Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας D. Ed., M.Ed., Ph.D.

«Εις τα εξ ων συνετέθη» διαλύεται το πολιτικό μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι μπαίνει ένα τέλος στο πραγματικό νόημα της Αριστεράς.

Οι διαφωνούντες, με τον άρτι παντρευθέντα Αρχηγό τους στην Αμερική, διαγράφονται… εξ αποστάσεως, ενώ ο σύντροφός του Τάυλερ, εμφανίζεται ως … σωτήρας του διαλυμένου Ε.Σ.Υ.

Η αλαζονεία και η παντελής έλλειψη πολιτικής πείρας και αντίληψης και η κακή χρήση της Ελληνικής γλώσσας οδηγούν την «μείζονα» Αξιωματική Αντιπολίτευση σε δύσκολα ….μονοπάτια.

Έτσι η Αριστερά, που έχει εξαφανισθεί από τις Ευρωπαϊκές χώρες και έχει ξεπερασθεί από την πρόοδο των κοινωνιών, περνάει στην αφάνεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το σύνθημα, «πρώτη φορά Αριστερά» κέρδισε τις εκλογές το 2015, γιατί η κοινωνία ήλπιζε ότι μπορούσε να κάνει ό,τι δεν έκαναν τα καθιερωμένα κόμματα της εποχής εκείνης.

Το 2019, όμως, το άστρο του Αλέξη Τσίπρα έσβησε, εξ αιτίας της ανίκανοτητάς του να χειρισθεί ορθώς τα φλέγοντα θέματα της εποχής Οικονομικά, Κοινωνικά και Εθνικά.

Τα συνθήματα «θα χτυπούν τα νταούλια και θα χορεύουν οι Ευρωπαίοι» και ότι «με ένα νόμο θα καταργούσε τα Μνημόνια» αποδείχθηκαν μεγάλη πολιτική απάτη.

Έχοντας χάσει την δυναμική του και τον συνεκτικό παράγοντα της εξουσίας, από το 2015-2019, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταδικασμένος να παρουσιάσει πολυδιασπαστικά φαινόμενα.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το 2019 και μετά είναι «ωσει παρών».

Έτσι έφτασαν στο σημείο, να εκλέξουν ως Πρόεδρο, έναν Αμερικανοτραφή άνθρωπο, που νομίζει ότι μπορεί, μ’ όλες τις συμπεριφορές που έχει, να διοικεί ένα κόμμα από τις Η.Π.Α., δηλ εξ αποστάσεως, παραβλέποντας και τα κομματικά όργανα.

Την ίδια περίοδο το ΠΑΣΟΚ, το πάλαι ποτέ πανίσχυρο κόμμα, με έναν λαϊκιστικό αλλά πανέξυπνο Πρόεδρο, τον Ανδρέα Παπανδρέου, έφτασε από το 47% να ναι κόμμα με μονοψήφιο ποσοστό.

Και εκεί λείπει η ηγετική μορφή των δεκαετιών 1980-2000 και ο αγώνας που γίνεται, για να γίνει Αξιωματική Αντιπολίτευση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν αποφέρει καρπούς.

Το να πολεμάει ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ και ταναπάλιν, αποδεικνεύει πως ο Λαός δεν εμπιστεύεται τα δοκιμασμένα και αποτυχημένα μορφώματα.

Τα μικρότερα πολιτικά κόμματα, που σήμερα είναι στη Βουλή των Ελλήνων, Κ.Κ.Ε., Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλέυση Ελευθερίας, πήραν ψήφους διαμαρτυρίας και σήμερα οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από την αδυναμία, που έχουν, να αλλάξουν το υπάρχον πολιτικό σκηνικό.

Όλα τους είναι Αρχηγικά και αυτό φάνηκε από τις επαναληπτικές Εκλογές στις 25 Ιουνίου 2023, που έβαλαν πρώτους στις λίστες άτομα του περιβάλλοντός του, παραβλέποντας το ηθικό πλεονέκτημα της ψήφου των πολιτών.

Οι τελευταίοι σε σταυρούς, μπήκαν πρώτοι και οι μετακινήσεις, από περιφέρεια σε περιφέρεια, ήταν αντίθετες με κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης.

Από τις εκλογές του Ιουνίου, πήρε την αυτοδυναμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατόρθωσε, με υποσχέσεις και με δήθεν λαϊκή ατζέντα, να συσπειρώσει την βάση της κεντρο-δεξιάς.

