Η αγωνία των υποψηφίων των φετινών Πανελληνίων χτυπά «κόκκινο», λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση των Βάσεων 2023.

Και αν οι τελειόφοιτοι κάνουν διακοπές, το μυαλό τους βρίσκεται στις ανακοινώσεις το υπ. Παιδείας, οι οποίες αναμένονται προς το τέλος του Ιουλίου. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αγωνία είναι όσων βρίσκονται στο «χείλος» της κατώτερης βάσης της σχολής που επιθυμούν.

Φέτος τα θέματα ήταν παρόμοιας δυσκολίας με τα περυσινά, ωστόσο υπήρξαν περισσότεροι αριστούχοι.

Υπενθυμίζεται πως η ελάχιστη βάση σε κάθε πεδίο, κάτω από την οποία δεν εισέρχεται κανένας σε καμία σχολή είναι:

1ο Πεδίο: 9,42

2ο Πεδίο: 9,87

3ο Πεδίο: 9,31

4ο Πεδίο: 8,34

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 σε όλα τα πεδία

Σύμφωνα με τον Αντώνη Φλωρόπουλο που γράφει στα Νέα οι βάσεις θα κινηθούν ως εξής:

1ο πεδίο: Καθώς το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών αλλά και της Έκθεσης έχουν αυξημένο συντελεστή σε πολλές σχολές, το αποτέλεσμα θα είναι η Βάση σε αυτές να αυξηθεί, έστω και αν τη φρενάρει η Ιστορία, όπου σημειώθηκαν οι χειρότερες επιδόσεις.

2ο πεδίο: Καθώς οι επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική ήταν καλύτερες φέτος - έχουν μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας από τα άλλα μαθήματα – οι βάσεις θα κινηθούν προς τα πάνω.

3ο πεδίο: Στις Ιατρικές σχολές δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές, ενώ κάποια μικρή πτώση της τάξεως των 100 με 150 μορίων είναι πιθανή. Στις κοινές σχολές με το 2ο πεδίο αναμένονται μικρές αυξομειώσεις.

4ο πεδίο: Αναμένονται αυξομειώσεις των βάσεων, όχι όμως μεγαλύτερες των 200 μορίων.

Εν κατακλείδι, το κύριο χαρακτηριστικό των φετινών βάσεων θα είναι η μικρή αύξηση στο πρώτο και δεύτερο πεδίο, μικρή μείωση στο τρίτο και αυξομειώσεις στο τέταρτο. Το φαινόμενο αυτό θα το δούμε περισσότερο στα υψηλά κλιμάκια και όχι τόσο στα μεσαία και χαμηλά, όπου οι κλυδωνισμοί θα είναι μικρότεροι.

ieidiseis.gr