Δωρεάν κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά θα μοιράζει ο δήμος Τρικκαίων μέσα από το πρόγραμμα ελεγχόμενης στάθμευσης.

Ο καινοτόμος δήμος της θεσσαλικής πόλης αξιοποιώντας πλήρως την τεχνολογία θα κατανέμει, όπως είπε στη Voria.gr o δήμαρχος, Δημήτρης Παπαστεργίου, από κάθε χρήστη της ελεγχόμενης στάθμευσης ένα ποσό για την αγορά κιλοβατώρων οι οποίες στη συνέχεια θα δίνονται δωρεάν σε νοικοκυριά που ασφυκτιούν οικονομικά.

«Όποιος θα παρκάρει στην ελεγχόμενη στάθμευση κάνοντας χρήση της εφαρμογής (σ.σ. app), θα δηλώνει πόση ώρα θα σταθμεύσει. Αμέσως η η εφαρμογή θα τον ενημερώνει πόσα χρήματα από αυτά που πληρώνει θα πηγαίνουν σε κιλοβατώρες σε φτωχά νοικοκυριά. Έτσι ο χρήστης της θέσης πάρκινγκ θα ξέρει εκ των προτέρων πόσες κιλοβατώρες δίνει σε φτωχά νοικοκυριά» είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Το πρόγραμμα είναι έτοιμο και όπως είπε ο δήμαρχος Τρικκαίων θα αρχίσει να λειτουργεί στο επόμενο 15νθημερο.

Ενεργειακή κοινότητα αποκτούν οι αρτοποιοί

Η έξυπνη πόλη, όπως έχουν χαρακτηριστεί τα Τρίκαλα, δεν σταματά ποτέ να καινοτομεί υπέρ της κοινωνίας.

Έτσι «ο δήμος μπαίνει μπροστάρης» όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου προκειμένου οι αρτοποιοί που υφίστανται τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να δημιουργήσουν μια ενεργειακή κοινότητα και την ίδια ώρα μέσα από αυτή να δοθεί και πάλι δωρεάν ενέργεια σε φτωχά νοικοκυριά.

Εξάλλου, ο δήμος Τρικκαίων όπως ανέφερε ο δήμαρχος έχει ήδη ετοιμάσει μία ενεργειακή κοινότητα ενώ η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΤ) ήδη κατασκευάζει στο χωριό Διαλεχτό έξω από τα Τρίκαλα ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 5 MW προκειμένου να ξεφύγει από τα υψηλά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

«Εμείς ως δήμος έχουμε κάνει μια ενεργειακή κοινότητα. Επίσης, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΤ) έβγαλε μια άδεια 5 MW για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο για τις δικές της ανάγκες. Παράλληλα, είπαμε ως δήμος στους αρτοποιούς να δουν ποιες είναι οι ενεργειακές τους ανάγκες κι εμείς να τους βοηθήσουμε και να τρέξουμε όλη τη διαδικασία που απαιτείται. Τους είπαμε ότι μπορούμε να τους βρούμε και το χωράφι για να στηθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο έτσι ώστε ο δήμος να συμμετάσχει στο όλο εγχείρημα. Έτσι, οι αρτοποιοί θα πάρουν την ενέργεια που χρειάζονται κι εμείς το κομμάτι που μας αναλογεί για το χωράφι που θα προσφέρουμε να είναι η ενέργεια που θα δώσουμε σε φτωχά νοικοκυριά» ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.

Στον νομό Τρικάλων όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών, Κωνσταντίνος Παναγιώτου, λειτουργούν περί τα 120 αρτοποιεία και το κόστος λειτουργίας τους έχει εκτοξευτεί εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής και των αυξήσεων στις τιμές της κιλοβατώρας.

«Οι λογαριασμοί ρεύματος ήταν 1.000 και πλέον είναι 3.000 και 3.500 ευρώ τον μήνα. Μόνο η ρήτρα αναπροσαρμογής φτάνει τα 1.700- 1.800 ευρώ» είπε ο κ. Παναγιώτου.

Η ιδέα της ενεργειακής κοινότητας, όπως είπε, αποτελεί μια λύση στο ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και έγινε αποδεκτή από το σύνολο των αρτοποιών της περιοχής που προσδοκούν ότι  με τη βοήθεια του δήμου Τρικκαίων θα προχωρήσει η όλη διαδικασία.

voria.gr