Τη δική του οπτική για τα Μετέωρα, παρουσιάζει στο δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό (Μουσείο Τσιτσάνη) στα Τρίκαλα ο ομογενής εικαστικός Σταύρος Κοτσιρέας. Τη βράδυ του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσής του με τίτλο “Μετέωρα – Ανέσπερο Φως”, η οποία απαρτίζεται από σχέδια, γλυπτική και μήτρες ξυλογραφίας. Χαρακτηριστικό των έργων του, το ότι ο ίδιος ο καλλιτέχνης ονομάζει τα Μετέωρα “βραχοκορφές των Αγγέλων”. Στα εγκαίνια μέσω βίντεο χαιρέτισε ο  Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης. Ο ίδιος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως “Η πρωτότυπη αυτή έκθεση μας μεταφέρει την πνευματική σαγήνη του θεσπέσιου τόπου και τοπίου των Μετεώρων με όχημα το ατελεύτητο Ελληνικό φως. Η Ελλάδα και το Ελληνικό φως αποτελούν ένα διαρκές σημείο αναφοράς των απανταχού Ελλήνων και μια διαρκή πηγή έμπνευσης και δημιουργίας”.

Τον  χαιρετισμό του Δημάρχου Τρικκαίων Νίκου Σακκά μετέφερε ο  αντιδήμαρχος Παιδείας,  Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μιχάλης Λάππας επισημαίνοντας τη στήριξη, για μια ακόμη φορά, του Δήμου, σε δράσεις σημαντικής καλλιτεχνικής αξίας, όπως η συγκεκριμένη έκθεση.

Επίσης. ο κ. Παναγιώτης Καμπάνης ιστορικός – αρχαιολόγος στο Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στον Σταύρο Κοτσιρέα με θερμά λόγια για την προσωπικότητα και το έργο του:

“Το σύνολο των έργων που παρουσιάζεται στην παρούσα έκθεση απαρτίζεται από ελαιογραφίες, ξυλόγλυπτα, σχέδια με μελάνι και γλυπτά κατασκευασμένα από διάφορα υλικά. Κατέχοντας καλά τα μυστικά των υλικών μέσων, τα οποία χρησιμοποιεί με την ίδια ευκολία, ο Κοτσιρέας αποδεικνύει πως δεν είναι απλά ένας ζωγράφος, αλλά ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης”, ανέφερε.

Ο Σταύρος Κοτσιρέας από την πλευρά του, αναφέρθηκε στο μεγαλείο του τόπου που αντίκρισε όταν είδε τα Μετέωρα και τις μοναδικές εικόνες που ξετυλίχθηκαν μπροστά του.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής της ΝΔ στην Α Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, ο οποίος, επισκεπτόμενος τα Τρίκαλα, περιηγήθηκε και στην έκθεση και στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Από τον Δήμο Τρικκαίων παραβρέθηκε η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Εφη Λεβέντη, ενώ παρέστη και εκπρόσωπος της ΙΜ  Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, ο αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Κουκουμπάνης.

Σημαντικό το ότι τον Σταύρο Κοτσιρέα συνάντησαν οι παλιοί τρικαλινοί πρωταθλητές του στίβου και της ποδηλασίας Χρήστος Παπαχρήστος και Στέλιος Βάσκος, καθώς ο Έλληνας καλλιτέχνης, υπήρξε και πρωταθλητής του στίβου.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών/Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και θα διαρκέσει έως τις 3 Μαρτίου 2024.