Οι ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις με επίκεντρο τους Σπαρτιάτες μετά την έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το κατά πόσον ήταν νόμιμη η συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές του 2023 ανοίγει τον δρόμο και για τις αποφάσεις στο Εκλογοδικείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει, πιθανόν έως τον Ιούνιο, πως οι Σπαρτιάτες συμμετείχαν παράνομα στις εκλογές, τότε αυτομάτως διαλύεται η Κοινοβουλευτική τους Ομάδα και εκκινούν οι διαδικασίες για να συμπληρωθούν οι έντεκα κενές θέσεις, πλην του Βασίλη Στίγκα που έχει εξαιρεθεί από τις ποινικές διώξεις.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει αναλογική κατανομή του ποσοστού που πήραν οι Σπαρτιάτες σε όλα τα κόμματα. Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό της Ν.Δ. θα αυξανόταν κατά 1,9%, θα πήγαινε στο 42,45% και θα κέρδιζε από πέντε έως έξι έδρες επιπλέον, εκ των οποίων τη μία στη Λάρισα, με την Ρένα Καραλαριώτου να μπαίνει στη Βουλή.

Τρεις έδρες θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, μία ή δύο το ΠΑΣΟΚ, μία το ΚΚΕ, μία η Πλεύση Ελευθερίας και καμία ή μία η Νίκη. Σε αυτή την περίπτωση η ανακατανομή δεν μπορεί να γίνει «τοπικά», στους νομούς δηλαδή που έχουν εκλέξει βουλευτές οι Σπαρτιάτες, αλλά θα γίνει πανελλαδικά.

Με βάση το σενάριο αυτό, σημειώνει η εφημερίδα, από τη Ν.Δ., στην Αχαΐα μπορεί να δούμε βουλευτή τον Αγγελο Τσιγκρή να μπαίνει στη Βουλή, ενώ στη Β΄ Πειραιώς θα έπαιρνε την έδρα η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη και στην Αν. Αττική η Βασιλική Κόλλια.

Πιθανόν η μία από τις πρόσθετες έδρες της Ν.Δ. να «κερδίζεται» στην Α΄ Αθηνών και να την καταλαμβάνει ως πρώτη επιλαχούσα η Φωτεινή Πιπιλή.

Τις τρεις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να πάρουν ο Χρήστος Σπίρτζης, επίσης στην Ανατολική Αττική, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα και ο Σωκράτης Βαρδάκης στο Ηράκλειο.

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμάται πως δύο έδρες μπορεί να πάρουν ο Θανάσης Γκλαβίνας στη Β΄ Θεσσαλονίκης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης στη Β΄ Πειραιώς.

Κώστας Τόλης kosmoslarissa.gr