Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D.Ed., M. Ed., Ph.D.

Μια σκληρή μάχη, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ταλάνισε πολύ την Ελληνική κοινωνία, έρριξε την αυλαία, με τα χθεσινά οριστικά αποτελέσματα.

Ήταν ένας πολιτικός αγώνας, που δόθηκε με άνισους όρους και χαρακτηρίστηκε από την πρωτοφανή αποχή και από την … βουβαμάρα, που υπήρχε στην κοινωνία.

Υπήρξαν νικητές και ηττημένοι, όπως πάντα, και φάνηκε μια αλλαγή στο εκλογικό σώμα, άγνωστη μέχρι τώρα στα πολιτικά χρονικά.

Γενικά ο μεγάλος χαμένος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που από Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, μεταβλήθηκε σε κομματάρχη παλαιάς κοπής. Πήρε μεγάλο ρίσκο. Έπαιξε και Έχασε.

Το πολιτικό του «πουλόβερ» άρχισε να ξηλώνεται και η «Αρχή του τέλους» του εμφανίστηκε έντονα και ολοφάνερα.

Από τις 13 περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας πήρε τις 8 Περιφέρειες και έχασε πανηγυρικά την Αθήνα, με τον ανηψιό του Μπακογιάννη, καθώς και την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Το 13+3 που διακήρυττε … πέθανε οριστικά.

Έτσι φάνηκε το πόσο άπληστο, πόσο επικίνδυνο και πόσο ασύδοτο είναι το … περίφημο «επιτελικό κράτος».

Οι πρωτοφανείς και ωμές παρεμβάσεις του Μητσοτάκη και των Υπουργών του στις εκλογές της Τ.Α. λειτούργησαν αρνητικά, εξόργισαν τους πολίτες και καταψηφίστηκαν αυτοί, που έκαψαν την χώρα και πλημμύρισαν τον Θεσσαλικό κάμπο, σπέρνοντας την δυστυχία και την απογοήτευση.

Η οργή και του Θεού φάνηκε στην φωνή του Λαού για αλλαγή σκυτάλης στην Τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι πιέσεις, οι εκβιασμοί, οι ψεύτικες υποσχέσεις και οι απαράδεκτες δηλώσεις των Μητσοτάκη, Αυγενάκη και των άλλων οδήγησαν τους πολίτες στην πολιτική καταδίκη του Πρωθυπουργού.

Το «ψηφίστε» Κώστα Αγοραστό, του Μητσοτάκη στην Λάρισα, ήταν καταλυτικό, και το πλήρωσε ανάλογα.

Οι άριστοι του Πρωθυπουργού έγιναν οι άχρηστοι με την ετυμηγορία του Λαού.

Έπεσαν τα κάστρα στην Θεσσαλία ακόμα και το κάστρο των Τρικάλων, όπου ο Δημήτρης Κουρέτας πήρε 51,11% και ο Κώστας Αγοραστός εισέπραξε το 48,89%.

Η μεγάλη νίκη του Δημήτρη Κουρέτα με 59,68% έναντι 40.32 του Κώστα Αγοραστού τα λέγει όλα.

Με την κίνηση «πρωτοβουλία» συντάχθηκαν πολίτες, που απογοητεύτηκαν από την αλαζονεία της Εξουσίας του Αγοραστού και της παρέας του και που ανήκαν σ’ όλο το πολιτικό φάσμα από την Αριστερά μέχρι την Δεξιά.

Και αυτό συνέβη γιατί έγιναν πολλά και μεγάλα λάθη από τον Πρωθυπουργό, τον πρώην Περιφερειάρχη και γιατί ο Δημήτρης Κουρέτας άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της «Πρωτοβουλίας» και αγκάλιασε ικανά και δυναμικά στελέχη και απλούς πολίτες και τους έδωσε την ελπίδα, για ένα καλύτερο αύριο.

Έτσι τιμωρήθηκε η αλαζονεία, η διαφθορά και η οικογενειοκρατία.

Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης, ένας πανεπιστημιακός, ένας αξιοπρεπής, ένας καλός οικογενειάρχης θα αναλάβει να αποκατασταστήσει την αξιοπρέπεια της περιφέρειας Θεσσαλίας και να βγάλει τον Θεσσαλικό κάμπο από τον βούρκο και τα λασπόνερα, που τον έριξαν επί 14 χρόνια οι Άρχοντες του τόπου.

Ξεκινάει ένα όμορφο ταξίδι, που, όμως σκιάζεται από την «βιβλική» καταστροφή, αλλά δημιουργεί ελπίδες για πρόοδο και για μια νέα μορφή Διοίκησης

Δεν πρέπει να υπάρχουν «Δικοί μας και οι Άλλοι» όπως έκανε ο Μητσοτάκης και ο Αγοραστός. Οι υπηρεσίες της περιφέρειας και οι πόρτες πρέπει να ναι και θα είναι ανοιχτές για όλους τους Θεσσαλούς.

Από σήμερα δεν υπάρχουν Νικητές και Ηττημένοι αλλά πολίτες της Θεσσαλίας, που αξίζουν μια καλύτερη ζωή.

Οι Θεσσαλοί πολίτες κέρδισαν τα όνειρά τους και αυτό θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως από το Δημήτρη Κουρέτα, που αγαπά του τόπο της Θεσσαλικής γής.

Είναι βέβαιο, πως ο νέος Περιφερειάρχης γνωρίζει αυτό που έλεγε ο Αγάθων, ο Τεισαμενού, τραγικός ποιητής, (450-400π.Χ) ότι «τον άρχοντα τριών δει μεμνήσθαι. Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει» δηλ. «ο Άρχοντας πρέπει να θυμάται τρία πράγματα ότι εξουσίαζει ανθρώπους, ότι άρχει με βάσει τους νόμους και ότι δεν θα ναι στην εξουσία για πάντα».

Ας κλείσει τις πόρτες, ο Δημήτρης Κουρέτας, στους καιροσκόπους και στα οικονομικά σαλιγκάρια και ας κάνει πραγματικότητα το όνειρο των πλημμυρισμένων Θεσσαλών, για πρόοδο και ευημερία.

Εξάλλου «ου μόνον αρχή ανδρα δείκνυσι αλλά και αρχήν ανήρ» όπως λέγει ο Πλούταρχος ο Χαιρωνεύς στα πολιτικά του, (45-120μ.Χ.).

Πάντως η μεγαλοιδεαστική αυτοκτονία των Μητσοτάκη – Αγοραστού θα είναι παράδειγμα προς αποφυγήν, για την πολιτική ζωή του τόπου.

Καλό ταξίδι σ’ όλους τους Θεσσαλούς και καλή τύχη στον Νέο Περιφερειάρχη.

Ο Γαλάζιος εκβιασμός πήγε … περίπατο και το πολιτικό σκηνικό αλλάζει άρδην…!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πήρε το μήνυμα ή ακόμα ζει στην … κοσμάρα του;

Η αλαζονεία πληρώνεται…!