Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας D. Ed., M. Ed., Ph. D.

Ανάστατη είναι η κοινωνία με τα τεράστια προβλήματα, που αντιμετωπίζει καθημερινά και με τα συνεχή μέτωπα, που ανοίγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος, χάριν του εκλογικού συστήματος, κυβερνά την χώρα με το 20%, ενώ το 80% είναι απέναντί του.

Κορυφαία στελέχη της αλαζονικής Ν.Δ., του Μητσοτάκη, προκαλούν τις κοινωνικές μάζες και εξοργίζουν ακόμα και τα τρωκτικά ή αυτούς που τους ψήφισαν τις τελευταίες εκλογές. Η εμπλοκή ανθρώπου της «Αγίας Οικογένειας» σε εξαγορά διυλιστηρίου και η ίδρυση κλινικής, από συγγενείς Βουλευτή της Ν.Δ., είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, για το ποιοι ευημερούν σήμερα.

Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ είναι έτοιμο να διαλύσει την κοινωνική συνοχή, η οποία μαστίζεται από την Ακρίβεια, την Αισχροκέρδεια και καταβροχθίζει, σαν την Λερναία Ύδρα, τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Θέματα όπως η φοροκαταιγίδα, προκειμένου να γεμίσουν τα Ταμεία του κράτους και να τα διαχειρισθεί όλα αυτά ο Πρωθυπουργός και η παρέα του η όπως η παρέμβαση στα όρια ηλικίας για σύνταξη, ταλανίζουν τους πολίτες.

Κανένας τους δεν λέγει την αλήθεια και δεν νοιάζεται για το ότι οι μισθοί και οι συντάξεις φτάνουν το πολύ για 20 ημέρες τον μήνα.

Δεν βλέπουν ότι τα χωριά μας έχουν ερημώσει και στις πόλεις η ζωή πήρε δραματική μορφή, αφού από νωρίς το απόγευμα δεν κυκλοφορεί άνθρωπος, αν και η αγορά είναι ανοιχτή.

Οι επαγγελματίες αργοπεθαίνουν και ο Μητσοτάκης βάζει οριζόντιους φόρους, για να …ξεμπλέξει με κάθε ελεύθερο επαγγελματία είτε αυτός είναι Δικηγόρος ή Έμπορος ή Μηχανικός ή Οικονομολόγος.

Το … τσουνάμι που έρχεται σε πλημμυροπαθείς σε γεωργούς και σε κτηνοτρόφους δεν το βλέπει κανένας τους.

Η εγκληματικότητα έφτασε στα ύψη και δεν νιώθει ο πολίτης σίγουρος ούτε στο σπίτι του ούτε στην εργασία του.

Στην Ελλάδα ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι πολίτες, οι οποίοι απελπισμένοι και κατατρομακρατημένοι ζουν με τα “pass”, τα επιδόματα, που τα εφεύρε ο Μητσοτάκης.

Τα χρήματα αυτά είναι κλεμμένα από τον Λαό είτε με τους δυσβάστακτους φόρους, είτε με τους άμεσους φόρους είτε με τους ειδικούς φόρους και αυτά τα λιμαίνονται κυρίως οι λαθρομετανάστες ή οι απόκληροι της ζωής.

Καμία κοινωνία δεν ζει με επιδόματα αλλά με επενδύσεις, με θέσεις εργασίας, με παραγωγή και με καλούς μισθούς και αξιοπρεπείς συντάξεις.

Οι πολίτες κατάντησαν ζητιάνοι και οι πλημμυροπαθείς κοιμήθηκαν «Άρχοντες» και ξύπνησαν «Άστεγοι».

Ψίχουλα δίνουν στο Λαό και οι κυβερνώντες περνούν σαν «πασάδες» της Τουρκοκρατίας, αφού ο Μητσοτάκης, νομίζει ότι «το κράτος είναι δικό του» όπως ο Λουδοβίκος ο 14ος.

Συμπεριφέρονται σαν κατακτητές και μιλούν ταυτόχρονα για αγάπη, ξεχνώντας αυτό που έλεγε ο Στρατής Μυριβόλος ότι «η αγάπη είναι προσφορά δεν είναι κατοχή».

Δεν έχουν επαφή με την καθημερινότητα και έχουν άγνοια για το πώς ζει ο μέσος Έλληνας και κατά τον Πλάτωνα (427-347 π.Χ.) «Η άγνοια είναι η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού».

Πολιτεύονται και ζουν, νομίζοντας ότι θα κυβερνούν για πάντα και πολλοί απ΄αυτούς, που νομοθετούν, δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους και είναι προϊόντα του … κομματικού σωλήνα.

Είχε δίκαιο ο Μάρκος Αυρήλιος, Αυτοκράτορας και φιλόσοφος, της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (161-180 μ.Χ) που έλεγε πως ο κυβερνήτης πρέπει να έχει ηθικές αξίες και να ναι καλός άνθρωπος και: «εάν στα είκοσι δεν μάθεις, στα τριάντα δεν κάνεις, στα σαράντα δεν έχεις, τότε στα πενήντα ούτε θα μάθεις, ούτε θα κάνεις, ούτε θα έχεις».

Δυστυχώς, τέτοιοι άνθρωποι, στην πλειοψηφία, μας κυβερνούν και τον λαϊκισμό και τον εκφυλισμό της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, που ζει στον αστερισμό του «Life style», τον πληρώνει πανάκριβα η κοινωνία μας.

Να γιατί οδήγησαν τους πολίτες να λέγουν το «όλοι είναι ίδιοι» και το 50% των ψηφοφόρων να μην πηγαίνει να ψηφίσει.

Καλές οι σχέσεις μ’ όλα τα κράτη, γειτονικά και μη, αλλά ας μην ξεχνούν οι Έλληνες ότι η Γερμανία έβαλε την χώρα στα

Μνημόνια και έκανε την Ελλάδα «πειραματόζωο».

Δεν έχουν οι πολίτες αυτής της χώρας μνήμη «χρυσόψαρου», όπως ο Πρωθυπουργός, γιατί εξ αιτίας της Μέρκελ και του Σόιμπλε η κοινωνία μας ζει σε επίπεδο δεκαετιών 1950-1960.

Επίσης μπορεί ο Εντογάν, για δικούς του λόγους, να τόνισε στην Γερμανία πως «δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ελλάδα που να μην μπορεί να λυθεί», αλλά τα θέλει όλα δικά του. Έρχεται συνδιαχείρηση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με υπογραφή … Μητσοτάκη.

Μεγάλο παράδειγμα η εισβολή και η κατοχή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας επί σχεδόν.. 50χρόνια. Το νησί της «Αφροδίτης» στενάζει κάτω από την μπότα του Τούρκου κατακτητή.

Οι Έλληνες και οι Αρμένιοι δεν ξεχνούν την γενοκτονία των Τούρκων.

Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του Πρωθυπουργού και ορισμένων Υπουργών να απαξιώσουν και να αφανίσουν από τα Μ.Μ.Ε. το έγκλημα των Τεμπών και την «Βιβλική» καταστροφή στην Θεσσαλία και φυσικά να σβήσουν κάθε ποινική ευθύνη, όλες πέφτουν στο κενό.

Οι καθημερινές διαμαρτυρίες των πληγέντων στο Θεσσαλικό κάμπο και οι φωνές των γονέων των δολοφονηθέντων στα Τέμπη κρατούν τα θέματα ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας.

Αυτά θα τα κρίνει το Δικαστήριο και ο Λαός, όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, Έλληνας φιλόσοφος (384-322π.Χ.).

«ου γαρ ο δικαστής, ουδ΄ο βουλευτής, ουδ’ ο Εκκλησιαστής άρχων εστι, αλλά το Δικαστήριον, η Βουλή και ο Δήμος».

Τα όσα ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκε σε πρόσφατη συνέντευξη στο φιλοκυβερνητικό ΣΚΑΙ, για τα Τέμπη και την σύμβαση 717 μας θύμισαν το Ρωμαϊκό «Rex non potest poccare» δηλ. ο Βασιλιάς δεν μπορεί να έχει άδικο, γιατί αυτό δεν είναι Δημοκρατία και γιατί δεν πρέπει να ισχύσει αυτό που έγραψε ο Λέων Τολστί (1828-1910), Ρώσος συγγραφέας ότι: «κυβέρνηση είναι μια παρέα ανθρώπων, που παρενοχλεί τους υπόλοιπους». Μητσοτάκη ήθελε το 41% των ψηφισάντων. Ας τον καμαρώσουν…!

«Αρχή άνδρα δείκνυσι», που έλεγε ο μεγάλος τραγικός ποιητής, Σοφοκλής (496-405π.Χ)., στην Αντιγόνη δηλ. η εξουσία αποδεικνύει την πραγματικό χαρακτήρα των ανθρώπων.

Πολλοί ισχυρίζονται πως έρχονται «οι Πρέσπες του Αιγαίου και η συνδιαχείρηση Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου.

Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός πρέπει να γνωρίζει δύο πράγματα.

Πρώτον αυτό που είπε ο Πλούταρχος (45-120), Έλληνας Ιστορικός, «ότι την προδοσία την αγάπησαν πολλοί, τον προδότη, όμως, κανένας» και

Δεύτερον αυτό που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός, ο Εθνικός ποιητής (1798-1857): «Δυστυχισμένε μου Λαέ και αγαπημένε, πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε.