Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας D. Ed., M.Ed., Ph.D.

Όσο πάει και … χοντραίνει το πολιτικό παιχνίδι και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει που θα καταλήξει, πώς θα τελειώσει και πότε θα δοθεί ένα τέλος σ’ όλον αυτόν τον … κυκεώνα των προβλημάτων.

Οι λανθασμένες και απρόοπτες αποφάσεις του Πρωθυπουργού έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο κύμα οργής και δυσφορίας στην κοινωνία, η οποία σιγά σιγά ξυπνάει από τον λήθαργο του «όλα πάνε καλά», του Μητσοτάκη, και αντιδρά.

Τα μέτωπα είναι πολλά. Επαγγελματίες, αγρότες, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι, συνταξιούχοι και εκκλησία βγαίνουν από το … καβούκι τους και διαμαρτύρονται έντονα.

Ο Πρωθυπουργός … οχυρώνεται πίσω από το 41%, που πήρε στις τελευταίες εκλογές, που αντιπροσωπεύει μόνο το 20% των Ελλήνων, και θέλει να τα αλλάξει… όλα και γρήγορα.

Νομίζει πως πρέπει να γίνουν νόμοι του κράτους ό,τι ευνοεί τους Ολιγάρχες, παρά την αντίθεση των πολιτών.

Μεγάλο το ρήγμα μέσα στην κοινωνία, ακόμη και μέσα στα κόμματα.

Σε πολιτικό «σκορποχώρι» μεταβλήθηκε η κατάσταση και τα κόμματα αυτοδιαλύονται από τις αντιπαραθέσεις και μοιάζουν με «κοπάδια»που σκορπούν, που πανικοβάλονται και εφαρμόζουν το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Βουλευτές και Υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη διαφοροποιούνται και προτίθενται να καταψηφίσουν νομοσχέδια, που έρχονται στην Βουλή.

Άλλοι θα απέχουν από τις επίμαχες ψηφοφορίες, για να μην ρίξουν την ετοιμόρροπη κυβέρνηση, υπακούοντας και στην πρόταση του Πρωθυπουργού, αυτή η κατάντια δεν ξανάγινε ποτέ στο πολιτικό σύστημα, και άλλοι παραιτούνται από το Βουλευτικό αξίωμα, γιατί …. βολεύθηκαν, πολλαπλασίως, στον Ιδιωτικό τομέα.

Με τον «Γάμο» των ομόφυλων, με την επιστολική ψήφο, με τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και με την τραγική θέση των επαγγελματιών και της αγοράς, με τους ποινικούς κώδικες και τα Μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, φαίνεται πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιάζει με ορχήστρα, που έχει … ξεκουρδιστεί.

Το ίδιο δράμα παίζεται και στον χώρο της Αντιπολίτευσης, η οποία, ενώ η κυβέρνηση πέφτει δημοσκοπικά, αυτή δεν μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά της.

Σκληρή η σύγκρουση μεταξύ Εκκλησίας και Κυβέρνησης, για τον «γάμο». Πάντως ο Πρωθυπουργός κρατάει χαμηλούς τόνους, εφαρμόζοντας το «φοβάται ο Γιάννος το θεριό και το θεριό τον Γιάννο».

Κι όλα αυτά για 500 ομόφυλα ζευγάρια, που φυσικά δεν μπορούν να αποτελούν οικογένεια με βάση την παράδοση και τις αρχές της Εκκλησίας.

Κανένας δεν ρώτησε τα παιδιά, που θέλουν να τα υιοθετήσουν οι ομόφυλοι, εάν θέλουν να μεγαλώσουν σ’ ένα περιβάλλον με δύο άνδρες ή με δύο γυναίκες, εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο μπαμπάς και ο άλλος η μαμά.

Κανένας δεν θέλει να στερήσει από τους ομόφυλους, την αποκλίνουσα συμπεριφορά. Μπορεί να ζουν όπως θέλουν. Δεν μπορούν, όμως, να ανατρέψουν κανόνες της Εκκλησίας, για «άρρεν και θήλυ» και τον διαχωρισμό των φύλων, που ισχύουν από τότε που δημιουργήθηκε η οικογένεια και η κοινωνία.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το μέτωπο, που το δημιούργησε η εμμονή του Μητσοτάκη να θεωρεί το κράτος δικό του φέουδο.

Υπάρχουν και οι αντιδράσεις για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Χωρίς να συζητήσει με τους πολίτες, ο Πρωθυπουργός θέλει να επιβάλει θέσεις, που είναι αντίθετες με την ύπαρξη των Κρατικών Πανεπιστημίων.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (1879-1955) έλεγε πως «η Επιστήμη, η Αλήθεια και η Εκπαίδευση είναι για όλους, όχι μόνο για τους προνομιούχους».

Έτσι όλα τα Πανεπιστήμια τελούν υπό κατάληψη από τους φοιτητές και τους Εκπαιδευτικούς, όπου ο Μητσοτάκης αποφασίζει γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς.

Δεν λύνονται τα θέματα της Παιδείας με Εισαγγελικές παραγγελίες, ούτε με Αστυνομοκρατία. Λύνονται με διάλογο, με επιχειρήματα και με συμβιβασμούς.

