Τρεις δημοσκοπήσεις δημοσιεύτηκαν το βράδυ της Πέμπτης. Alco, Pulse και Marc παρουσίασαν τα στοιχεία των ερευνών τους τα οποία αποτυπώνουν με ξεκάθαρο τρόπο όσα έχουν αναδείξει και οι προηγούμενες.

Η Νέα Δημοκρατία είναι εκείνη που έχει μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό που φέρεται να συγκεντρώνει η ΝΔ είναι κοντά στο 33%, το οποίο έχει θέσει ως στόχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα κινηθεί κάπου κοντά στο 15%, ενώ το ΠαΣοΚ αναμένεται να βρίσκεται στην τρίτη θέση με ένα ποσοστό πάνω από το 12%. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Η μάχη της τέταρτης θέσης και του 3%

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των δημοσκοπικών εταιρειών η μεγάλη μάχη θα δοθεί για την τέταρτη θέση ανάμεσα στο ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου «μετριέται» μεταξύ 9 και 11% και το κόμμα του Περισσού μεταξύ 8 και 10%.

Μεγάλη μάχη θα δοθεί και μεταξύ των μικρότερων κομμάτων με τα κοινοβουλευτικά (Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά) να συγκεντρώνουν σοβαρές πιθανότητες να ξεπεράσουν το 3% ενώ απο κοντά ακολουθούν ΜέΡΑ25, Φωνή Λογικής και Δημοκράτες.

Η εκτίμηση για τα ποσοστά των κομμάτων

Από εκεί και πέρα η διακύμανση των ποσοστών κομμάτων είναι σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλη. Το ποσοστό της ΝΔ είναι πάνω από 30% και μπορεί να φτάσει μέχρι το 35,9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 13,7% μέχρι το 18,3%, ενώ το ΠαΣοΚ από 10,5% μέχρι 14,5%. Το μόνο κόμμα από εκεί και κάτω το οποίο μπορεί να φτάσει σε διψήφιο νούμερο είναι η Ελληνική Λύση.

Η ακρίβεια επηρεάζει την ψήφο στις ευρωεκλογές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 49% δηλώνει πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τη κυβέρνηση, ενώ η ακρίβεια είναι το ζήτημα που θα επηρεάσει την ψήφο για το 78% των ερωτηθέντων

Απογοήτευση από την Κυβέρνηση

Την ίδια ώρα αποτυπώθηκε η απογοήτευση του κόσμου από την Κυβέρνηση. Αθροιστικά σχεδόν το 60% έχει αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση, ενώ θετικά βλέπουν το έργο της το 40% των ερωτηθέντων.

Τι θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκτίμηση για το που θα πάνε οι ψήφοι των Σπαρτιατών. Ελληνική Λύση και Φωνή Λογικής έχουν την μερίδα του λέοντος με 23%. Στην τρίτη θέση έρχεται το ΚΚΕ με 7% και ακολουθούν οι Πατριώτες με 6,7%.

Τα κριτήρια της ψήφου

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες στο ερώτημα για το κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν στις εκλογές. Το 50% απάντησε το ίδιο με τις εθνικές εκλογές, το 27% με κριτήριο τα καλύτερα πρόσωπα και προτάσεις και το 13% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.

tovima.gr