Το NBA αποτελεί το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο και συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος. Η μεγάλη πλειοψηφία των παικτών είναι φυσικά Αμερικανοί, όμως κατά καιρούς έχουν παίξει διάφοροι ξένοι παίκτες από άλλες ηπείρους, ανάμεσα στους οποίους και αρκετοί Έλληνες. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε κάποιους από αυτούς και συγκεκριμένα στους πιο ψηλούς που έχουν παίξει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Το ιστορικό της συμμετοχής των Ελλήνων παικτών στο NBA

Συνολικά στο πρωτάθλημα του NBA έχουν παίξει περισσότεροι από 15 Έλληνες παίκτες. Εκείνοι που έχουν γίνει draft είναι ακόμα περισσότεροι, όμως πολλοί από αυτούς δεν κατάφεραν ποτέ να πατήσουν στα παρκέ κάποιας ομάδας του NBA. Οι πρώτοι Έλληνες που έπαιξαν στο αμερικάνικο πρωτάθλημα ήταν ελληνοαμερικανοί τη δεκαετία του 1930 και συγκεκριμένα ο Λου Τσιρόπουλος και ο Νικ Μάντης. Οι συγκεκριμένοι παίκτες δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλοί με βάση τα σημερινά δεδομένα, όμως υπήρξαν οι πρώτοι που έπαιξαν σε αμερικανικά κολέγια και στη συνέχεια στο NBA. Από τη δεκαετία του ‘90 και μετά άρχισαν ουσιαστικά οι συμμετοχές Ελλήνων παικτών με πιο μεγάλη συχνότητα. Ας δούμε συγκεκριμένες περιπτώσεις Ελλήνων παικτών πάνω από τα 2,10 μέτρα, οι οποίοι έγραψαν ιστορία στον αθλητισμό και ειδικότερα στο μπάσκετ με τις συμμετοχές τους στο NBA.

 

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Παρότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είναι ο υψηλότερος παίκτης από την Ελλάδα που έπαιξε στο NBA, είναι εν ενεργεία και πρωταγωνιστής γι’ αυτό θα ξεκινήσουμε από αυτόν. Είναι από τους κορυφαίους του αθλήματος και 7ος κατά σειρά πιο ψηλός Έλληνας. Ο Γιάννης και η ομάδα του, οι Milwaukee Bucks σχεδόν μονοπωλούν το ενδιαφέρον του NBA τα τελευταία χρόνια. Τα πηγαίνουν, μάλιστα, εξαιρετικά και αυτή τη χρονιά και θεωρούνται το κορυφαίο φαβορί για την κατάληψη του τίτλου του NBA σε σημαντικές στοιχηματικές ιστοσελίδες, όπως είναι η Betsson στο στοίχημα μπάσκετ, ενώ ο Γιάννης προσωπικά είναι το τρίτο φαβορί για τη διεκδίκηση του τίτλου του MVP παίκτη της χρονιάς. Το ύψος του Γιάννη είναι 2,11 σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, αλλά φαίνεται πως συνεχίζει να παίρνει ύψος.

 

Γιάννης Παπαγιάννης

Ο Έλληνας με το μεγαλύτερο ύψος που έχει περάσει από το NBA είναι ο Γιάννης Παπαγιάννης. Ο εν ενέργεια παίκτης του Παναθηναϊκού επιλέχθηκε στο νούμερο 13 του draft από τους Sacramento Kings το 2016 και έπαιξε ως το 2018 χωρίς να καταφέρει να φτάσει στα επίπεδα που επιθυμούσε η αμερικανική ομάδα. Στη συνέχεια έπαιξε για λίγες ημέρες στους Portland Trail Blazers, μέχρι την αποδέσμευση του και από αυτή την ομάδα. Ο μέσος όρος πόντων του Γιάννη Παπαγιάννη ήταν 4,1 σε 39 παιχνίδια που έπαιξε, ενώ το ρεκόρ του είναι 14 πόντοι και ένα double (σ.σ: διψήφιο νούμερο σε δύο στατιστικές κατηγορίες). 


Ιάκωβος Τσακαλίδης

Ο Ιάκωβος Τσακαλίδης γεννήθηκε το 1979 και έπαιξε στους Phoenix Suns, στους Memphis Grizzlies και στους Houston Rockets πριν αγωνιστεί στη συνέχεια στην Ελλάδα και ολοκληρώσει την καριέρα του στη χώρα μας. Υπήρξε επιλογή των Phoenix Suns στο νούμερο 25 του draft του NBA. Έπαιξε συνολικά 312 παιχνίδια με τον μέσο όρο πόντων του να βρίσκεται στο 4,8 και με ρεκόρ σε έναν αγώνα τους 23 πόντους το 2003. Ο Ιάκωβος Τσακαλίδης έχει ύψος 2,18 μέτρα.

Ανδρέας Γλυνιαδάκης

Ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης κατάφερε να καταλάβει την 56η θέση των draft που πραγματοποιήθηκαν στο NBA το 2003. Δυο χρόνια αργότερα πέρασε τον Ατλαντικό και έπαιξε αρχικά στην GLeague και στη συνέχεια στους Seattle Supersonics που είχαν τα δικαιώματά του. Στην καριέρα του στο NBA έπαιξε σε 13 παιχνίδια, στη μία σεζόν που αγωνίστηκε, ενώ ο μέσος όρος πόντων του ήταν 1,3. Το ρεκόρ του ήταν 8 πόντοι, ενώ το ύψος του 2,16 μέτρα. Λίγο μετά την αποχώρηση του η ομάδα μετονομάστηκε σε Oklahoma City Thunder. 


Κώστας Κουφός

Με ύψος 2,16 μέτρα, ο Κώστας Κουφός είναι ένας από τους πιο ψηλούς Έλληνες παίκτες που έχουν παίξει στο NBA. Η καριέρα του Κουφού στο αμερικάνικο πρωτάθλημα μπάσκετ είναι ιδιαίτερα πλούσια, με 5 διαφορετικές ομάδες και μία ολόκληρη δεκαετία στην οποία ο ομογενής σέντερ έπαιξε 686 παιχνίδια. Ο Κουφός έχει σκοράρει δύο φορές πάνω από 20 πόντους και το ρεκόρ του είναι το 2013 με 22 πόντους. Ο μέσος όρος πόντων του σε μία περίοδο 11 ετών στο NBA ήταν 5,7 πόντοι ανά παιχνίδι.


Ευθύμης Ρεντζιάς

Μία χρονιά στους Philadelphia 76ers την περίοδο 2002-03 έγραψε στο βιογραφικό του ο Ευθύμης Ρεντζιάς, που αποτελεί συνολικά έναν από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους Έλληνες παίκτες. Ο Ρεντζιάς έγινε draft στο νούμερο 23 του NBA το 1996 ως επιλογή των Denver Nuggets και στη συνέχεια τα δικαιώματά του πέρασαν στους Atlanta Hawks και στους Philadelphia 76ers όπου και έπαιξε για μία σεζόν. Το ρεκόρ πόντων του στην αμερικάνικη λίγκα ήταν 9 πόντοι, ενώ ο μέσος όρος του ανά παιχνίδι ήταν 1,5 πόντοι.