Σε ευρεία σύσκεψη καλεί για αύριο Δευτέρα, η επιτροπή πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων, τους δύο υπουργούς του νομού, τους βουλευτές, τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Τρικκαίων, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, Χρήστου Μιχαλάκη, για να συζητήσουν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ώστε οι αρμόδιοι να μεριμνήσουν για τις λύσεις που απαιτούνται ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των πλημμυροπαθών κατοίκων των Μεγάλων Καλυβίων.

Μάλιστα το κάλεσμα απευθύνεται για μαζική συμμετοχή σε όλους τους Μεγαλοκαλυβιώτες αλλά και προς τους πλημμυροπαθείς του νομού.

“Στη βάση της απόφασης της Επιτροπής μαζί με τον Πρόεδρο και με μέλη του τοπικού συμβουλίου που πάρθηκε την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 ανακοινώνουμε τα εξής:

Την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 το πρωί καλούμε όλους τους συγχωριανούς και τους πλημμυροπαθείς του νομού μας σε μαζική συμμετοχή κάτω από την νομαρχία για να κοινοποιήσουμε τα προβλήματα των πλημμυροπαθών, να πιέσουμε τους αρμόδιους να δώσουν λύσεις και να απαιτήσουμε να καλυφθούν οι ανάγκες μας.

Η κάθετη ενίσχυση των 6.600 ευρώ, τα οποία η μεγάλη πλειοψηφία των πλημμυροπαθών δεν τα έχει πάρει ακόμα, είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες των νοικοκυριών. Η μεγάλη πλειοψηφία έχει πετάξει στο δρόμο όλα τα υπάρχοντα (ρούχα, κλινοσκεπάσματα, κρεβάτια, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές) μιας και τα σπίτια πλημύρισαν. Αυτοκίνητα, μηχανήματα, εργαλεία καταστράφηκαν. Όλα αυτά δεν αντικαθίστανται με την ενίσχυση που προβλέπεται.

Το τοπίο σχετικά με τις αποζημιώσεις των σπιτιών που κατέρρευσαν, που υπέστησαν ανεπανόρθωτη ζημιά ή μικρότερες ζημιές παραμένει θολό.

Το ύψος των αποζημιώσεων που προβλέπει ο ΕΛΓΑ είναι ανεπαρκές για να καλύψει τις ζημιές που έγιναν σε φυτικό, ζωικό κεφάλαιο και σε μηχανήματα.

Τα αναχώματα στα περιμετρικά ποτάμια (π.χ Πάμισος) έχουμε ενημερωθεί ότι βρίσκονται σε διαδικασία προσέγγισης για επιδιόρθωση.

Να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου για να μπουν οι άνθρωποι σε σειρά. Φιλοξενία σε ξενοδοχεία η δομές των δήμων για όσους έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους.

Αρκετοί πλημμυροπαθείς δεν πρόλαβαν να ταχτοποιήσουν τα χαρτιά τους σχετικά με κληρονομιές, παραχωρήσεις κλπ, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται στο Ε9 η κατοικία τους και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Πρέπει να ανοίξει ξανά η ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δοθεί χρόνος για τα Ε9 που κατατέθηκαν μετά την 8η Σεπτέμβρη που προβλέπει η πλατφόρμα.

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμαι τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμαρχο της πόλης μας ,τους υπουργούς του νομού μας και τους εκλεγμένους βουλευτές σε σύσκεψη στις 11 η ώρα το πρωί στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, για να ακούσουν τα προβλήματα των πλημμυροπαθών, να δώσουν απαντήσεις και να δεσμευτούν για λύσεις.