Επανέρχεται πολιτικά ισχυροποιημένος έπειτα από επτά χρόνια ο θεσμός των γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τροπολογία η οποία εντάχθηκε σε νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Πέμπτη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, σε αυτή τη θέση προβλέπεται ότι θα διορίζονται μετακλητά πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα αναφέρονται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών. Ετσι, η παρέμβαση του κεντρικού κράτους στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης ενδυναμώνεται, με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις να αποτελούν τον ελεγκτή και τροχονόμο της κεντρικής διοίκησης για πολλές από τις πράξεις των περιφερειών και των δήμων. Αξίζει να τονιστεί ότι τα τελευταία χρόνια στα χέρια της συγκεκριμένης διοικητικής βαθμίδας βρίσκεται και ο έλεγχος νομιμότητας του συνόλου των αποφάσεων των πολιτικών οργάνων της αυτοδιοίκησης.
Η συγκεκριμένη διοικητική βαθμίδα θεσμοθετήθηκε ως μεταβατική το 2011, με τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», όταν οι 13 περιφέρειες της χώρας απέκτησαν αιρετό άρχοντα (περιφερειάρχη) και κρίθηκε ότι κάποιες αρμοδιότητες θα έπρεπε να παραμείνουν στη δικαιοδοσία του κεντρικού κράτους προς το παρόν, «μέχρι να ωριμάσει η μεταρρύθμιση». Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει την κατάργησή τους για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης και τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά τελικά το 2015 ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης αντικαθίσταται ως επικεφαλής των υπηρεσιών από τον λεγόμενο «συντονιστή».

Στη θέση του συντονιστή αυτοδικαίως τοποθετούνταν ο αρχαιότερος υπάλληλος με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ταυτόχρονα οι αρμοδιότητες των αποκεντρωμένων διοικήσεων δεν άλλαξαν, αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις διευρύνθηκαν. Ο υπάλληλος «συντονιστής» τυπικά ήταν υποχρεωμένος να λαμβάνει αποφάσεις – πολλές από τις οποίες είχαν και πολιτικό πρόσημο, χωρίς όμως να διαθέτει την ανάλογη εμπειρία και χωρίς το αναγκαίο προσωπικό.