Κι αυτό γιατί κατά τον Πλάτωνα «η Παιδεία καθάπερ ευδαίμων χώρα πάντα τ΄αγαθά φέρει» δηλ. η μόρφωση είναι όπως ακριβώς μια εύφορη γη, που φέρει όλα τα καλά.

Η κακή αγροτική πολιτική, τα τελευταία χρόνια, μαζί με την καταστροφή του Θεσσαλικού κάμπου, έφεραν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Με υποσχέσεις με συνεδριάσεις στο Μαξίμου, με ψέματα και με προπαγάνδα δεν λύνονται τα μεγάλα προβλήματα των ανθρώπων της υπαίθρου. Η πρόταση Αυγενάκη, για διάλογο, είναι παγίδα και ευτυχώς την κατάλαβαν οι αγρότες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβει την αλήθεια από τους ανθρώπους αυτούς και τους εμπαίζει ο κάθε Αυγενάκης με τον λαϊκισμό του.

Εάν δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να αντιμετωπίσει την φτώχεια και την κατάντια των αγροτών και γενικά της κοινωνίας, να παραιτηθεί. Να φύγει πριν να είναι πολύ αργά.

Η αλήθεια δεν κρύβεται «αδύνατον τάληθές λαθείν» είπε ο Μένανδρος, αλλά «η πιο πικρή αλήθεια είναι πιο γλυκειά και από το πιο γλυκό ψέμα». Τέρμα τα ψέματα και οι υποσχέσεις.

Αντί να βάζουν την Αστυνομία να απωθήσει τους διαμαρτηρομένους Αγρότες, καλό είναι, να κάνουν πράξη όσα κατά καιρούς τους έταξαν, για να τους πάρουν την ψήφο και δεν υλοποιήθηκαν.

Οι κινητοποιήσεις δεν είναι υποκινούμενες, όπως είπε ο Υπουργός Γεωργίας Λευτέρης Αυγενάκης, αλλά είναι καθαρές και δείχνουν την κατάντια των αγροτών – κτηνοτρόφων.

Οι αποτυχημένοι πολιτικοί δεν γίνονται ποτέ σωτήρες…!

Η Ακρίβεια και η Αισχροκέρδεια «ζει και βασιλεύει» και είναι εσωτερικό πρόβλημα της Ελλάδας και όχι «Εισαγόμενο», όπως το βάπτισε ο «ΝΟΝΟΣ», Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έρευνα, πρόσφατη του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, δείχνει πως χρήματα οι Έλληνες έχουν μόνο για 19 ημέρες τον μήνα και το 60%του πληθυσμού είναι αντιμέτωπο με «ακραία φτώχεια», ενώ ο Πρωθυπουργός δήλωσε προχθές πως μέλημά του είναι «να αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις». Ντροπή…!

«Έναν άνθρωπο μπορείς να τον κοροιδεύεις για πάντα. Έναν λαό, όμως,όχι» έλεγε ο Αβραάμ Λινκολ (1809-1865), Πρόεδρος της Η.Π.Α.

Μπορεί ο Πρωθυπουργός και τα εργαλειοποιημένα Μ.Μ.Ε. να θέλουν να ξεχασθεί το τραγικό συμβάν στην κοιλάδα των Τεμπών, αλλά οι Ευρώπη έχει ψηλά το θέμα αυτό και το ψάχνει.

Έτσι η Εισαγγελία της Ε.Ε. ζήτησε την ποινική δίωξη για 23 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι οι δύο πρώην Υπουργοί.

Ο Χρήστος Σπίρτζης, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και ο Κώστας Καραμανλής για υπεξαίρεση.

Η πλειοψηφία της Ν.Δ. στη Βουλή, όμως, έβαλε τέλος σ’ αυτή την πρόταση της Ε.Ε. και όλοι τους θέλουν να ενοχοποιήσουν ένα νεκρό μηχανοδηγό, και να τα φορτώσουν όλα σ’ αυτόν.

Στην Δημοκρατία της … Μπανανίας «οι νόμοι μοιάζουν με τον ιστό της αράχνης: αν πέσει πάνω του κάτι ελαφρύ και αδύναμο το συγκρατεί και τελειώνει. Αν, όμως, πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο, τότε αυτό σχίζει τον ιστό και φεύγει», κατά την άποψη του Ανάχαρση, Σκύθη ηγεμόνα και φιλόσοφου του 6ου π.Χ. αιώνα.

Όμορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος…!

Πάντως οι χθεσινές δηλώσεις του Σουλτάνου της Τουρκίας στην Σμύρνη ότι «ο αγώνας μας δεν τελείωσε, ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης» αποδεικνύει, πως, και η εξωτερική πολιτική του Μητσοτάκη, είναι αναποτελεσματική και επικίνδυνη.

Όλοι θυμούνται πως ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής διαβεβαίωνε τους πάντες «ότι η Τουρκία δεν θα αποκτήσει καινούργια F-16».

Κι όμως και τα πήρε και έκανε … κουρέλια τις…Συμφωνίες της Αθήνας και μας απειλεί ανοιχτά.

Γι’ αυτό η φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατά την δεύτερη θητεία, είναι μεγάλη και μη αναστρέψιμη.