Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D.Ed., M.Ed., Ph.D.

 

Έχουμε μπει στον Σεπτέμβριο και τα πύρινα μέτωπα, που ξεκίνησαν από τα μέσα Ιουλίου στην περιοχή Έμπωνας της Ρόδου, καίνε ακόμη και σήμερα τα απείρου κάλλους δάση.

Ταυτόχρονα, άναψαν παντού φωτιές από τον Δρυμό της Δαδιάς μέχρι τον Δρυμό της Πάρνηθας. Η Ελλάδα και η Αττική ξανακαίγονται.

Σχεδόν η μισή χώρα τυλίχτηκε στις πύρινες γλώσσες του «Ηφαίστου», οι οποίες αφανίζουν ανθρώπινες υπάρξεις, περιουσίες, καλλιέργειες, δεκάδες χιλιάδες ελαιόδενδρα, ποιμνιοστάσια, αποθήκες, βιοτεχνίες, αγροτικά μηχανήματα, κατοικίες και χωριά.

Παρά τις τεράστιες προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και αεροπόρων, η χώρα μεταβλήθηκε σε αποκαΐδια, σε στάχτη και σκεπάστηκε από επικίνδυνα σύννεφα με δηλητηριώδη σωματίδια.

Καθηγητές Πανεπιστημίου, αρμόδιοι για την υγεία των πολιτών, τονίζουν πως η ζοφερή αυτή κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και από τον κορονοϊό.

Ο Πρωθυπουργός, χαμένος στις στάχτες και στους καπνούς των καμένων περιοχών, έδειξε πως δεν έχει επαφή με την τραγική κατάσταση των πυροπλήκτων, που έχασαν τα πάντα.

Τελικά, σύρθηκε στην Βουλή για να συζητήσει σχετικά με το «Βατερλό» της ανύπαρκτης αντιπυρικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Θολωμένος από το πυρονέφος δεν μπόρεσε να πει ούτε μια ΣΥΓΓΝΩΜΗ, για όσους έχασαν τους ανθρώπους και τους κόπους μιάς ζωής.

Ο «ουρανοπετής» Πρωθυπουργός, για μία ακόμη φορά απέδειξε πόσο λίγος είναι και πως το «σύνδρομο» της εξουσίας έχει βλάψει ανεπανόρθωτα τα συμφέροντα των πολιτών και της χώρας.

Αντί να δώσει εξηγήσεις για το τι έφταιξε και πήγε τόσο στραβά το θέμα των πυρκαγιών και φυσικά ποιός ή ποιοί είναι υπεύθυνοι, επιτέθηκε κατά των επιστημόνων, που αποκάλυψαν την ανεπάρκειά του και κατά της Αντιπολίτευσης.

Για την «βιβλική» καταστροφή φταίνε οι βροχές του Μαΐου και όχι η έλλειψη πρόληψης και καταστολής.

Τσιμουδιά δεν έβγαλε για τον νόμο τη Πολιτικής Προστασίας, που είναι σε αναστολή και έχει παγώσει από το 2020, ούτε γιατί έχει αξιοποιήσει μόνον το 0,5% από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ρεσιτάλ αλαζονείας και παράκρουσης έδειξε ο Μητσοτάκης, που θεωρεί το κράτος «λάφυρο» της «Αγίας Οικογένειας» και γι’ αυτό αυθαιρετεί καθημερινά.

Η κοινωνία ζει έναν εφιάλτη δίχως τέλος και ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να ισοφαρίσει την «κόλαση» των καμένων με την δήθεν καλή οικονομία.

Ελάχιστοι ίσως κατάλαβαν, εάν κατάλαβαν, αυτό που είπε «για τα αποτελέσματα συνεκτικής πολιτικής».

Τελικά, ο Πρωθυπουργός έταξε … «λαγούς με πετραχήλια» στους πληγέντες, όπως έκανε και σε όσους καταστράφηκαν από τις φωτιές στην Βόρεια Εύβοια, προ διετίας και οι οποίοι περιμένουν ακόμα τα «κορμοδέματα» και τα χρήματα που τους έταξαν και δεν πήραν.

Πάντως η εμφάνιση του Πρωθυπουργού στην Βουλή και στο Υπουργικό Συμβούλιο, για τις πυρόπληκτες περιοχές, ήταν γεμάτη από την «Αλαζονεία της Εξουσίας» , από την υποκρισία, από την ανευθυνότητα και από την απρέπεια.

Το «τα καταφέραμε καλύτερα από την Χαβάη και την Τενερίφη» αποδεικνύει πως ο άνθρωπος ζει στον κόσμο του.

Σπάσαμε κάθε ρεκόρ καμένων εκτάσεων.

Εκεί, ψάχνουν για ευθύνες, στην χώρα μας, όμως, είναι όλοι ανεύθυνοι.

Γεγονός είναι πως, η κόλαση των τελευταίων μηνών με τις φωτιές φέρει την σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της αποτυχημένης ομάδας του Μαξίμου.

Με «θα»,με λόγια και με ψίχουλα δεν αποκαθίσταται η ζωή στα καμένα και δεν ξαναγίνονται οι περιουσίες των πολιτών.

Ακόμα και για τις χαμένες ψυχές, κουβέντα δεν είπε ο «δοκησίσοφος» Πρωθυπουργός, που τείνει να μετατρέψει την Ελληνική Δημοκρατία σε Δημοκρατία της «Μπανανίας».

Πάντως οι ιδιώτες, που θα αναλάβουν τα έργα αποκατάστασης στις καμένες περιοχές τρίβουν τα χέρια τους.

Τρομερός ο απολογισμός των καμένων δασών, για τον οποίο δεν είπε τίποτα ο Μητσοτάκης.

Όσα δάση κάηκαν τα τελευταία 25 χρόνια δεν κάηκαν τα προηγούμενα 190 χρόνια.

Δεν μπαίνουν διαφορετικά τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα της Γερμανικής Siemens.

Οι ιδιώτες και το κεφάλαιο θα σώσουν την χώρα, όπως την έσωσαν με την τιμή της βενζίνης στα … 2 ευρώ το λίτρο, ενώ στην γειτονική Βουλγαρία έχει 1,34 ευρώ.

Τώρα, μετά την τραγική αποτυχία στην πυρασφάλεια, ο Μητσοτάκης … πετάει … την μπάλα στις ψεύτικες υποσχέσεις που θα δώσει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα εξαγγείλει μεταρρυθμίσεις αντί για παροχές.

Κέρδη για λίγους, στάχτη για τους πολλούς.

Και ο Κολόμβος μοίραζε καθρεπτάκια και …φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Ας προσπαθήσει η κοινωνία μας να υλοποιήσει αυτό που έλεγε ο φιλόσοφος Διογένης ο Κυνικός (412 – 323 π.Χ.) «Άνθρωπον ζητώ», μιάς και έχουμε εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ας πουν οι πολίτες και ένα «ΟΧΙ ΑΛΛΟ» στους Επαγγελματίες Αυτοδιοικητικούς και στους σύγχρονους Μαυρογιαλούρους.

Γεγονός πάντως είναι πως στα Ελληνοτουρκικά πάμε με κρυφή ατζέντα υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Λέτε να πουλήσουν και το Αιγαίο;

Ανεξάρτητα απ’ όλα τα καταστροφικά πράγματα που γίνονται επί της εποχής της Αριστεροκεντρικής και ΛΟΑΤΚΙκής Κυβέρνησης Μητσοτάκη, το νομοσχέδιο για τους ομόφυλους γάμους ζευγαριών με τεκνοθεσία είναι έτοιμο.

Ο Πρωθυπουργός … λύνει επιτέλους και το θέμα της υπογεννητικότητος της χώρας …!