Εδώ και μια εβδομάδα έπρεπε να έχει κοπεί το τέταρτο χέρι στα τριφύλλια, τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου, παραγωγός από την περιοχή των Σοφάδων Καρδίτσας, όμως η βροχή δεν... αφήνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, γενικότερα στη Θεσσαλία, τα τριφύλλια ήταν λιγότερα φέτος, ενώ υπάρχουν και πολλές απώλειες από τον κακό καιρό. Όπως εξάλλου αναφέρει ο ίδιος, το τέταρτο χέρι έχει ήδη πουληθεί προς 24 λεπτά καθαρά με τα έξοδα για τα κοπτικά στον κτηνοτρόφο.

Παράλληλα, όπως τονίζει ο κ. Εκίζογλου, η μικρή μπάλα από προηγούμενα χέρια πιάνει 28 λεπτά συν ΦΠΑ, ενώ υπάρχουν και προσφορές από μονάδες για μικρή μπάλα τριφύλλι ακόμα και στα 32 λεπτά το κιλό.

Στα 27 με 28 λεπτά ανά κιλό πωλείται το τριφύλλι στην περιοχή της Κωπαΐδας, με τον έμπειρο παραγωγό κ. Γιάννη Βάγκο από τη Λιβαδειά να μιλάει στον ΑγροΤύπο για καλή ζήτηση από τις κτηνοτροφικές μονάδες αυτή την περίοδο και μάλιστα από ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε Βοιωτία-Φθιώτιδα, οι παραγωγοί κόβουν ή ετοιμάζονται να κόψουν το τέταρτο χέρι, με τον καιρό να προκαλεί καθυστερήσεις στον εφοδιασμό της αγοράς.

Το πέμπτο χέρι έκοψε πριν τρεις ημέρες ο κ. Στέλιος Ευσταθίου, παραγωγός τριφυλλιού από την Αγιά Λάρισας. Όπως μας ανέφερε έπιασε απόδοση γύρω στα 400 κιλά το στρέμμα κι ενώ οι τιμές για φορτωμένο τριφύλλι σε μεγάλη μπάλα παίζουν στα 27 λεπτά το κιλό. Σημειωτέον ότι ο καιρός δημιούργησε προβλήματα στους παραγωγούς, από την άποψη ότι είτε βράχηκαν κομμένα τριφύλλια, είτε φοβούνταν οι αγρότες να τα κόψουν και να τα αφήσουν στο χωράφι, υπό το φόβο της βροχής.

Όπως μας αναφέρει τέλος ο κ. Ευσταθίου, αν ο καιρός κρατήσει θα κόψει δυο ακόμα χέρια, ένα ξερό κι ένα χλωρό. Ο ίδιος μας λέει πως το προϊόν έχει μεγάλη ζήτηση, από μονάδες αρκετών περιφερειών της χώρας κι ως εκ τούτου ο ίδιος αποθηκεύει για να πιάσει ακόμα καλύτερες τιμές, πουλώντας μέσα στο χειμώνα.

agrotypos.gr