«Η χώρα για να έχει μέλλον χρειάζεται να επενδύσει σε τεχνολογία made in Greece» είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στο Ζάππειο Μέγαρο στην πρώτη Ενιαία Έκθεση και Συνεδριακή Εκδήλωση «Smart Cities» στην Ελλάδα.

«Το μοντέλο ανάπτυξης made in Greece σε νερό, τρόφιμα, ενέργεια, τεχνολογία είναι «η έξυπνη λύση για μια έξυπνη χώρα». Μόνο έτσι η προστιθέμενη αξία παραμένει στην Ελλάδα, διαχέεται στην κοινωνία.

Χρειάζεται» τόνισε ο Περιφερειάρχης «τα δυνατά μυαλά να παραμείνουν ή και να επιστρέψουν στη χώρα σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Προς όφελος των επιχειρήσεων, της εθνικής οικονομίας αλλά και της κοινωνικής ισορροπίας.

Σήμερα καταγράφεται το εξής παράδοξο» επεσήμανε ο Κ. Αγοραστός: «υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι, ενώ υπάρχουν χιλιάδες προσφερόμενες θέσεις εργασίας. Χρειάζεται να συνδεθεί η προσφορά εργασίας με τη ζήτηση. Να λειτουργούμε με πάθος στο όριο του …ακατόρθωτου.

Αποδείξαμε ότι σε εποχές πολυκρίσης μπορούμε να βγούμε νικητές. Να ακολουθούμε τη φιλοσοφία των στωικών αλλάζοντας αυτά που εμείς μπορούμε να ελέγξουμε για να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα δημιουργίας. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενεργοποίησε η Κυβέρνηση είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας, προεξοφλώντας το μέλλον και όχι μελλοποιώντας το παρών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι πανάκεια.

Υποκρύπτει κινδύνους και μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα όταν είναι ανεξέλεγκτος. Χρειάζεται να συνοδεύεται από μετασχηματισμό επιπέδου εργασίας, επαγγελματικής ηθικής αλλά και των ίδιων των ανθρώπων.

Η τεχνολογική εξέλιξη δεν δίνει λύσεις στα πάντα. Χρειάζεται να υπακούει στον άνθρωπο. Γιατί το επίκεντρο όλων είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Βιώσιμη, «έξυπνη» Περιφέρεια

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μια Περιφέρεια συνεχών επιδόσεων και διακρίσεων: η πιο βιώσιμη Περιφέρεια στην Ελλάδα, η μόνη ελληνική Περιφέρεια που έχει ήδη εκπληρώσει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50%. Επιλέχτηκε και συμμετέχει στην αποστολή της Ε.Ε. για 100 κλιματικά ουδέτερες περιοχές έως το 2030. Διακρίθηκε στις 200 καλύτερες πρακτικές green
deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Η «Smart Region 2023» Περιφέρεια για το πολυδιάστατο έργο και τη σταθερή επένδυσή της στην διατήρηση υψηλών δεικτών επίδοσης. Με ευρωπαϊκά βραβεία και διακρίσεις καινοτομίας, εφαρμόζει στην πράξη πολιτικές που στηρίζουν το τώρα και χτίζουν το αύριο.

Μια βιώσιμη και «έξυπνη» Περιφέρεια με σύγχρονες ασφαλείς οδικές υποδομές (οδοφωτισμός led, κυκλικοί κόμβοι κ.α.), ηλεκτροκίνηση με τηλεδιαχείριση στο σύνολο του θεσσαλικού σιδηροδρόμου, ηχοπετάσματα κατά μήκος σιδηροδρομικών γραμμών, έργα για το περιβάλλον (ηλεκτρονική παρακολούθηση της λειτουργίας της λίμνης Κάρλα, τηλεδιαχείριση και τηλεχειρισμός πόσιμου και αρδευτικού νερού, Σταθμούς Μέτρησης ποιότητας αέρα, τον πρώτο Σταθμό Μέτρησης της Κλιματικής Αλλαγής, «έξυπνα» συστήματα πυρανίχνευσης κ.α.), ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων, ψηφιακή πλατφόρμα κοινωνικών υπηρεσιών thess-entaxis.gr, εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης (σύστημα ΙΡΙΔΑ, ηλεκτρονικά ραντεβού κ.α.), έργα για την υγεία (ψηφιακό χειρουργείο, σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός), ψηφιακά εργαλεία για τη διαχείριση της πανδημίας covid -19, ψηφιακός εξοπλισμός σχολείων και πρωτοπόρα έργα πολιτισμού (το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας στον τουρισμό για το υποθαλάσσιο Μουσείο της Περιστέρας στην Αλόννησο, ψηφιακά μουσεία για Μετέωρα και Όλυμπο, ψηφιακή πύλη για τον Όλυμπο themountolympus.com κ.α.).