Με τίτλο το "Το αυτογκόλ και οι λάθος υπολογισµοί στη Θεσσαλία" η εφημερίδα Καθημερινή, με άρθρο της Δώρας Αντωνίου, εξετάζει τα κρίσιμα λάθη στο στρατόπεδο Αγοραστού που έδωσαν τη νίκη στον Δημήτρη Κουρέτα:

"Την περασµένη Παρασκευή στις τέσσερις πρωτεύουσες των νοµών της Θεσσαλίας (Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα) οι τοπικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος βρίσκονταν σε πρωτόγνωρη κινητοποίηση. Σχεδόν σαν να ήταν µια Παρασκευή πριν από εθνικές εκλογές. Οι βουλευτές βγήκαν εκείνη τη µέρα σε δρόµους και πλατείες για να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους, όχι για τις δικές τους υποψηφιότητες, αλλά για την υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού.

Το κλίµα ήταν ενθουσιώδες: µόλις την προηγούµενη µέρα είχε εξασφαλιστεί δήλωση στήριξης προς τον κ. Αγοραστό της Ελευθερίας Τζανακούλη, η οποία, καθώς έχει προέλευση πολιτική από τη Ν.∆., θεωρήθηκε ότι στέρησε από τον απερχόµενο, πλέον, περιφερειάρχη τη δυνατότητα να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Ο κ. Αγοραστός είχε λάβει 41,37%, ο δεύτερος ∆ηµήτρης Κουρέτας 34,11% και η κ. Τζανακούλη ήταν τέταρτη µε ένα πολύτιµο 9,49%.

Ο κυρίαρχος ενθουσιασµός έδειχνε να αγνοεί τις υπόγειες διεργασίες που είχαν δροµολογηθεί και επρόκειτο να επηρεάσουν καθοριστικά το εκλογικό αποτέλεσµα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ενας παράγοντας, που αποδείχθηκε αστάθµητος και αυτογκόλ στην τελική ευθεία, ήταν οι αναφορές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος εµφανίστηκε να συνδέει εµµέσως την επανεκλογή Αγοραστού µε τη διάθεση των αποζηµιώσεων για τις πρόσφατες πληµµύρες. ∆ήλωση που προκάλεσε θυµό και έφερε µαζική αντισυσπείρωση ψηφοφόρων απέναντι από τον απερχόµενο περιφερειάρχη.

Η δεύτερη παράµετρος ήταν οι αντιδράσεις από τη µεταστροφή της κ. Τζανακούλη, η οποία µε διαφορά λίγων ωρών άλλαξε τη θέση της και προσχώρησε στο στρατόπεδο Αγοραστού, αφήνοντας πίσω τις σφοδρές επικρίσεις που η ίδια διατύπωνε εναντίον του µέχρι λίγες µέρες πριν. Η παρέµβαση σε κορυφαίο επίπεδο από πλευράς Ν.∆. έφερε τη µεταστροφή της, αλλά σε αυτή τη µεταστροφή δεν ακολούθησαν οι υποψήφιοι που συµµετείχαν στο ψηφοδέλτιό της την πρώτη Κυριακή.

Υποβαθµίστηκε το γεγονός ότι στην ουσία ήταν ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο και όχι κοµµατικό και ότι κοινή συνισταµένη όσων συµµετείχαν σε αυτό ήταν το µέτωπο κατά της περιφερειακής Αρχής. Ο πρώτος σε ψήφους στη Λάρισα, Γρηγόρης Καλαγιάς, ζήτησε δηµόσια συγγνώµη από τους ψηφοφόρους για τη µεταστροφή. Ακολούθησε η διαφοροποίηση και άλλων υποψηφίων, όπως του ∆ηµήτρη Παπακώστα στην Καρδίτσα. Ηταν σαφές σε τοπικό επίπεδο ότι η απόφαση της κ. Τζανακούλη δεν µεταφραζόταν σε µετακίνηση των ψηφοφόρων στο «στρατόπεδο» Αγοραστού. Κάθε άλλο, καθώς η πικρία, ο θυµός και οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν διαµόρφωσαν ένα κλίµα απροσδιόριστης ανακατεύθυνσης της ψήφου.

Την ίδια στιγµή, ο παράγοντας που υποτιµήθηκε ήταν αυτός της φυσικής παρουσίας στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφές. Ο κ. Αγοραστός, που αµέσως µετά τις πληµµύρες ήρθε αντιµέτωπος µε οργισµένες αντιδράσεις από πληµµυροπαθείς, δεν κινήθηκε τόσο πολύ σε επίπεδο βάσης, τη στιγµή που ο ∆ηµήτρης Κουρέτας έκανε συνεχείς επισκέψεις σε πληµµυρόπληκτες περιοχές.

Ο αρνητικός αντίκτυπος της παρέµβασης Αυγενάκη και η αδυναµία της κ. Τζανακούλη να φέρει ψηφοφόρους στο στρατόπεδο Αγοραστού οδήγησαν στην εκλογή Κουρέτα".

kosmoslarissa.gr