Νέα έρευνα έδειξε πως η οικογενειακή κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Βασισμένοι σε προηγούμενη έρευνα που έδειξε πως το να κοιμάται κανείς δίπλα σε κάποιον βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου τους, Αυστραλοί ερευνητές βρήκαν πως τα άτομα που βρίσκονται σε σχέση έχουν την τάση να κοιμούνται πιο γρήγορα από εκείνους που επιλέγουν περιστασιακούς συντρόφους ή είναι single.

Είναι ευρέως γνωστό πλέον πως ο άνθρωπος θα πρέπει να συμπληρώνει 7 ως 9 ώρες ύπνου κατά τη νύχτα ωστόσο το 40% των Αυστραλών ανέφερε πως αντιμετωπίζει ακανόνιστο ύπνο.

Όταν μειώνεται η διάρκεια ή η ποιότητα του ύπνου ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με ποικίλα προβλήματα υγείας όπως είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης:

- Αρτηριακής υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη,
- Στομαχικών προβλημάτων με κίνδυνο την παχυσαρκία
- Μειωμένης γνωσιακής λειτουργίας
- Κόπωσης, υπνηλίας και μειωμένης απόδοσης στην εργασία τους.

Πολλοί είναι εκείνοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου – όπως οι εργασιακές ανησυχίες, οι οικογενειακές υποχρεώσεις και τα ζητήματα υγείας. Λόγω ορισμένων ψυχολογικών και εξελικτικών παραγόντων, όπως η ανθρώπινη ανάγκη για ισχυρές κοινωνικές επαφές προκειμένου να αισθανθεί κανείς ασφαλής, φαίνεται πως το να κοιμάται κανείς δίπλα δίπλα με κάποιον άλλο, έχει ως αποτέλεσμα έναν πιο ποιοτικό ύπνο, ενώ ο ποιοτικός ύπνος συνδέεται με την ποιότητα της σχέσης στην οποία βρίσκεται κανείς. Το να είναι κανείς ευτυχισμένος με το σύντροφό του οδηγεί σε βελτιωμένο ύπνο και αντιστρόφως.

Βάσει της έρευνας, ρωτήθηκαν 800 Αυστραλοί ενήλικες σχετικά με την οικογενειακή τους κατάσταση αλλά και την ποιότητα του ύπνου τους χρησιμοποιώντας μία μικρότερη εκδοχή του Pittsburgh Sleep Quality Index, ενός βεβαιωμένου εργαλείου μέτρησης του ύπνου.

Οι περιστασιακές σχέσεις δεν μας αφήνουν να… κλείσουμε μάτι

Η μελέτη που αναμένεται να δημοσιευθεί στο Sleep Science , βρήκε πως απαιτούνται τουλάχιστον 10 λεπτά περισσότερα για να κοιμηθεί κάποιος που έχει περιστασιακές σχέσεις και συντρόφους από εκείνον που κοιμάται δίπλα στο σύντροφό του. Και μπορεί τα 10 λεπτά να μην είναι πολύς χρόνος, ωστόσο έρευνες δείχνουν πως 4 έως και 8 λεπτά μπορεί να κάνουν τη διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου όπως η αϋπνία και εκείνων που κάνουν ικανοποιητικό ύπνο.

Αναλύοντας λίγο παραπάνω τα αποτελέσματα ανά φύλο, οι ερευνητές βρήκαν πως οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από ό,τι οι άνδρες μιας και μπορούν να κοιμηθούν πολύ γρήγορα είτε βρίσκονται σε σχέση είτε σε περιστασιακή.

Αυτές οι διαφοροποιήσεις φαίνεται περισσότερο όταν βρίσκεται κανείς σε λανθάνουσα κατάσταση ύπνου. Ο έτερος παράγοντας μέτρησης, δηλαδή η ποσότητα ύπνου, δεν επηρεάζεται από την ποιότητα της σχέσης.

Η αιτία

Υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που εξηγούν γιατί οι σχέσεις επηρεάζουν τον ύπνο.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε περιστασιακή σχέση με έναν ή περισσότερους συντρόφους μπορεί να έχουν μια μεγαλύτερη ψυχολογική διέγερση(έντονο χτυποκάρδι, πιο γρήγορη αναπνοή) γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Παράλληλα, οι άνθρωποι που μόλις εισήλθαν σε μία νέα σχέση μπορεί να βιώσουν μεγαλύτερη αγωνία και ενθουσιασμό όταν κοιμηθούν δίπλα με το ταίρι τους – ή μπορεί να έχουν αγωνίες για την κατάσταση της σχέσης τους.

Από την άλλη, όσοι βρίσκονται σε μακροχρόνια σχέση μπορεί να σχετιστούν πιο εύκολα με τα συναισθήματα της σωματικής αλλά και συναισθηματικής ασφάλειας, γεγονός που μειώνει την ψυχολογική διέγερση και βελτιώνει τον ύπνο.

Εν κατακλείδι, οι ερευνητές προτείνουν να παραμείνει ενήμερος ο θεράπων ιατρός αναφορικά με το ζήτημα της παρουσίας ή μη μιας σταθερής σχέσης, προτού προτείνει θεραπείες για την βελτίωση του ύπνου ή θεραπείες γνωστικής λειτουργίας για την αϋπνία.

ygeiamou.gr