Την ώρα που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα σκέφτονται εάν και πότε θα καταργήσουν την αλλαγή ώρας, η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου συνιστά τη διατήρηση της κανονικής ώρας όλο τον χρόνο, μια γνωμοδότηση με την οποία συμφωνεί πλήθος άλλων οργανισμών στις ΗΠΑ.

Θέση της Ακαδημίας είναι ότι η θερινή ώρα βρίσκεται σε ασυμφωνία με τους ανθρώπινους κιρκαδικούς ρυθμούς, όπως είναι γνωστό επίσημα το λεγόμενο βιολογικό ρολόι.

«Προκαλώντας αποκλίσεις ανάμεσα στο ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού με το φυσικό περιβάλλον, η θερινή ώρα αυξάνει τους κινδύνους για τη σωματική υγεία, την ψυχική ευημερία και τη δημόσια ασφάλεια» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο δρ Αντίλ Ρίσιμ, πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Ασφάλειας στην Ακαδημία και ειδικός του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

«Η μόνιμη κανονική ώρα είναι η βέλτιστη επιλογή για την υγεία και την ασφάλεια» κατέληξε.

Η νέα σύσταση δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Sleep Medicine, επίσημη επιθεώρηση της Ακαδημίας.

Ο οργανισμός είχε πάρει την ίδια θέση και στην προηγούμενη γνωμοδότησή του το 2020, κρίνοντας ότι οι διαθέσιμες ενδείξεις στηρίζουν τη διατήρηση της κανονικής ώρας όλο τον χρόνο.

Την θέση αυτή συμμερίζονται ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος, η Εταιρεία Έρευνας Βιολογικών Ρυθμών, το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου κα η Εταιρεία Έρευνας Ύπνου, μεταξύ άλλων.

«Η μόνιμη κανονική ώρα βοηθά να συγχρονιστεί το βιολογικό ρολόι με την ανατολή και τη δύση του ήλιου» δήλωσε ο Τζέιμς Ρόουλι, πρόεδρος της Ακαδημίας.

«Ο φυσικός αυτός συγχρονισμός είναι ο βέλτιστος για υγιή ύπνο. Ο ύπνος έχει ζωτική σημασία για την υγεία, τη διάθεση, τις επιδόσεις και την ασφάλεια» είπε.

Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων τι πρώτες ημέρες μετά την αλλαγή ώρας, ένα φαινόμενο που αποδίδεται στην υπνηλία και την κόπωση που μπορεί να προκαλέσει η αλλαγή.

Από το 2019 η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει πρόταση που θα επέτρεπε στις χώρες-μέλη να αποφασίζουν μόνες τους αν θα εφαρμόζουν τη θερινή ή την κανονική ώρα όλο τον χρόνο, ωστόσο η διαδικασία έχει έκτοτε παγώσει λόγω εσωτερικών διαφωνιών.

in.gr