Υπό στενή παρακολούθηση έχει τις τρεις μικρές τράπεζες Θεσσαλίας, Ηπείρου, και Χανίων, η Τράπεζα της Ελλάδος όσον αφορά τις απαιτήσεις για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ενώ «διακριτικά» παρακολουθεί το ζήτημα ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κινείται για τα εν λόγω συνεταιριστικά τραπεζικά ιδρύματα κατά μέσο όρο στην περιοχή του 40%.

Η εντολή του επόπτη, μολονότι δεν υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα, είναι η μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή θέση, οι τρεις τράπεζες προχωρούν σε κινήσεις ενίσχυσης είτε με τη στήριξη των υφιστάμενων μετόχων όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας είτε με την είσοδο στο μετοχικό τους κεφάλαιο νέων επενδυτών όπως έκανε η Τράπεζα Ηπείρου αλλά και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Πωλήσεις και οργανικά

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει νέο σχήμα του Μηχανισμού Στήριξης Τιτλοποιήσεων (Ηρακλής), οι τρεις τράπεζες καλούνται να μειώσουν το στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων είτε μέσω πωλήσεων/τιτλοποιήσεων είτε με οργανικό τρόπο.

«Μετά και τις πρόσφατες μετοχικές εξελίξεις με την είσοδο νέων μετόχων, οι συγκεκριμένες τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις/πωλήσεις πακέτων NPLs», αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα και προσθέτουν: «Ένα ακόμη όπλο που έχουν στα χέρια τους είναι η άσκηση πίεσης προς δανειολήπτες που μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους για ρύθμιση και εφόσον αυτό δεν συμβεί, το ύστατο όπλο είναι τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης».

Ενέχυρα, ρυθμίσεις

Με βάση τις ίδιες πηγές, «κλειδί» αποτελούν τα ενέχυρα που συνοδεύουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Υπάρχουν περιπτώσεις ανάλογα και με την οικονομική δύναμη της περιοχής που η ζημιά στα κεφάλαια από τα αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης με πώληση του ενεχύρου μπορεί να καλυφθεί, εφόσον η αξία του ενεχύρου προσφέρει φουλ κάλυψη στο δανειακό άνοιγμα», επισημαίνουν.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι πρέπει οι διοικήσεις των εν λόγω πιστωτικών ιδρυμάτων να εντείνουν την πίεση για ρυθμίσεις δανείων, κάτι που μπορεί να μη συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και λόγω εντοπιότητας.

Αναστασία Παπαϊωάννου, euro2day.gr