Επίσκεψη στα Μεγάλα Καλύβια πραγματοποίησε σήμερα Κυριακή 31 Μαρτίου κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Βασίλη Μεταξά, συζητώντας με τους κατοίκους του χωριού τα προβλήματα που παραμένουν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πλημμυροπαθών Δ.Ε. Μεγάλων Καλυβίων, στα Μεγάλα Καλύβια πλημμύρησαν περίπου 18.000 καλλιεργημένα και ποτιστικά στρέμματα χωράφια και καταστράφηκαν οι παραγωγές κυρίως βαμβάκι, καλαμπόκι και τριφύλλι καθώς και αποθηκευμένες τροφές για ζώα και λιπάσματα. Πνίγηκαν πάνω από 2.000 πρόβατα, χιλιάδες κοτόπουλα κ.α., καταστράφηκαν αγροτικά μηχανήματα, εργαλεία, τρακτέρ και Ι.Χ αυτοκίνητα. Καταστράφηκαν επίσης οι πομόνες και το δίκτυο άρδευσης.

Γκρεμίστηκαν ή χαρακτηρίστηκαν κόκκινα 120 περίπου σπίτια και άλλες 100 αποθήκες. Περίπου 80 σπίτια χαρακτηρίστηκαν κίτρινα με μεγάλες ζημιές και πάνω από 240 σπίτια χαρακτηρίστηκαν πράσινα με μεγάλες ζημιές αφού το νερό εισχώρησε σε αυτά από 50 εκατοστά μέχρι 2 μέτρα. Οι αποζημιώσεις που προβλέπονται δεν επαρκούν να καλύψουν τις ζημιές που έγιναν καθώς από τα περισσότερα σπίτια που χαρακτηρίστηκαν κίτρινα και πράσινα πετάχτηκαν στο δρόμο όλα τα υπάρχοντα του σπιτιού και έπαθαν μεγάλες ζημιές, πόρτες, παράθυρα, μπάνια, κουζίνες, ντουλάπες κλπ.

Τοποθετήθηκαν στο χωριό 40 κοντέινερ στα περισσότερα από τα οποία έγινε η σύνδεση με νερό και ρεύμα και εξοπλίστηκαν για να κατοικηθούν. Το κόστος της σύνδεσης ρεύματος βάραινε τους πλημμυροπαθείς, 300 ευρώ, καθώς και ο εξοπλισμός του κοντέινερ αφού ο Δήμος παρείχε μόνο κρεβάτι και στρώμα και 1 ηλεκτρική συσκευή.

Πολλοί κάτοικοι νοίκιασαν σπίτια σε διπλανά χωριά και στην πόλη των Τρικάλων. Αν δεν ληφθούν συνολικά μέτρα από την κυβέρνηση και το κράτος για την γρήγορη απόδοση των αποζημιώσεων, την επιδιόρθωση των ζημιών και την ανοικοδόμηση, τότε το χωριό θα μαραζώσει. Μέχρι σήμερα κανένας πλημμυροπαθής δεν πήρε αποζημίωση για το σπίτι ή την αποθήκη ούτε βέβαια Στεγαστική Συνδρομή.

Διεκδικούμε: να δοθεί άμεσα η αποζημίωση για την οικοσκευή, δηλαδή τα 6.600 ευρώ και τα 3.300 για δεύτερη κατοικία, τα οποία δεν έχουν καταβληθεί σε αρκετούς συγχωριανούς μας.

1. τον άμεσο καθαρισμό των χώρων από τα γκρεμισμένα σπίτια και τις αποθήκες, με ευθύνη του κράτους.
2. Να επισπευστούν όλες οι διαδικασίες για να δοθούν οι αποζημιώσεις για τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί πράσινα, κίτρινα, κόκκινα. Οι αποζημιώσεις δεν επαρκούν για την ανακατασκευή σπιτιού. Η κρατική Σ.Σ ανέρχεται στα 800 ευρώ ανά m² ενώ κοστίζει 1.500 ευρώ ανά m².
3. Να υπάρξει μέριμνα για τους άστεγους πλημμυροπαθείς με ευθύνη του Δήμου, της Περιφέρειας, του Κράτους και της Κυβέρνησης για να υπάρχει αξιοπρεπής στέγαση μέχρι να δοθούν οι αποζημιώσεις.
4. άμεση καταβολή των επιδομάτων ενοικίου και συγκατοίκησης διότι η καθυστέρηση της καταβολής τους δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στους άστεγους πλημμυροπαθείς και να παραταθεί ο προβλεπόμενος χρόνος.
5. Να καθαριστούν τα κανάλια, οι αγροτικοί δρόμοι και εγκαταστάσεις, να επισκευαστούν άμεσα οι πομόνες και το αρδευτικό δίκτυο.
6. Να ενημερωθούμε για το αν υπάρχει σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης και ποιο είναι αυτό.
7. να υπάρξουν νέες ειδικές ρυθμίσεις για τους πλημμυροπαθείς για χρέη προς την εφορία και τις τράπεζες.
8. Να δοθούν οι αποζημιώσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους και επιχειρήσεις και καταστήματα, στο ύψος των ζημιών που υπέστησαν.
9. Να παραταθεί χρονικά η μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις και να συμπεριληφθούν όλοι οι πλημμυροπαθείς για τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινες.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Βασίλη Μεταξά κατέθεσε τις θέσεις και την άποψη του ΚΚΕ και δεσμεύτηκε να αναδείξει, να προβάλλει και να διεκδικήσει λύσεις πάνω στα αιτήματα των πλημμυροπαθών. Επίσης στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Μεγάλων Καλυβίων.