Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι διαγωνισμοί για κτιριακά έργα μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ήδη μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εκφράζονται αμφιβολίες για το αν θα προχωρήσουν.

Ήδη έχουν παγώσει κάποιοι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ, όπως για τα νέα δικαστικά μέγαρα ανά την Ελλάδα.

Για τη Θεσσαλία οι καθυστερήσεις αφορούν στην ανακατασκευή των κτιρίων που χρησιμοποιούν τα δικαστήρια σε Τρίκαλα, Λάρισα, Καρδίτσα και για την κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου στον Βόλο.

Το ίδιο ισχύει και με άλλους διαγωνισμούς για κτιριακά ΣΔΙΤ που κινούνται με πολύ αργές ταχύτητες, χωρίς να είναι ακόμα εφικτό το οικονομικό κλείσιμο ώστε να κληθούν οι υποψήφιοι να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι νέες φοιτητικές εστίες στην πρώην βαμβακουργία Βόλου.

Για τις φοιτητικές εστίες υπήρξε πρόσφατα κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ώστε να καλύψει τμήμα της χρηματοδότησης των έργων που αγγίζουν τα 450 εκατ. ευρώ.

Με αργές διαδικασία προχωρούν επίσης και οι διαγωνισμοί για τα κτίρια της Πολιτικής Προστασίας, ένα εκ των οποίων είναι το νέο "στρατηγείο" της υπηρεσίας που πρόκειται να γίνει στη Λάρισα.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr