Η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει την Τρίτη 23 Ιανουαρίου τη διαπρεπή ιστορικό και συγγραφέα Μαρία Ευθυμίου. Η κα Ευθυμίου, αρχικά ξεναγήθηκε από τη διευθύντρια κ. Κατσιαμάνη στους χώρους της Βιβλιοθήκης και ενημερώθηκε για τα προγράμματα και τα έργο της. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ηομιλία τηςμε θέμα τα ισχυρά σημεία του ελληνισμού στα 3.500 χρόνια της καταγεγραμμένης ιστορίας του στο ξενοδοχείο DivaniMeteoraHotel.

Η Πρόεδρος της KDK, κα Κατερίνα Δημουλά-Μέρριαμ, εμφανώς συγκινημένη, καλωσόρισε την κα Ευθυμίου και ευχαρίστησε το κοινό που παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

Η κα Ευθυμίου ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της ελληνικής γλώσσας, που κατέχει το πολύτιμο και σπάνιο προνόμιο να ανήκει στις μόλις 5 γλώσσες, από τις 6.500 επίσημες που ομιλούνται σήμερα, που άντεξαν 4.000 χρόνια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:«Η γλώσσα μας έδωσε παιδεία, συνέχεια και δύναμη μέσα στους αιώνες».

Έπειτα, αναφέρθηκε με απλό αλλά και βαθιά περιεκτικόλόγο, σε όλους τους σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας μας, όπως οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Μακεδονικός Αγώνας, η διασπορά, η ναυτοσύνη, η εθνική αντίσταση, οι μεγάλες στιγμές μας στο εμπόριο και στα γράμματα φτάνοντας μέχρι και το σήμερα. Ανέλυσε με έμφαση τόσο τα επιτεύγματα της χώρας μας, όσο και τα μελανά σημεία της ιστορίας μας, όπως ο εθνικός διχασμός, που αποτελούν ακόμη και σήμερα τροχοπέδη για την εξέλιξη του Ελληνισμού.

Την ομιλία παρακολούθησαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Λίλα Μπαντέκα-Νάνη, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού-Αθλητισμού κα Πηνελόπη Μαγκούρα, εκπρόσωποι των Ιερών Μονών και του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, καθώς και ο Αντιπρόεδρος της KDKκ. Απόστολος Ηλιόπουλος.

Ευχαριστούμε την κα Ευθυμίου που αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας, καθώς και τους παρευρισκόμενους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.