροφής. («Αυτά είναι θέµατα επιχειρησιακά», είναι η δοκιµασµένη πρόφαση που αντιτείνει σε δηµοσιογραφικές οχλήσεις ένας αρµόδιος υπουργός.) Τα στελέχη της αυτοδιοίκησης διαπιστώνουν τώρα µε τον σκληρό τρόπο ότι τα µέσα µε τα οποία έκαναν µέχρι σήµερα καριέρα – οι «επιτόπου» εµφανίσεις µε φωσφοριζέ αδιάβροχα – δεν επαρκούν».

Η επόμενη ημέρα για τη Θεσσαλία θα είναι επώδυνη, έστω κι αν τα λεφτά θα που χρειαστούν είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν. Για να ξαναχτιστεί ο τόπος θα απαιτηθεί ομοψυχία και ρόλοι ξεκάθαροι για τους ανθρώπους που θα κληθούν να βάλουν πλάτη. 

Περιφερειάρχη θα επιλέξει ο λαός, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της. Αν δεν της αρέσει ο Αγοραστός ας βρει άλλον, αλλιώς οφείλει να τον στηρίξει. Ο χρόνος τρέχει και η όλη προσπάθεια ανασυγκρότησης στη Θεσσαλία δεν μπορεί να βασιστεί σε έναν καθημαγμένο και αδύναμο περιφερειάρχη.

kosmoslarissa.gr