Γράφει ο Ιωάννης Ξηρός, Ταξ|χος ε.α.      

    

Άναψαν και κόρωσαν για μια ακόμη φορά οι εθναμύντορες και οι υπερπατριώτες εναντίον της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. ''Ποια δουλειά έχουμε εμείς με πειρατές'' δηλώνουν, αναπαράγοντας μια έκφραση ενός πολιτικού, ο οποίος προτιμά να βλέπει γύρω του μόνον εχθρούς και ο οποίος στο παρελθόν πρόδωσε τον αρχηγό του και ευεργέτη του για το Μακεδονικό και για να ...μην πουληθεί ο ΟΤΕ την εποχή εκείνη! Και το μεν Μακεδονικό λύθηκε (ευτυχώς) και ο ΟΤΕ πουλήθηκε (επίσης ευτυχώς) αποδεικνύοντας πόσο μικροί και λίγοι είναι όσοι δεν κοιτούν μπροστά, όσοι κρατούν το μυαλό τους κλειστό, όσοι δεν βλέπουν την πραγματικότητα και όσοι ταυτίζουν τον πατριωτισμό με την εχθρότητα απέναντι σε άλλους λαούς, τα δίκαια των οποίων αρνούνται να αναγνωρίσουν.
 Τέτοιοι εθναμύντορες και ''γνήσιοι πατριώτες'' πολιτικοί και γενικά δημοσιολογούντες έχει αποδειχθεί ιστορικά οτι σε περίπτωση που επιφέρουν εθνική καταστροφή με τις αντιλήψεις τους και τις πολιτικές τους την επόμενη ημέρα ρίχνουν το βάρος της ευθύνης στον ίδιο τον λαό, διότι...δεν έκανε σωστά όσα του έλεγαν (θυμίζω οτι ο Χίτλερ και οι πιστοί του μέχρι το τέλος τους θεωρούσαν τον γερμανικό και στρατό ως αποκλειστικά υπεύθυνους της ήττας και ποτέ τον εαυτό τους). Και, τι σύμπτωσις, τέτοιοι άνθρωποι ακολουθούν πάντα την ίδια τακτική, το ψέμα. 

Πόση αλήθεια μπορεί να εμπεριέχεται στον ισχυρισμό οτι η γείτων Τουρκία δεν έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο την στιγμή που διαβρέχεται από αυτό όπως και εμείς; Πόση αλήθεια μπορεί να εμπεριέχεται στον ισχυρισμό οτι σε μια περίκλειστη θάλασσα όπως το Αιγαίο πράγματι δεν μπορείς να επεκτείνεις τα χωρικά σου ύδατα όσο θέλεις και να υποχρεώσεις τον άλλον (και όλους τους άλλους) να σου ζητούν άδεια για να περάσουν τα καράβια τους; Πόση αλήθεια μπορεί να εμπεριέχεται στον ισχυρισμό οτι ένα μικρότατο νησί όπως το Καστελόριζο έχει πλήρη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αρκετή ώστε να αποκλείσει την ΑΟΖ του άλλου τεράστιου παρακτίου κράτους; Και πόση αλήθεια μπορεί να εμπεριέχεται στον ισχυρισμό οτι μπορεί ο εθνικός εναέριος χώρος σου να έχει μεγαλύτερο εύρος από το εύρος των χωρικών σου υδάτων, όταν το Διεθνές Δίκαιο ορίζει σαφέστατα οτι η θάλασσα ορίζει τον αέρα και ποτέ κάποιος εθνικός νόμος; Ξεκινά ο ανενημέρωτος Έλληνας από τον Πειραιά με καράβι για την Λήμνο ή την Λέσβο κ.ο.κ. και νομίζει οτι όλη η θάλασσα που διαπλέει είναι ελληνική. Γιατί η ελληνική πολιτική τάξη άραγε δεν του εξήγησε ποτέ οτι το μεγαλύτερο τμήμα της θάλασσας που περνά είναι διεθνές ύδωρ και ως διεθνές δεν ανήκει σε κανέναν, όπως σε κανέναν δεν ανήκουν και οι βραχονησίδες που υπάρχουν στα διεθνή αυτά ύδατα; Οι απαντήσεις αφήνονται στην κρίση του αναγνώστη.