Δυστυχώς, ο Πρωθυπουγρός έδειξε μεγάλη αλαζονεία και αναδείχθηκε «Μονοκράτωρ», σ’ ένα πολιτικό σύστημα, που λέγεται… Δημοκρατία.

Θέλησε και πέτυχε να φτιάξει μια κυβέρνηση, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολίγων και της «Αγίας Οικογένειας».

Στο Μαξίμου βρήκαν … καταφύγιο πρωτοκλασάτα στελέχη του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ, αποτυχημένα άτομα της ψευτοΑριστεράς και του Ποταμιού και η εικόνα της Ν.Δ., ως κόμμα Αξιών και Αρχών, έσβησε οριστικά. Αυτή η Ν.Δ. είναι πλέον προσωπικό κόμμα του Μητσοτάκη.

Επί πλέον η Ακρίβεια και η Αισχροκέρδεια, «ζει και βασιλεύει» και η επιδοματική ζωή έσβησε κάθε αξιοπρέπεια της κοινωνίας.

Φωτιές και πλημμύρες κατέστρεψαν την ζωή και την περιουσία των πολιτών και οδήγησαν την κοινωνία στην φτωχοποίηση και την εξαθλίωση.

Καταπέλτης το πόρισμα εμπειρογνώμων, για τις πλημμύρες της Θεσσαλίας για Υπουργούς – Περιφερειάρχες και Δημάρχους.

Οι υποσχέσεις για τις Πρέσπες, και τους «Μακεδονομάχους» καθώς και η μυστική εξωτερική πολιτική, με τον Σουλτάνο Ερντογάν, απογοήτευσαν ακόμα και τα φανατικά στελέχη της Ν.Δ.

Οι επαναληπτικές εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξαν πως οι πολίτες δεν είναι πλέον «κομματικά πρόβατα» και όλα φανερώνουν πως άρχισε η αντίστροφη μέτρηση, για τον αλαζόνα και ανεύθυνο Πρωθυπουργό.

Δυστυχώς, το πολιτικό σύστημα της χώρας ζει σε περίοδο ΠΑΡΑΚΜΗΣ και η έλλειψη σοβαρων και υπέυθυνων προσώπων είναι τόσο ορατή όσο ποτέ άλλοτε.

Ο «φαύλος κύκλος» της πολιτικής σκηνής δημιουργεί αγωνία και προβληματίζει τους πολίτες.

Καθοριστική θα ναι η ψήφος, για τις Ευρωεκλογές, τον ερχόμενο Ιούνιο, που, ενδεχομένως, να στείλει οριστικά μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες.

Κατά δήλωση του Μουτζούρη, Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, η κυβέρνηση εφαρμόζει στα νήσια αποστρατικοποίηση και συνδιαλέγεται με τον Ερντογάν, που άνοιξε μέτωπο με Ισραήλ και ΗΠΑ και που εμφανίζεται ως προστάτης των τρομοκρατών της Χαμάς.

Λέτε τα χειρότερα να ναι πίσω;

Πάντως, ο Νικήτας Κακλαμάνης, πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής, με το κυβερνόν κόμμα, της Ν.Δ. του Μητσοτάκη, έκανε προχθές δήλωση, για την «πασοκοποίηση της Ν.Δ., τονίζοντας «πως άλλο διεύρενση της Ν.Δ. και άλλο ξεχείλωμα».

Αυστηρές αλλά Ελληνοπρεπείς ήταν και οι δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, και του Κώστα Καραμανλή, πρώην Πρωθυπουργού, για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.

Αυτή είναι η αλήθεια, για το που κατάντησε την Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για το πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα.

Έλεγε ο Μένανδρος, ποιητής και φιλόσοφος, (342-291 π.Χ.) «Αδύνατον τ’αληθές λαθείν» δηλ. είναι αδύνατο να κρυφτεί η Αλήθεια.

Απαράδεκτο το Νεοοθωμανικό παραλήρημα του Σουλτάνου της Τουρκίας, που απειλεί ακόμα και των Θεσσαλονίκη, ενώ προσάρτησε και το στρατηγικής σημασίας μικρονήσι της Ζουράφα και ο Μητσοτάκης… σφυρίζει αδιάφορα.

Ταυτόχρονα ο Μπρατάκος επιχειρεί να φημώσει την Δημοκρατία, ενώ ο Αβραμόπουλος χαριεντίζεται με τον Ράμα της Αλβανίας, την στιγμή που ο ‘Ελληνας Δήμαρχος, Φρέντη Μπελέρης, είναι φυλακή.

Θεέ μου σε τι χέρια έπεσε η Ελλάδα και τι μας περιμένει…!