Σύντομα η πανσέληνος του Απριλίου 2024, γνωστή και ως «Ροζ Φεγγάρι», πρόκειται να μας χαρίσει την λάμψη της, στολίζοντας τον νυχτερινό ουρανό.

Σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις, η πανσέληνος θεωρείται ως μια ευκαιρία για ανανέωση και αναγέννηση. Ειδικότερα όσον αφορά το ολόγιομο φεγγάρι του Απριλίου, θεωρείται πως αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για την έναρξη διάφορων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εξοχή (κούρεμα γρασιδιού, κοπή ξύλων, ξεχορτάριασμα κ.ά.).

Πότε είναι η πανσέληνος Απριλίου 2024

Η επερχόμενη πανσέληνος πρόκειται να λάβει χώρα στις 23 Απριλίου 2024, ημέρα Τρίτη. Η φωτεινότητά της θα κορυφωθεί στις 02:49 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας.

Ωστόσο, το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο σκουρόχρωμο κατά την διάρκεια της ανατολής της Σελήνης και για λίγα λεπτά μετά. Στην Ελλάδα, στις 23 Απριλίου, το φεγγάρι αναμένεται να ανατείλει στις 19:51 το απόγευμα.

Πανσέληνος Απριλίου 2024 – Γιατί ονομάζεται «Ροζ Φεγγάρι»

Αν και κυκλοφορεί η φήμη πως ο λόγος που η συγκεκριμένη πανσέληνος έχει το όνομα «Ροζ Φεγγάρι» οφείλεται στην ροζ απόχρωση που παίρνει η Σελήνη κατά την διάρκεια αυτής της νύχτας, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Δυστυχώς, η πανσέληνος θα έχει το συνηθισμένο της χρώμα.

Στην πραγματικότητα, η ονομασία όλων των πανσελήνων προέρχεται από τα φυσικά φαινόμενα, την χλωρίδα και την πανίδα που παρατηρείται κατά την εκάστοτε εποχή που πραγματοποιείται η πανσέληνος.

Στην περίπτωση του Απριλίου, στην ανατολική βόρεια Αμερική παρατηρείται η άνθηση του phlox subulata, ενός πανέμορφου, ποώδους φυτού που κατά την διάρκεια της άνοιξης εμφανίζει ροζ αγριολούλουδα σε ροζ χρώμα.

Άλλα ονόματα του «Ροζ Φεγγαριού»

Οι περισσότερες πανσέληνοι έχουν βαφτιστεί από τις ιθαγενείς φυλές της Αμερικής και περιγράφουν τα φυσικά φαινόμενα του μήνα κατά τον οποίο πραγματοποιούνται.

  • Το Φεγγάρι που Σπάει τον Πάγο (φυλή Algonquin)
  • Το Φεγγάρι των Φυτών και των Θάμνων (φυλή Tlingit)
  • Το Φεγγάρι που τα Ρεύματα είναι και πάλι Πλωτά (φυλή Dakota)
  • Το Φεγγάρι που Εμφανίζεται το Κόκκινο Γρασίδι (φυλή Oglala)
  • Το Φεγγάρι του Βατράχου (φυλή Cree)