Για "ένα ολοκληρωμένο πακέτο έργων και δράσεων με πολλαπλούς στόχους, καθώς και ένα ενιαίο “υδατικό” masterplan" κάνει λόγο σε τοποθέτησή του ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του έχει ως εξής:

Μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ενόψει της ενημέρωσης μου επίσημα και γραπτά θα ήθελα να εκθέσω στους πολίτες της Θεσσαλίας τις θέσεις της Πρωτοβουλίας για άλλη μια φορά, για το πιο σημαντικό θέμα της Θεσσαλίας που είναι το θέμα των νερών.

Θεωρώ αναγκαία την ΣΥΝΘΕΣΗ των προτάσεων και των μέτρων που περιλαμβάνονται στα επικαιροποιημένα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΛΑΠ) και στα αντίστοιχα Σχέδια των Πλημμυρών (ΣΔΚΠ/Θ), τα οποία αποτελούν μια “σταθερά” και μάλιστα ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ αναμεσά στον κυκεώνα των διαφόρων μελετών και προτάσεων που αποσπασματικά κατατίθενται κατά καιρούς.

Από το «πάντρεμα» των δυο αυτών Σχεδίων είναι εφικτό να προκύψει ένα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ  πακέτο έργων και δράσεων με ΠΟΛΛΑΠΛΟΥΣ στόχους, καθώς και ένα ενιαίο “υδατικό” masterplan, με βάση την σημασία και την προτεραιότητα του κάθε έργου η/και δράσης και όχι με πελατειακά-τοπικιστικά κριτήρια όπως επανειλημμένα έχει συμβεί. Υποθέτω πως στο ίδιο πλαίσιο οφείλουν να κινηθούν και οι προτάσεις της ολλανδικής εταιρείας.

Εντελώς συνοπτικά παραθέτω τους στόχους ενός τέτοιου σχεδιασμού:

α. Την θωράκιση της Θεσσαλίας από τις απειλές που δέχεται (πλημμύρες, αποθέματα νερού έναντι της ξηρασίας).

Απόλυτα αναγκαία για την ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ προστασία η υλοποίηση νέων ταμιευτήρων πολλαπλού σκοπού (Μουζάκι, Πύλη, Σκοπιά Φαρσάλων, Ελασσόνα, Νεοχώρι κα) και παράλληλα πολλά μικρότερα έργα ανάσχεσης των πλημμυρικών ροών, όπως προτείνονται από διάφορες μελέτες και από το ΣΔΚΠ/Θ.

Παράλληλα επίσης τα έργα αυτά είναι μεγάλης σημασίας για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών, για  περιβαλλοντική προστασία, για αναβάθμιση των οικοσυστημάτων καθώς και για την προστασία των εδαφών από την απειλή της ερημοποίησης.

β. Την οικολογική προστασία και αποκατάσταση των πληττόμενων Οικοσυστημάτων της (αποθέματα νερού για κάλυψη του θηριώδους συσσωρευμένου ελλείμματος). Πρέπει συνεπώς να επιλυθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ το μείζον θέμα της ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ του υδατικού δυναμικού της λ. Πηνειού (ΥΔ Θεσσαλίας).

γ. Την δημιουργία προϋποθέσεων βιώσιμης παραγωγικής  αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού της (αρδεύσεις, παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας κλπ.), στη βάση ενός επεξεργασμένου σχεδίου κατευθύνσεων και ανάπτυξης του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα,  προσαρμοσμένου στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες της Θεσσαλίας, οι οποίες με την πρόσφατη καταστροφή έχουν σημαντικά μεταβληθεί. Στο σχέδιο αυτό θα παρουσιάσω τις επόμενες μέρες του συνεργάτες μου στο θέμα αυτό που είναι συνάδελφοι μου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά και άλλοι αξιόλογοι επιστήμονες με μεγάλη πείρα στο θέμα.

δ. Την κάλυψη κοινωνικών αναγκών (υδρεύσεις από επιφανειακούς ταμιευτήρες, αναψυχή, τουρισμός κλπ).

2.Θα ήταν σημαντικό ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δεσμευτεί πως όλα όσα προβλέπονται στο  εγκεκριμένο ΣΔΚΠ/Θ (αντιπλημμυρικό) αλλά και στο υπό διαβούλευση-έγκριση ΣΔΛΑΠ (υδάτων) θα χρηματοδοτηθούν και θα εφαρμοστούν και δεν θα συμβεί ότι με τα προηγούμενα που από το 2014 έως και σήμερα έμειναν ανεκμετάλλευτα στα συρτάρια υπουργών και υπηρεσιών και περιφερειαρχών, οι οποίοι δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον να τα εφαρμόσουν, παρότι πολλά από τα προβλεπόμενα μέτρα και δράσεις είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση”.