Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συναντήθηκε μετην Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Διαχειριστή ΜεταφοράςΗλεκτρικής Ενέργειας της Αιγύπτου, Σάμπαχ Μοχάμεντ Μάσαλι και τονεκπρόσωπο του Υπουργείου Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τηςΑιγύπτου, Δρ. Άμγκαντ Άχμεντ Σαέντ.

Ο Τρικαλινός Υπουργός συζήτησε με την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία τησημασία του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματαΕλλάδας και Αιγύπτου και θα δημιουργήσει ένα κοινό, ζωτικό πεδίοοικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα οφέλη που θα έχει το έργο για την ενεργειακήμετάβαση της χώρας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεδομένουότι θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια που θα παράγεται από ΑΠΕ, από τηνΑίγυπτο στην Ελλάδα.

Μετά τη συνάντηση, ο Τρικαλινός Υπουργός δήλωσε:

«Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου αποκτά ακόμα μεγαλύτερησημασία λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανατροφοδοτεί τηδιεθνή ενεργειακή κρίση. Θα ενισχύσει την εθνική ενεργειακή ασφάλεια,θωρακίζοντας τη χώρα μας από εισαγόμενες κρίσεις σαν και αυτήν πουμαίνεται τους τελευταίους μήνες, καθώς θα συμβάλλει αποφασιστικά στονπεριορισμό της εξάρτησής μας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Το έργοθα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή τηςΑνατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη μετατροπή
της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας. Με την ηλεκτρικήδιασύνδεση των δύο χωρών εμβαθύνουμε τη στρατηγική μας συνεργασία με τηνΑίγυπτο και προωθούμε την ευημερία και τη σταθερότητα στην ευρύτερηπεριοχή».