Στην Τρικαλινή Μαρίνα Κοντοτόλη αφιερώνει την Τρίτη το μεγαλύτερο μέρος της στήλης της Inside Out η αθηναϊκή ιστοσελίδα insider.gr, η Πυθία.

Με αφορμή μια συνέντευξη με αναφορές στον Πυθαγόρα που έδωσε η Τρικαλινή επιχειρηματίας, η οποία ακούγεται πως θα κατέβει υποψήφια στις επερχόμενες εθνικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα, γράφει τα εξής: 

Η αριστερά κι ο Πυθαγόρας

Οφείλω να ομολογήσω, ότι στην αριστερά το’ χουν και με την φιλοσοφία και τα μαθηματικά. Για να μην μιλήσω για την γεωμετρία. Με Ευκλείδη ξυπνάνε, με Πυθαγόρα κοιμούνται. Ακόμα και απλά στελέχη πχ του ΣΥΡΙΖΑ, που μόλις αποφάσισαν να γίνουν μέλη του κόμματος, ενώ ταυτόχρονα γύρω από το όνομά τους υπάρχει κι ένα buzz ότι θα κατέβουν και για βουλευτές.

«Είμαι άνθρωπος που από τη φύση μου κατά καιρούς επανεξετάζω τα πράγματα και λέω συχνά στον εαυτό μου εκείνο το κλασικό ρητό των Πυθαγορείων «Πη παρέβην, τι δ’ έρρεξα, τι δε μοι δέον ουκ ετελέσθη». Η Μαρίνα Κοντοτόλη είναι επιχειρηματίας και ενεργό μέλος της κοινωνίας των Τρικάλων, εκλεγμένη στο ΔΣ του Επιμελητηρίου Τρικάλων και πρώην γραμματέας, έφορος του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων και μαραθωνοδρόμος. Πρόσφατα έγινε και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πάν’ απ’ όλα όμως, θαυμάστρια του Πυθαγόρα.

Εξηγώντας σε συνέντευξή της το αγαπημένο της ρητό σημειώνει τα εξής: «Μολονότι αγωνίζομαι κι εγώ στον ιδιωτικό τομέα επί 30 χρόνια, σε μία δύσκολη στιγμή της ζωής μου, θεώρησα πως έλειπε κάτι, κάτι που θα συμπλήρωνε το τελευταίο σκέλος του ρητού.(..) Αυτό λοιπόν το «δέον» το οποίον ουκ ετελέσθη ήταν για μένα μία άλλη πλευρά του εαυτού μου η οποία τείνει προς το «ειδέναι» ή αλλιώς στη δια βίου μάθηση. Αυτή η πλευρά έπρεπε να έχει μία πληρότητα και νομίζω πως τότε που αποφάσισα να εισαχθώ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είχαν ωριμάσει οι κατάλληλες συνθήκες για να το πετύχω».

Τσ τσ τσ Μαρίνα

Εδώ όμως θα την μαλώσω. Ίσως αυτός ο φτερωτός θεός της πήρε το μυαλό, -η Μαρίνα είναι ο λόγος που πρωτοκλασάτο, πασοκογενές στέλεχος του κόμματος ανηφορίζει συχνά Τρίκαλα- και κάπως τα μπέρδεψε με τον Πυθαγόρα.

«Εκάστοτε ταύτα λέγειν εις τον οίκον εισιών: Τι παρέβην; Τι δ’ έρρεξα; Τι μοι δέον ουκ ετελέσθη;». Αυτό είναι το σωστό.

Δηλαδή: «Κάθε φορά που επιστρέφεις στο σπίτι σου, να διερωτάσαι: Ποιο σφάλμα διέπραξα; Τι καλόν έπραξα; Τι παρέλειψα να πράξω από ό,τι όφειλα να είχα πράξει;» Αυτή ήταν και η νυκτερινή προσευχή των Πυθαγορείων όταν βρέθηκαν σ’ εκείνη την φιλόξενη αποικία της Κάτω Ιταλίας κάποτε. Το δέον, θα λέγαμε ότι συνδέεται με άλλα πράγματα και όχι με το Πάντειο, για να το πω απλά.

[...]

Δεν θα κατέβει

Πάντως η ωραία Μαρίνα δε θ’ασχοληθεί με αυτά το 2022, κι ας έγινε ενεργό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, (πρέπει να πάρω Ντάλτον να μάθω αν έγινε και σύνεδρος). Τα σχέδιά της για το 2022 περικλείονται σε μία φράση: «Μαζί για τους συνανθρώπους μας». Η ίδια το εξηγεί. «Θεωρώ πως οι συνάνθρωποί μας πρέπει να γίνουν οι άνθρωποί μας. Η αναχαίτιση της πανδημίας μας έδωσε μαθήματα ανθρωπιάς και αποδοτικών υπηρεσιών μεταξύ μας. Μας έμαθε να μετράμε το δώρο της ζωής με άλλα μέτρα και σταθμά, να επικεντρωνόμαστε στον άνθρωπο, αυτόν που μετράμε ζωντανό δίπλα μας κάθε μέρα. Τι άλλο σχέδιο μπορεί να επιθυμήσει κανείς, πέρα από τη σταθερότητα της υγείας, και την προσφορά στον συνάνθρωπο, τον οποίο τόσο πολύ κινδυνεύουμε να τον χάσουμε από την πανδημία που μας πλήττει;». Αυτα τα έλεγε τον περασμένο Γενάρη. Συνάγω πως δεν θα κατέβει.

trikalaenimerosi.gr