Μία επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο αναρριχητών από βράχο των Μετεώρων με πολλούς κινδύνους έφερε εις πέρας επιτυχώς για ακόμη μια φορά η Ομάδα Διάσωσης της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας..

Οι διασώστες έσπευσαν να απεγκλωβίσουν δύο Ισραηλινούς αναρριχητές (αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι ήταν Ισπανοί) που εντοπίστηκαν γύρω στις 10.00 το βράδυ της Τετάρτης στον βράχο «Δισκοπότηρο», και που λόγω κούρασης (βρίσκονταν αβοήθητοι από τις 7:00 το απόγευμα) η ζωή τους κινδύνευε σοβαρά.

Ο ένας εξ αυτών μάλιστα κρεμόταν στο τέλος των σχοινιών όλες αυτές τις ώρες, και είναι αυτός που κινδύνευσε περισσότερο.

Τους εγκλωβισμένους αναρριχητές εντόπισε συμπολίτης μας που έκανε τζόκινγκ στον δρόμο των Μετεώρων, καθώς ο ένας από αυτούς έκανε σήματα με φακό.

Αμέσως κάλεσε τον Γιώργο Βαΐου, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΚ και Ειδικό Σύμβουλο του Δημάρχου Μετεώρων, ο οποίος αφού έφτασε στην περιοχή και προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί τους (κάτι που ήταν δύσκολο, διότι δεν είχαν κινητά τηλέφνα) κάλεσε με τη σειρά του τον Πρόεδρο της ΟΛΚ, Άρη Μητρονάτσιο, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία.

Όπως προαναφέραμε, η Ομάδα Διάσωσης, αποτελούμενη από τέσσερα άτομα, έσπευσε για τον απεγκλωβισμό των δύο αναρριχητών, έχοντας πολύ δύσκολη αποστολή, καθώς μέσα στο σκοτάδι οι έμπειροι κατά τα άλλα αναρριχητές προσπάθησαν με φακούς και με τη συνδρομή φωτός από πυροσβεστικό όχημα να αναρριχηθούν γρήγορα για να κατεβάσουν τα δύο εγκλωβισμένα άτομα.

Η επιχείρηση, όπως προβλεπόταν διήρκησε περίπου τρεις ώρες, και λίγο πριν τις 2:30 μετά τα μεσάνυχτα οι διασώστες της ΟΛΚ κατέβασαν τους δύο αναρριχητές, που δεν χρειάστηκε τελικά να μεταφερθούν στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που κλήθηκε στο σημείο, αφού δεν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι στη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα βρέθηκαν στο σημείο ο Επόπτης βάρδιας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων και άνδρες της 8ης ΕΜΑΚ Λάρισας που συνέδραμαν με τον συντονισμό ο πρώτος και με φακούς οι δεύτεροι στην προσπάθεια των διασωστών.

Σε συνεχή επικοινωνία ήταν και ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Θώμος, αρμόδιος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μετεώρων, για να παράσχει από πλευράς Δήμου ό,τι χρειαζόταν.

Για ακόμη μια φορά και με αίσθημα αυταπάρνησης τα μέλη της Ομάδας Διάσωσης της ΟΛΚ προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια σε δύο επισκέπτες, και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Οι διασώστες που ανέβηκαν και κατέβασαν με ασφάλεια τους Ισραηλινούς ήταν οι Βασίλης Θεοδώρου και Χρήστος Τσουρβάκας, ενώ στην ομάδα υποστήριξης ήταν οι Χρήστος Παπαγεωργόπουλος και Παναγιώτης Θεοδώρου. Σημαντική ήταν βέβαια και η συνδρομή του Άρη Μητρονάτσιου και του Κώστα Λιώλιου, καθώς και της Χριστίνας Ντρούγια, η οποία παρότρυνε τον αναρριχητή που κρεμόταν στα σχοινιά να κάνει κάποιες ασκήσεις, για να μείνει σε εγρήγορση και να μην μουδιάσει το σώμα του.

tameteora.gr