Την παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ζητούν οι ωφελούμενοι, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μακροχρόνια άνεργοι της ΔΥΠΑ, καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους μεταξύ 15 με 30 Ιουνίου 2023.

Πρόκειται για 20.000 ωφελούμενους σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών/ συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων οι οποίοι ζητούν νέα παράταση του προγράμματος τουλάχιστον για άλλους 4 μήνες.

Ειδικότερα οι ωφελούμενοι ζητούν να υπάρξει νέα παράταση των συμβάσεων τους μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές όπως εξάλλου είχε ζητήσει η ΚΕΔΕ.

Εδώ και ένα μήνα έχουν στείλει επιστολές στον πρωθυπουργό και τους δημάρχους χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν λάβει κάποια απάντηση. 

Οι πλειοψηφία των ωφελουμένων προέρχονται από μακροχρόνια ανεργία και επιλέχθηκαν με κοινωνικά κριτήρια (ανεργία, χαμηλό εισόδημα κ.λπ.) και υπηρετούν σε δήμους σε θέσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως καθαριότητα, πράσινο κ.λ.π.

Ωστόσο η ΔΥΠΑ και το Υπουργείο Εργασίας δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τι ακριβώς θα γίνει, ενώ η απόφαση παράτασης του προγράμματος θα πρέπει να περάσει από την ΕΕ.