Στο θέμα της αιθαλομίχλης που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα στην πόλη των Τρικάλων αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στη Λέσχη 97,6. 

Το φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα έντονο το τελευταίο διάστημα κυρίως τις βραδινές ώρες και οφείλεται στην καύση ξύλων και κάρβουνου, είναι πολύ επικίνδυνο για την δημόσια υγεία. Επιπλέον, καθώς η αύξηση της τιμής του πετρελαίου αλλά και οι ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν περιορίσει την χρήση των καλοριφέρ στα σπίτια, όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει το ξύλο σαν οικονομικότερο μέσο θέρμανσης. Ωστόσο, πολύ συχνά τα ξύλα που καίγονται σε τζάκια και σόμπες είναι ακατάλληλα για καύση (π.χ. παλιά έπιπλα, κουφώματα, παντζούρια κλπ), έτσι ώστε οι επιπτώσεις στην υγεία να είναι ακόμη σοβαρότερες.

Όπως ανέφερε το Δήμαρχος Τρικκαίων για την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης στα Τρίκαλα ο Δήμος έχει εγκαταστήσει εδώ και δυο εβδομάδες έναν πιστοποιημένο μετρητή, με τα στοιχεία της ατμόσφαιρας που έχουν συλλεχθεί να επιβεβαιώνουν το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε, αυτό που μας απασχολεί τελευταία είναι το θέμα της αιθαλομίχλης. Παρότι αυτή η αρμοδιότητα δεν ανήκει στο Δήμο, το κάνουμε από ενδιαφέρον. Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτή την περίοδο η κατάσταση είναι πολύ βαριά στην περιοχή μας, και θα ήθελα να ζητήσω από τους συνδημότες μας αν γίνεται να κάνουν λίγο κράτει στα τζάκια και τις σόμπες. Είναι πολύ αυξημένα τα ποσοστά σε μικροσωματίδια, και για παρατεταμένη περίοδο. Το ζούμε όλοι και το νιώθουμε στην ατμόσφαιρα, το πώς π.χ. μας καίει το λαιμό ο αέρας που αναπνέουμε. Γι αυτό θα έπρεπε λίγο να το σκεφτόμαστε και να μειώσουμε τη χρήση στο τζάκι, και δεν εννοώ φυσικά τους ανθρώπους που δεν έχουν άλλο τρόπο για να ζεσταθούν.

trikalaenimerosi.gr