Σε ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Τρικάλων αναφέρονται τα εξής: 

"Η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα χιλιάδων πλειστηριασμών εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με τον πτωχευτικό νόμο 4738/2020 που ψήφισε η Ν.Δ. καταργήθηκε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμη και για τους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες.

Έτσι έχουμε φαινόμενα όπως η έξωση 5μελούς οικογένειας συμπολίτη μας που έχασε σε πλειστηριασμό το σπίτι της, παρότι πρόκειται για ευάλωτο νοικοκυριό.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός που προβλέπεται δεν υποχρεώνει κανέναν πιστωτή να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Είναι στην ευχέρεια των τραπεζών και των funds αν θα δεχθούν ρύθμιση ή όχι.

Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αίρει ακόμη και την ελάχιστη δυνατότητα των δανειοληπτών να ανακόπτουν τους πλειστηριασμούς που διενεργούνται από εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers).

Σε αυτές έχουν περιέλθει 700.000 ακίνητα αξίας 45 δις. τα οποία με την παραπάνω απόφαση απειλούνται με πλειστηριασμό.

Επιπλέον με την έκρηξη των επιτοκίων ακόμη και οι μέχρι σήμερα ενήμεροι δανειολήπτες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Να μην ξεχνάμε και την περίπτωση του βουλευτή της Ν.Δ. Α. Πάτση, πρωταγωνιστή ενός από τα “γαλάζια” σκάνδαλα, ο οποίος αγόραζε “κόκκινα” δάνεια με χρήματα που δανειζόταν από την Τράπεζα Πειραιώς.

Είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τη διαχείριση της κατάστασης, καθώς πρόκειται για την μεγαλύτερη ως τώρα αναδιανομή πλούτου από τα λαϊκά στρώματα προς τα funds και τις τράπεζες.

Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Καλούμε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης."