Αχός βαρύς…

Καρδιτσιώτης επιχειρηματίας, πρώην ντίλερ σε πολυεθνική εταιρεία λιπασμάτων, έριξε στην πιάτσα όχι απλά κανόνι αλλά …βόμβα διασποράς.
Ο συγκεκριμένος, με έδρα την Αθήνα αλλά ιδιαίτερα γνωστός στον θεσσαλικό κάμπο, εμπορευόταν πρώτες ύλες από το εξωτερικό για την παρασκευή λιπασμάτων. Έπαιρνε προκαταβολές και έφερνε καραβιές σε προνομιακές τιμές.
Ξαφνικά οι καραβιές σταμάτησαν και ο λεγάμενος εξαφανίστηκε μαζί με τις προκαταβολές. Λέγεται ότι το φέσι που έβαλε στα Ελληνικά λιπασματάδικα αγγίζει τα 30 εκ. ευρώ…

& Συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό δέχτηκε ο περιφερειάρχης για τα μέτρα προστασίας κατά την πρόσφατη κακοκαιρία στη Θεσσαλία. Η αβρότις περισσεύει …

Ε65

Η αρτηρία Λαμία – Καλαμπάκα, βασικός κορμός του αυτοκινητόδρομου Ε65 και αναμφίβολα σπουδαίο έργο, δόθηκε ήδη στην κυκλοφορία αφού πέρασε από μύρια κύματα και πολυετείς καθυστερήσεις. Μεταξύ των άλλων μάθαμε ότι είχε να αντιμετωπίσει και ενδοεργαλαβικές υπονομεύσεις.
Κατά την τελετή των εγκαινίων ο επικεφαλής της κατασκευάστριας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης , έκανε λόγο για «αόρατα χέρια» που εμπόδιζαν την σχεδίαση του δρόμου. Σύμφωνα με όσα λέγονται ο πολέμιος προέρχονταν από τον κατασκευαστικό κλάδο και συγκεκριμένα από βασικό παίκτη ανταγωνιστικού οδικού άξονα…

Ούτε στο Μετρό

Εκείνο όμως που είναι πραγματικά εξοργιστικό και δημιουργεί απορίες, είναι το κόστος μιας αστοχίας (;) η οποία στοίχισε ένα σωρό χρήματα καθυστερώντας την παράδοση του έργου για περισσότερα από δυο χρόνια.
Ο δρόμος επρόκειτο να περάσει πάνω από την σιδηροδρομική σήραγγα της Όθρυος, αλλά αίφνης διαπιστώθηκε ότι, παρά τα όσα προέβλεπε η μελέτη, η σήραγγα δεν… άντεχε. Οι εργασίες σταμάτησαν, έγινε νέα χάραξη τεσσάρων χιλιομέτρων, και η υπόθεση παραπέμφθηκε στη διαιτησία η οποία δικαίωσε την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πόσο κόστισαν τα τέσσερα χιλιόμετρα για τα οποία δεν μιλάει κανένας; Σύμφωνα με την Καθημερινή και τον συντάκτη της Γιώργο Λιάλιο, ογδόντα εκατομμύρια ευρώ παρακαλώ. Δηλαδή πληρώσαμε 20 εκατομμύρια ευρώ το χιλιόμετρο! Ούτε μετροπόντικα να είχαν χρησιμοποιήσει.
Είδατε καμμιά ερώτηση στη Βουλή από τους λαλίστατους (λαϊκιστές και μη;). Μήπως να λογοδοτήσει κανείς για το “λάθος”; Δεν πρόκειται …

Η Apple, στην ψηφιακή εφαρμογή της για τον τουρισμό, θα συμπεριλάβει σύντομα και αναβάσεις στον Όλυμπο. Πρόκειται για περιήγηση μέσω Vision Pro, της ψηφιακής συσκευής που τοποθετείται στο κεφάλι και αντικαθιστά πλήρως την όραση…

Ντουμπάι όπως …Παλαμάς

Όταν βλέπεις στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι το νερό της βροχής μέχρι το γόνατο εύχεσαι η εικόνα να συνετίσει κάποιους από εκείνους που ευθύνονται για το κακό στον πλανήτη.
Τώρα μαθαίνουμε ότι θα λιγοστέψει ο ήλιος, και στη χώρα μας.
Σύμφωνα με νέα έρευνα του ΜΙΤ, οι μέχρι σήμερα ηλιόλουστες χώρες αρχίζουν να χάνουν αυτό τους το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ενώ οι μέχρι πρότινος «παγωμένες» έχουν τη χαρά να υποδεχθούν περισσότερο ήλιο.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, στους κερδισμένους, έως το 2100, συγκαταλέγονται χώρες όπως οι Αυστρία, Γαλλία και Γερμανία, ενώ στους χαμένους περιοχές των τροπικών αλλά και η Ελλάδα, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει «απώλεια» 37 ηλιόλουστων ημερών ετησίως μέχρι το συγκεκριμένο έτος και μεταξύ των μηνών Μαΐου και Σεπτεμβρίου.
Άριστα…

Ευεργέτες

Την τύχη να προΐσταται ενός διοικητικού συμβουλίου που θα περιλαμβάνει και σπουδαίους επιχειρηματίες, έχει ο Λαρισαίος ο αντιπτέραρχος Κωνσταντίνος Καραµεσίνης που αναλαμβάνει την διοίκηση του Πολεµικού Μουσείου.
Η βασική διαφορά σε σχέση µε το παρελθόν είναι ακριβώς αυτή, καθώς, εκτός από αποστράτους, στο Δ.Σ. του μουσείου συµµετέχουν και ευεργέτες ως µέλη.
Στη νέα σύνθεση είναι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Ευάγγελος Αγγελάκος και ο Παναγιώτης Λασκαρίδης. Α΄ αντιπρόεδρος τοποθετήθηκε ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος ∆ιακόπουλος, επίτιµος διοικητής ΣΕΘΑ, και Β΄ αντιπρόεδρος ο αντιστράτηγος Ιωάννης Τζουνάκος. Το νέο ∆.Σ. συµπληρώνουν ο Μιχαήλ Τσαµάζ, ο Κωνσταντίνος Βελέντζας και ο Ευστάθιος Ποταµίτης.
Οφειλόμενη τιμή για εκείνους που στέκονται (συνήθως αθόρυβα) δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις…

# Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση των Αμερικανών στη επιχειρησιακή βάση που δημιούργησαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Η είσοδος στη βάση θα είναι από την πλευρά του Μελισσοχωρίου.

“Σφυρί”

Στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ένα «βαρύ όνομα» του κατασκευαστικού κλάδου κατά το παρελθόν. Η «Θεμελιοδομή», με τους θεσσαλούς ιδιοκτήτες (Οικονόμου – Πατραμάνης), έρχεται πάλι στο προσκήνιο για ένα ακίνητο στην Κηφισιά που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Ιουλίου 2024, με επισπεύδουσα τη do Value και τιμή εκκίνησης 1.011.000 ευρώ.
Κι΄όμως υπήρξε κάποτε εταιρεία πρότυπο…

«Γεια σου, κούκλε».

Συχνά λέμε ότι η ζωή αντιγράφει την τέχνη. Δεν είναι σωστό. Άλλωστε και η τέχνη είναι κομμάτι της ζωής. Τι συμβαίνει όμως όταν έχουμε να κάνουμε με τη Ζωή αυτοπροσώπως; Η τέχνη στέκεται στην άκρη με δέος και απλώς παρακολουθεί, σημειώνει ο Κώστας Γιαννακίδης στα ΝΕΑ.
«Ο Αχιλλέας Μπέος, με ανάρτησή του, μας ενημερώνει περί σεξουαλικής παρενόχλησης που, κατά πώς ισχυρίζεται, δέχθηκε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος Ζωή πήγε στον Βόλο ως μάχιμη δικηγόρος για να παρασταθεί σε δίκη. Και ήταν τόσο μάχιμη, που στο τέλος μήνυσε τους δικαστές. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Μπέου, η κυρία Κωνσταντοπούλου απευθύνθηκε προς τον ίδιο με την προσφώνηση «Γεια σου, κούκλε». Ακολουθούν διάφορα άθλια υπονοούμενα του δημάρχου τα οποία τα αφήνουμε στην άκρη. Και στεκόμαστε μόνο στο στιγμιότυπο κατά το οποίο ο Μπέος εμφανίζεται στο δικαστήριο και η Ζωή του απευθύνει την προσφώνηση. Ε, ακριβώς σε αυτό το σημείο γεννιέται η τέχνη και προσφέρει στους υπηρέτες της ένα νέο είδος, αυτό του κωμικού σουρεαλισμού».
Τέλειο…

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa