Oι περισσότεροι μήνες του 2023 ήταν οι πιο θερμοί στην Ιστορία, γεγονός που κάνει τη χρονιά που τελειώνει την πιο ζεστή εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ο Κάρλο Μπουοντέμπο είναι διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενός από τους πιο έγκυρους διεθνείς οργανισμούς όσον αφορά την παρακολούθηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των ακραίων γεγονότων που συνδέονται με την κλιματική κρίση.

Μιλάει στα "ΝΕΑ Σαββατοκύριακο" για το εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία και προειδοποιεί: Μπορεί το 2023 να είναι η πιο θερμή χρονιά που ξέρουμε, αλλά "σε μερικά χρόνια θα κοιτάμε πίσω στη φετινή χρονιά και θα μας φαίνεται δροσερή".

Eιδικότερα για το ακραίο φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία αναφέρει:

"Παγκοσμίως συνέβησαν ακραία φαινόμενα. Πολλοί μετεωρολόγοι και άλλοι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι με το ποσοστό της βροχόπτωσης στη Θεσσαλία μέσα σε 24 ώρες.

Είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό που πέφτει στη Μεσόγειο στη διάρκεια ενός χρόνου – πρόκειται για τεράστιες ποσότητες νερού που προκαλούν τρόμο όταν τις μελετάμε, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες.

Γνωρίζουμε ότι είναι πολυπαραγοντικό το φαινόμενο αλλά ακόμα προσπαθούν οι επιστήμονες να το κατανοήσουν πλήρως."