Μέσο όρο στα 8 με 8,5 ευρώ το κιλό για τα αρνιά και +50 λεπτά με 1 ευρώ για τα κατσίκια αναμένουν παράγοντες της εγχώριας αγοράς για την τιμή παραγωγού ενόψει Πάσχα, ενώ δεν αποκλείουν την τελευταία εβδομάδα να ακουστούν τιμές κοντά στα 10 ευρώ, λόγω έλλειψης επαρκών ποσοτήτων.

Η δυναμική της εγχώριας αγοράς πρόβειου και αίγειου κρέατος απασχόλησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης 5 Απριλίου οι επικεφαλής της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, με τον Λευτέρη Γίτσα, πρόεδρο της ΕΔΟΚ να στέκεται στο κομμάτι της περιορισμένης προσφοράς, δίνοντας το εύρος τιμών που αναφέρεται παραπάνω.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, αποτυπώνεται η εν λόγω δυναμική, με την αγορά ήδη να έχει υπερβεί τα 7 ευρώ για τα κατσίκια που οδεύουν προς εξαγωγή, χωρίς μάλιστα να έχει φουντώσει ακόμα η ζήτηση από την εσωτερική αγορά.

Στους παράγοντες που ωθούν σε αυτό το ανοδικό κανάλι τις τιμές παραγωγού, ο κ. Γίτσας, συγκαταλέγει τόσο την περιορισμένη προσφορά από την πλευρά της Ρουμανίας, που ειδικά παλαιότερα, λόγω και αναποτελεσματικών ελέγχων, καθήλωναν στα χαμηλά την εγχώρια αγορά, όσο και στην αυξημένη κατανάλωση το προηγούμενο διάστημα.

Δηλαδή, όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι της ΕΔΟΚ, με την εσωτερική κατανάλωση αλλά και τις εξαγωγές ενισχυμένες τα τελευταία χρόνια, «φεύγει» περισσότερο αρνί καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, κάτι που συνεπάγεται περιορισμένη προσφορά όταν σε ειδικές περιόδους όπως η πασχαλινή, φουντώνει κατακόρυφα η ζήτηση.

Το κοπάδι της χώρας άρα, έμεινε σχετικά σταθερό, αντί να ακολουθήσει την τάση της αγοράς, αυξάνοντας το τονάζ. Φυσικά η φετινή περίοδος δεν μπορεί παρά να στιγματιστεί και από τις ισορροπίες στην αγορά σιτηρών και ζωοτροφών, κάτι που ωθεί αρκετούς παραγωγούς στο να διοχετεύσουν πιο γρήγορα από το σύνηθες την παραγωγή τους, η οποία φεύγει για εξαγωγή.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες όταν θα αρχίσει να εντείνεται η ζήτηση από την εγχώρια αγορά, αναμένεται ένα εκρηκτικό ράλι ανόδου στις τιμές παραγωγού.

Πάνω από 8 ευρώ το κιλό δείχνει η τιμή παραγωγού  για τα πασχαλινά αρνιά    

Ζεστό συντηρείται το ενδεχόµενο η τιµή παραγωγού για το αρνί να προσεγγίσει τα 8 ευρώ το κιλό στο σφαγείο ως τη Μεγάλη Εβδοµάδα, δεδοµένης της έλλειψης που διαπιστώνουν κτηνοτρόφοι και σφαγείς την περίοδο αυτή.  

Προς το παρόν η αγορά κινείται στη ζώνη των 5,5 ευρώ για τα αρνιά (µέχρι 8-9 κιλά) και των 7 ευρώ το κιλό για τα κατσίκια (µέχρι 7 κιλά), µε τον βασικό όγκο να κατευθύνεται για εξαγωγή.

Ακόµα δεν έχει ενεργοποιηθεί η ζήτηση για το ελληνικό Πάσχα, µε την αγορά να δραστηριοποιείται πιο έντονα κατά παράδοση το τελευταίο δεκαήµερο πριν την Κυριακή του Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση, οι τιµές αυτές, οι οποίες είχαν επιτευχθεί τα Χριστούγεννα έρχονται να «µπαλώσουν τρύπες» στα οικονοµικά των κτηνοτροφικών µονάδων, αφήνοντας ανεπαίσθητα περιθώρια κέρδους στους παραγωγούς.

Ενδεικτικό είναι και το ότι ήδη οι κτηνοτρόφοι στέλνουν στο σφαγείο τα «παλιά πρόβατα», 10 ετών, τα οποία συνήθως σφάζονται το καλοκαίρι, λόγω κόστους ζωοτροφών.

agronews.gr