Ο μέγας διδάσκαλος των Αρχαίων Ελλήνων και όλης της Ανθρωπότητος Αριστοτέλης αυτό που κυρίως δίδαξε ήταν-και είναι-η χρυσή μεσότης. Η αρχή της μεσότητος αποκλείει τον μαξιμαλισμό (τα θέλω όλα δικά μου εδώ και τώρα), τις ακρότητες (έχω όλα τα δίκια, εσύ κανένα) και τον εξτρεμισμό (δείτε τι παθαίνει ο λαός της Γάζας από τις ακραίες και άφρονες πράξεις των ηγετών που υπερψήφισε το 2004).  Η αρχή της μεσότητος αφήνει περιθώρια στην άλλη πλευρά, αναγνωρίζει νόμιμα και κυρίως ηθική συμφέροντα, ακούει, διαπραγματεύεται και -κυρίως-μοιράζει δίκαια, διαφυλλάττοντας την ειρήνη. Ακριβώς σε αυτή την ειρήνη και καλή γειτονία πρέπει να δοθεί μια ιστορική ευκαιρία με την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας την 7 Δεκ. 2023 στην ελληνική πρωτεύουσα κλείνοντας τα αυτιά μας στους κήρυκες του μίσους και της ηλιθιότητας (υπενθυμίζω οτι ηλίθιος-σύμφωνα με τις απόψεις ειδικών επιστημόνων-είναι αυτός που με τις απόψεις και τις πράξεις του κάνει κακό σε όλους, συνηθέστατα και στον εαυτό του, χωρίς κανένα προσωπικό όφελος (το τελευταίο το υπογραμμίζω).

Το μέγα πρόβλημα είναι οτι αυτοί οι άνθρωποι είναι τόσο πεπεισμένοι για το ορθόν των απόψεών τους που κάθε προσπάθεια συνεννόησης πίπτει στο κενόν. Μεγαλύτερο πρόβλημα συνιστά το γεγονός οτι σε πλατιά τμήματα του πληθυσμού έχουν εμπεδωθεί για χρόνια λανθασμένες απόψεις για εθνικά ζητήματα που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο σε μια ηγεσία να εξηγήσει και να μεταβάλει γνώμες στέρεες για δεκαετίες, όσο λανθασμένες και αν είναι. Το μέγα ζητούμενο για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θελήσει πράγματι συνεννόηση και συμφωνία με την Τουρκία είναι να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη οτι κάτι τέτοιο αξίζει τον κόπο. Ηράκλειος άθλος και εύχομαι καλή τύχη και πολλή δύναμη.

Ο γράφων θα είναι ο τελευταίος που θα προτείνει λύσεις των προβλημάτων. Πλην όμως τολμώ να προτείνω οτι σε μια περίκλειστη θάλασσα όπως στο Αιγαίο η μόνη ορθή και δίκαιη μέση λύση είναι η συνεκμετάλλευση των διεθνών υδάτων κατ'ισομοιρίαν με διατήρηση των υπαρχόντων χωρικών υδάτων και αφού κλείσουν οι Κόλποι (Πελοποννήσου και Χαλκιδικής (αυτό συμφέρει την Ελλάδα και δεν νομίζω οτι οι Τούρκοι φέρουν αντίρρηση σ'αυτό). Όσον αφορά στη ΑΟΖ Ανατολικής Μεσογείου και εκεί η χρυσή αριστοτελική μεσότης μπορεί και πρέπει να εφαρμοσθεί με συνεννόηση ΟΛΩΝ των ενδιαφερομένων μεσογειακών κρατών και όχι μόνον Ελλάδος και Τουρκίας. Πιστεύω οτι οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης και η ανάγκη που έχει το ΝΑΤΟ για ηρεμία στην περιοχή θα παίξουν ρόλο προς εξεύρεση λύσεως. 

Κλείνοντας θυμίζω προς εθναμύντορες και μη οτι οι Τούρκοι θα είναι πάντα γείτονες μας και οι πόλεμοι δεν λύνουν προβλήματα, αντιθέτως οι πόλεμοι γεννούν και άλλους. Επιπροσθέτως, η μη-λύση των προβλημάτων που η Ελλάς προτιμά εδώ και μισό αιώνα είναι χειρότερη επιλογή από την επιδίωξη λύσεως, διότι διαιωνίζει έναν φαύλο κύκλο χωρίς κανένα οικονομικό ή εθνικό όφελος.