Στην προ-Daniel περίοδο οι εκτιμήσεις της ΝΔ για την εκλογική αναμέτρηση στη Θεσσαλία ήθελαν τον νυν περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο Κώστα Αγοραστό σε μια επανάληψη των επιδόσεων του 2019 με εξασφάλιση νέας θητείας ακόμα και από την πρώτη Κυριακή.

Το 2019 ο Αγοραστός είχε πετύχει την επανεκλογή του με 55,75% αφήνοντας δεύτερη με 25,16% την υποψηφιότητα που στηριζόταν από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ -τον Νίκο Τσιμιλίγκα τότε- ενώ ο ανεξάρτητος Δημήτρης Κουρέτας τερμάτιζε πέμπτος με 5,42%.

Στη μετα-Daniel εποχή και με φόντο τον διαλυμένο από τις πλημμύρες κάμπο, στη Θεσσαλία δεν επίκειται μόνο μια αμφίρροπη «μάχη».

Εκεί δίνεται επιπλέον το ισχυρότερο πολιτικό «στοίχημα» και για την κυβέρνηση, η οποία δεν απέσυρε ποτέ τη στήριξή της στον Αγοραστό και για την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία έριξε όλες τις δυνάμεις της στον Κουρέτα, ώστε να βάψει έστω μία περιφέρεια στο δικό της ροζ χρώμα, μαζί με το πράσινο της Χαριλάου Τρικούπη (αυτό υπάρχει ήδη στην Κρήτη).

Η Θεσσαλία, με άλλα λόγια, διαπερνά περισσότερο από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση την ερχόμενη Κυριακή τον μεγάλο στόχο της κυβέρνησης: να μην ανοίξει πολιτικό περιθώριο στην αντιπολίτευση και να μην «θολώσει» το πολιτικό μήνυμα της πρώτης κάλπης.

Ανάμεσα στους «μονομάχους» Αγοραστό και Κουρέτα υπάρχει η απόσταση των 27.338 ψήφων και του 7,24% της πρώτης εκλογικής Κυριακής ενώ ενόψει του β’ γύρου μεθαύριο γίνονται πλέον οι τελικές στρατηγικές κινήσεις από τα επιτελεία της κάθε πλευράς, εξελίσσονται οι τελευταίες τοπικές ζυμώσεις και επιδιώκονται συμμαχίες.

«Ρυμούλκηση»

Εκεί, στη Λάρισα όπου όλο αυτό το διάστημα κινητοποιούνται υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη, θα βρεθεί απόψε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας να κλείσει από τη θεσσαλική πρωτεύουσα τα «φώτα» της προεκλογικής παρουσίας του – και συνολικά της προεκλογικής δράσης.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αγοραστό σε καφετέρια της Λάρισας το τελευταίο 24ωρο της προεκλογικής περιόδου πιστοποιεί από μόνη της την αγωνία της κεντροδεξιάς παράταξης να «ρυμουλκήσει» όσο το δυνατόν περισσότερο τον υποψήφιό της.

Στόχος να συζητήσουν με πολίτες στην πλατεία Ταχυδρομείου. Προηγήθηκαν παρασκηνιακές διεργασίες και έντονη γαλάζια κινητοποίηση, στην οποία «επιστρατεύθηκε» – εκτός από τους υπουργούς – και ο επόμενος περιφερειάρχης Αττικής από τον Ιανουάριο του 2024, ο Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος έχει σημαντικά ερείσματα στη γαλάζια βάση.

Πολιτικό πρόσημο

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης επανέλαβε χθες από την Τρίπολη, όπου μετέβη για τη στήριξη του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού, ότι για τη ΝΔ οι περιφερειακές εκλογές έχουν πολιτικό πρόσημο.

«Διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι επόμενοι Περιφερειάρχες πρέπει να συμμερίζονται το ίδιο όραμα με την κυβέρνηση ως προς την αναπτυξιακή δυναμική της Περιφέρειάς τους. Να μοιραζόμαστε το ίδιο όνειρο και να μιλάμε την ίδια γλώσσα» όπως είπε, προσθέτοντας ότι οι περιφέρειες θα κληθούν να διαχειριστούν σημαντικούς πόρους «που αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και εξασφάλισε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες».

Διεργασίες για τους απογοητευμένους δεξιούς

Αμέσως μετά τον α’ γύρο, το βλέμμα έπεσε σε απογοητευμένους δεξιούς, οι οποίοι, όπως εκτιμάται, στράφηκαν προς την προερχόμενη από τη ΝΔ Ελευθερία Τζανακούλη – συγγενή του νεοδημοκράτη, άλλοτε δημάρχου Λάρισας και νυν γραμματέα στην αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Κωνσταντίνου Τζανακούλη.

Η παράταξη της δημοσιογράφου θεωρείται ότι διέσπασε τις γαλάζιες δυνάμεις, δεδομένου ότι πέτυχε σχεδόν 10% στον α’ γύρο αλλά και πλησίασε το 14% στη Μαγνησία, στον νομό που αποδείχθηκε η μεγάλη «μαύρη τρύπα» του Αγοραστού.

Η Τζανακούλη αρχικά χθες απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας «σε όποιον συμφωνεί με τις προτάσεις μας», θέτοντας ουσιαστικά όρους για να εκφράσει στήριξη. Μετά τις απαντήσεις Αγοραστού – Κουρέτα, έδειξε τη συμπόρευση με τον νυν περιφερειάρχη.

Η παράταξη «Ενωμένοι Θεσσαλοί» ανακοίνωσε ότι «εξετάζοντας τις θέσεις των ανθυποψηφίων μας όσον αφορά στα τρία καίρια ζητήματα που θέσαμε, διακρίναμε πως υπάρχει μια επιλογή. Να συνταχτούμε με αυτούς που ασπάζονται τις προτάσεις μας», λέγοντας ότι όπως και ο Αγοραστός «θέλουμε το καλό της Θεσσαλίας» και όπως και εκείνος «πιστεύουμε πως η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να κάνει όσα χρειάζονται για να περάσουμε από την ανασυγκρότηση στην ανάπτυξη».

«Πυρά» από Κουρέτα αλλά και από ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ

«Δεν αποδίδουν ημίμετρα τύπου Αυγενάκη, πρέπει να κρατήσουμε τους ανθρώπους στον τόπο μας» έλεγε στο μεταξύ στη χθεσινή κεντρική ομιλία του ο Κουρέτας, ενώ ήδη είχαν εξαπολύσει «πυρά» προς τον πρωθυπουργό, τον Αγοραστό και υπουργούς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας για «εκβιασμό» των πληγέντων αγροτών, κτηνοτρόφων και παραγωγών με τα μέτρα στήριξης.

in.gr (Eλένη Ευαγγελοδήμου)