Ο Δήμος Πύλης καταλαμβάνει σημαντική θέση στην Κατηγορία των Μεσαίων Ηπειρωτικών Δήμων 7η κατά σειρά από τους12, για την αποτελεσματικότητα του.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα βασικά πορίσματα της μελέτης ο Δήμος Πύλης συγκαταλέγεται στο 10% με την καλύτερη συνολική επίδοση στην παραπάνω Κατηγορία που ανήκει.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας που διεξήγε το Κέντρο Φιλελευθέρων Μελετών και η οποία αφορά συνολικότερα τον «Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων 2023». Τον Δείκτη αυτόν δημοσίευσαν στις 20 Δεκεμβρίου 2023 από κοινού το Κέντρο Φιλελευθέρων Μελετών και το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Αξιολογεί, δε, «όλες τις Δημοτικές Αρχές της Χώρας βάσει των επιδόσεων τους στα πεδία που αποτελούν τις βασικές τους αρμοδιότητες. Σκοπός του Δείκτη είναι να εντοπίσει τις βέλτιστες πρακτικές και να αναδείξει τα θετικά παραδείγματα των δημοτικών αρχών που έχουν καταφέρει να αξιοποιούν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους σε αυτές πόρους. Ο Δείκτης έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να περιλαμβάνει όλα τα βασικά στοιχεία αξιολόγησης των Δήμων της Χώρας με βασικό στόχο να λειτουργήσει ως αφορμή άμιλλας».

Συγκεκριμένα λαμβάνονται υπ’ όψιν…

1.Η οργάνωση και η διακυβέρνηση: το κατά πόσο ο Δήμος δρα βάσει ενός συγκεκριμένου επιχειρησιακού πλάνου, με στοχοθεσία, διαφάνεια, διαφάνεια και λογοδοσία
(αποτελείται από 15 (ενδείκτες).

2.Η Οικονομική διαχείριση: η αξιοποίηση των διαθέσεων πόρων , στοχεύοντας στις επενδύσεις για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του πολίτη (αποτελείται από 8ενδείκτες).

3.Οι υπηρεσίες: το εύρος υπηρεσιών που προσφέρει ο δήμος σε νέους, παιδιά, ηλικιωμένους, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, της υπηρεσίες πολιτισμού, άθλησης και εκπαίδευσης (αποτελείται από 32 ενδείκτες).

4.Η βιωσιμότητα: το κατά πόσο ο δήμος ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για απορρίμματα, ανακύκλωση και πράσινη ανάπτυξη (αποτελείται από 4 ενδείκτες).

5.Η πολιτική προστασία: ο βαθμός ετοιμότητας του δήμου για επέμβαση σε περιπτώσεις ανάγκης (αποτελείται από 12 ενδείκτες).