Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D. Ed., M. Ed., Ph.D.

Πάντοτε οι Εθνικές ή οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές φέρνουν μια αναστάτωση και αποδιοργάνωση στην κοινωνική ζωή και φυσικά, σχεδόν, αδρανοποιούν τον κρατικό μηχανισμό.

Το μεγάλο… κύμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πέρασε, με νικητές και ηττημένους, όπως γίνεται πάντοτε.

Ρίχνοντας μια ματιά στην «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων διαπιστώνουμε ότι αυτά ευνόησαν την Ν.Δ. του Μητσοτάκη και απέδειξαν ότι ο Σύριζα, κάπου χάθηκε, το ΠΑΣΟΚ χαζοφάνηκε και το ΚΚΕ σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά.

Γεγονός είναι πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να ναι το μακρύ… χέρι της Κεντρικής εξουσίας και δεν πρέπει να λειτουργεί ως… παράρτημα, της όχι και τόσο καθαρής, πολιτικής ζωής.

Επιβάλλεται, οι άνθρωποι της Τ.Α. να ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του τόπου.

Δυστυχώς, τα δαχτυλίδια και η … στήριξη, που δίνουν τα κόμματα, δημιουργούν, κομματικά φερέφωνα και κομματικούς υπαλλήλους.

Κάπως έτσι εξηγείται και η μεγάλη αποχή 48,5%, η οποία έστειλε με τον τρόπο αυτό, ένα μήνυμα απαξίωσης της πολιτικής εκπροσώπησης, που κάποτε πρέπει να την απασχολήσει.

Η αποχή είναι ρεκόρ για την μεταπολίτευση από την πρώτη Κυριακή και φυσικά η χώρα δεν ντύθηκε όλη στα ΜΠΛΕ.

Από τις 13 περιφέρειες η Ν.Δ. πήρε τις 7 και οι 6 πάνε για τον δεύτερο γύρο. Επίσης από τους τρεις μεγάλους Δήμους, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, πήρε μόνο τον Πειραιά. Ο … περίπατος του ανηψιού του Μητσοτάκη, Μπακογιάννης στην Αθήνα και η … νίκη του Ζέρβα στην Θεσσαλονίκη, που ήθελε ο Μητσοτάκης πρέπει να βάλουν σε σκέψεις τους… καρεκλοκένταυρους του Μαξίμου.

Για το ότι κάπου … στράβωσε το πράγμα οφείλεται σε παράγοντες όπως οι πυρκαγιές, η «Βιβλική» καταστροφή στην Θεσσαλία με τον Ιανό, τον Δανιήλ και του Ηλία, η πρωτοφανής Ακρίβεια, η Αιχροκέρδεια και η Αλαζονεία της Εξουσίας.

Έτσι οι … άρχοντες κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς ουσιαστικά να λογοδοτούν. Πρόσφατα παραδείγματα τα όσα είπε νεοεκλεγείς Δήμαρχος της Θεσσαλίας, και για όσα έκανε πρώην Δήμαρχος, βγάζοντας φωτογραφία, στα Μ.Μ.Ε., από το παραβάν της ψηφοφορίας, με το ψηφοδέλτιο που ψήφισε.

Τα αποτελέσματα των Εκλογών έχουν ιδιαίτερη σημασία για την περιφέρεια Θεσσαλίας καθότι πολλοί Δήμαρχοι, που έπνιξαν την περιοχή με τις πλημμύρες, ξαναβγήκαν.

Αυτός βέβαια που… φρενάρισε αρκετά ήταν ο περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός και πάει για δεύτερη Κυριακή.

Κανένας δεν μπορεί να εξηγήσει το γεγονός ότι καταστράφηκε ο Θεσσαλικός κάμπος, εξαφανίστηκαν άνθρωποι, χωριά, καλλιέργειες, ζωϊκό κεφάλαιο και επιχειρήσεις και οι πολίτες ψήφισαν αυτούς, που ευθύνονται για την καταστροφή.

Ένας απ’ αυτούς που ευθύνεται για την τραγωδία των πλημμυρών και πυρκαγιών στην Θεσσαλία είναι και ο επι 14 χρόνια περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, μετά της παρέας του.

Δεν έφτιαξε κανένα, από τα προβλεπόμενα φράγματα και έμεινε η περιοχή «ανοχύρωτη».

Πέραν του ότι ο Μητσοτάκης πήρε το δικαίωμα να φτιάξει έργα ο Αγοραστός και τα έδωσε στο Υπουργείο Έργων και Υποδομών, η όλη υπόθεση ερευνάται και από την Δικαιοσύνη.

Κι όμως ο Κώστας Αγοραστός θέλει να ξαναγίνει Περιφερειάρχης, έχοντας, όμως, αντίπαλο έναν αξιόλογο πανεπιστημιακό και αξιοπρεπή άνθρωπο, τον Δημήτρη Κουρέτα.

Βασικός παράγοντας αυτής της αναμέτρησης είναι το 24,53%, που πήραν οι τρεις υποψήφιοι, που έμειναν εκτός διεκδίκησης.

Είναι παράλογο οι πολίτες να ψηφίζουν αυτούς, που τους έκαψαν με τις πυρκαγιές και αυτούς, που τους έπνιξαν με τις πλημμύρες.

Ας μην ξαναγίνει αυτό που έκαναν την πρώτη Κυριακή οι κάτοικοι του Παραποτάμου, των Μεγάλων Καλυβίων, του Κεραμιδίου και γενικά της Φαρκαδόνας και άλλων περιοχών.

Είναι τραγικό να σε πνίγουν και εσύ να ψηφίζεις αυτούς που έκαναν το … έγκλημα.

Δεν πρέπει να επιβεβαιώσουν αυτό που έλεγε ο Κων/νος Καραμανλής, πριν 32 χρόνια, ότι «η χώρα έχει μεταβληθεί σε απέραντο φρενοκομείο» και αυτό που έγραφε το State Department στις 23-03-23, ότι «Η Ελλάδα είναι τριτοκοσμική χώρα».

Πρέπει να αλλάξει χέρια η περιφέρεια Θεσσαλίας για να πάρει… ανάσα η τοπική κοινωνία.

Όχι άλλες καταστροφές. Αρκετά.

Η κάθοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Μαγνησία, για να στηρίξει τον Κώστα Αγοραστό, που είναι μια περιοχή που κάηκε και θάφτηκε στα λασπόνερα, δείχνει ότι ο σημερινός Περιφερειάρχης σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν.