Το μπάζωμα της περιοχής όπου σημειώθηκε η πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη ελέγχεται πλέον, και αυτό, από τον εφέτη ανακριτή που διενεργεί τις έρευνες. Παράλληλα, όπως σημειώνει η Ιωάννα Μάνδρου στην Καθημερινή, η πρώτη αγωγή αποζημίωσης αναμένεται να συζητηθεί σήμερα. Οι συγγενείς του νεκρού ελεγκτή εισιτηρίων του επιβατικού τρένου ζητούν με την αγωγή τους το συνολικό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Την ώρα που η ανάκριση για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη διευρύνεται, και προσλαμβάνει διαστάσεις με νέες ενέργειες του εφέτη ανακριτή, ξεκινούν και οι αστικές αξιώσεις συγγενών των θυμάτων. Προς τούτο, εκτός απροόπτου, σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών η πρώτη αγωγή, συγγενών εργαζομένου στο σιδηροδρομικό δίκτυο που έχασε τη ζωή του στο τραγικό δυστύχημα.

Πρόκειται για αγωγή αποζημίωσης για την ηθική βλάβη και οδύνη που έχουν υποστεί τα συγγενικά πρόσωπα που άτυχου ελεγκτή, που προσφεύγουν πλέον κατά του ΟΣΕ αλλά και κατά της Hellenic Train, διεκδικώντας ηθική δικαίωση για την απώλεια του δικού τους ανθρώπου.

Το αίτημα της αγωγής αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ, καθώς είναι τέσσερα τα συγγενικά πρόσωπα που προσφεύγουν ζητώντας 250.000 ευρώ το καθένα. Η αγωγή, αν συζητηθεί τελικά σήμερα, θα υποστηριχθεί από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων από τον επίτιμο ανώτατο δικαστικό Παναγιώτη Αθανασόπουλο, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση του αιτήματός τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, με εργώδεις ρυθμούς κινείται η ανάκριση στη Λάρισα για το πολύνεκρο δυστύχημα, με τον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη να προχωρεί άμεσα σε ορισμό νέου πραγματογνώμονα, τρίτου κατά σειρά, προκειμένου να απαντηθούν όσα ερωτήματα προκύπτουν για το αν υπήρξε εύφλεκτη ύλη στο μοιραίο τρένο και αν διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην επαύξηση της τραγωδίας με τους 57 νεκρούς.

Ο ορισμός νέου πραγματογνώμονα κρίθηκε αναγκαίος από ανακριτικής πλευράς λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων που έχουν υπάρξει στις πραγματογνωμοσύνες που συνέταξε η Πυροσβεστική, ο πραγματογνώμονας που ορίστηκε από τη Δικαιοσύνη και ο τεχνικός σύμβουλος που όρισαν συγγενείς θυμάτων.

Από την άλλη πλευρά ο ανακριτής, που έχει προχωρήσει πολύ σημαντικά το έργο της διερεύνησης έως σήμερα, αντιμετωπίζει με μεγάλη προσοχή τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί για αποστολή σε ειδικό εργαστήριο στον Καναδά των υπολειμμάτων της εύφλεκτης ύλης, αλλά και των βίντεο από τα οποία φαίνεται ότι υπάρχουν διαγραφές, προκειμένου να ανακτηθούν, κάτι που μπορεί να γίνει μόνον σε εργαστήριο του Λονδίνου.

Πληροφορίες από την ανάκριση αναφέρουν ότι ο κ. Μπακαΐμης δεν θα φεισθεί ενεργειών προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια, αλλά από την άλλη, αν εκτιμά ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες ουσιαστικών απαντήσεων, δεν θα προσφύγει σε δικαστικές ενέργειες που μπορεί, εφόσον δεν κρίνονται αποτελεσματικές, να τορπιλίσουν τη δικαστική διαδικασία και να πάνε πίσω μήνες τη δίκη για τους υπαιτίους.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η πληροφορία από ανακριτικής πλευράς ότι με τη μεγάλη δικογραφία για την τραγωδία των Τεμπών συσχετίζεται και εκείνη που αφορά το μπάζωμα στον χώρο της μοιραίας σύγκρουσης, για την οποία διώκεται ήδη ο τέως περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Το γεγονός αυτό προσδίδει νέα διάσταση στην έρευνα, καθώς πλέον καθίσταται εμφανές ότι ερευνώνται τα πάντα. Πριν, κατά και μετά τη μοιραία σύγκρουση.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr (από το ρεπορτάζ της Καθημερινής)