Είναι αλήθεια κι ας φαντάζει ως το πιο ανόητο αστείο, ως το πιο ηλίθιο ψέμα! Το αεροπλάνο που χρησιμοποιούσε ο πρωτεργάτης της χούντας Γιώργος Παπαδόπουλος με την σύζυγό του κατά την διάρκεια της επταετίας, τοποθετήθηκε μέσα στον χώρο του Μύλου Ματσόπουλου για τις ανάγκες του φετινού Μύλου των Ξωτικών.    

Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της e-trikala Οδυσσέας Ράπτης μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στη Ραδιοφωνική Λέσχη, το συγκεκριμένο μικρό αεροπλάνο εκποιήθηκε χρόνια πριν από το ελληνικό κράτος, καταλήγοντας στα χέρια ενός ιδιώτη στη Ζάκυνθο. Έτσι, η e-trikala κατάφερε να το πάρει στα δικά της χέρια δίνοντας ως αντάλλαγμα το καράβι των πειρατών, που μερικά χρόνια πριν αποτελούσε το βασικό θέμα του Μύλου των Ξωτικών. Όπως επίσης εξήγησε ο κ. Ράπτης το μικρό αεροσκάφος δεν ήταν σε καλή κατάσταση κι ούτε μπορεί να πετάξει, ωστόσο μέσα του έχει μια πολυτέλεια με βελούδινα καθίσματα, τηλέφωνο κ.ά. Η σκέψη για την απόκτησή του έγινε προκειμένου να πούμε στον κόσμο πως ο Μικρός Πρίγκιπας ήρθε φέτος στα Τρίκαλα με αεροπλάνο! Και ελλείψει άλλου αεροπλάνου, εμείς εδώ στα Τρίκαλα διαλέξαμε το αεροπλάνο του χουντικού Παπαδόπουλου… , αφού δεν είχαμε λεφτά παρά ένα καράβι κι αυτό μουσαντένιο.

Όλο αυτό μου φέρνει στο νου την κορυφαία «Λούφα και Παραλλαγή» (την παλιά, την πρώτη του 1984), με τους φαντάρους να κατασκευάζουν το μεγάλο πουλί της «επανάστασης». Μέσα από το κόκκινο σπασμένο αυγό, αφού αποτελούσε το σκηνικό για την εορτή του Πάσχα σ΄ένα στρατόπεδο της Αθήνας, καταμεσής της χούντας. Ήταν ρητή η εντολή από τους συνταγματαρχαίους: δημιουργείστε μια εικαστική παρέμβαση, «δένοντας» το πουλί με το Πάσχα!

Έτσι κι εμείς εδώ στα Τρίκαλα για την μεγάλη μας γιορτή έχουμε σκηνικό το αεροπλάνο του Παπαδόπουλου! Και το «δέσαμε» μια χαρά με τον Μικρό Πρίγκιπα! Να πει κανείς πως πρόκειται για την πιο ατυχή σκέψη; Όχι φυσικά, να πει πως πρόκειται για την πιο ανόητη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Άραγε έχουμε κάποιο λόγο να ανατρέχουμε στην χούντα και μάλιστα με υπερηφάνεια να διαλαλούμε πως έχουμε ζωντανό στην πόλη μας ένα μικρό σύμβολό της; Το «σιδερένιο της πουλί». Έχουμε κάποιον λόγο μέσα σε αυτήν την μεγάλη γιορτή που απευθύνεται κυρίως στα παιδιά, το αεροπλάνο του χουντικού Παπαδόπουλου να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της; Ή μήπως κλείνουμε το μάτι τους νοσταλγούς της χούντας;

Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο, παρά μονάχα το προφανές. Το να έχεις σπουδαία μουσεία στην πόλη και να μην τα λειτουργείς διότι δεν σου γουστάρουν, αλλά ταυτοχρόνως να επινοείς την «μουσειακή αξία» στο αεροπλάνο του Παπαδόπουλου συνιστά μόνο μια επικίνδυνη ηλιθιότητα. Το πιο κορυφαίο; Το αεροπλάνο ανήκει πλέον στα Τρίκαλα και θα μείνει εδώ. 50 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, εμείς εδώ στα Τρίκαλα τιμούμε την επέτειο πανηγυρικά!

Viva Μύλος των Ξωτικών που φέρνει χρήμα στην πόλη.

Μαρία Στίμου