Αφίχθησαν στη Φαρκαδόνα και συγκεκριμένα στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) που λειτουργεί στην περιοχή, δεκαμελής ομάδα μαθητών από τη Ρουμανία και τρείς καθηγήτριές τους που τους συνοδεύουν. Η αποστολή θα παραμείνει στη Φαρκαδόνα από 20-04-2015 έως 08-05-2015.

Οι μαθητές που φοιτούν στο αντίστοιχο σχολείο της Ρουμανίας από την πόλη “Falticeni” της περιοχής “Suceava”,  θα φιλοξενηθούν από Έλληνες συμμαθητές τους. Η επίσκεψή τους εντάσσεται στα πλαίσια  του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Comenius – Δια Βίου Μάθηση – Διμερείς Σχολικές Συμπράξεις”, που είναι εγκεκριμένο από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ι.Κ.Υ.

Τους μαθητές καλωσόρισαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, εκπαιδευτικοί κ. Γαλάνης Αχιλλέας και Παπαστεργίου Στέργιος, η Διευθύντρια κ. Κοντογιάννη Αθηνά , εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση των συνεργαζόμενων σχολείων, μετά τη πρώτη που είχαν οι Έλληνες μαθητές στο σχολείο τους στη Ρουμανία τον Απρίλιο του 2014.

Οι Ρουμάνοι μαθητές, από την πρώτη στιγμή της έλευσης τους στη Φαρκαδόνα, διαπίστωσαν ότι οι οικογένειες όπου θα φιλοξενηθούν τους δέχθηκαν με μεγάλη οικειότητα, στοργή, ζεστασιά και αγάπη σαν να ήταν τα δικά τους παιδιά. Αυτό βέβαια θα συνεχιστεί και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί.

Οι μέχρι σήμερα δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν:

·        ξενάγηση σε μέρη ενδιαφέροντος (Ιστορικά και Πολιτιστικά)  του Νομού Τρικάλων

·        σύσκεψη και εργασία πάνω στα παραδοτέα προϊόντα του προγράμματος

·        περίπατο στην πόλη της Φαρκαδόνας

·        παρουσίαση των παραγόμενων προϊόντων στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος

·        παρουσίαση μαθημάτων στις αίθουσες διδασκαλίας του ΕΠΑ.Λ Φαρκαδόνας

·        επίσκεψη σε σχολεία της περιοχής μας

 

Αναλυτικά

Την δεύτερη ημέρα παρατέθηκε γεύμα στο σχολείο  από τις Ελληνικές οικογένειες των μαθητών  που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα. Την Πέμπτη 23-04-2015 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στα Μετέωρα, όπου ξεναγήθηκαν στα μοναστήρια της περιοχής, κατακτώντας από την πλευρά τους ένα όνειρο ζωής.

Τις επόμενες ημέρες υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο σχολείο.

Στις 27-04-2015 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων, που περιελάμβανε επίσκεψη στο μουσείο «Κλιάφα» με ξενάγηση από την κ. Μαρούλα Κλιάφα και επίσκεψη στο «Κουρσούμ Τζαμί». Στη συνέχεια ακολούθησαν επισκέψεις σε σχολεία της πόλης. Στο 1ο ΕΠΑ.Λ Τρικάλων μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε στους χώρους του σχολείου ο Διευθυντής κ. Νικόλαος Ντόγκας. Στο Μουσικό Σχολείο των Τρικάλων έγινε ξενάγηση από τον Διευθυντή του σχολείου κ. Βασίλειο Παπακώστα και παρακολούθηση πρόβας μουσικής εκδήλωσης των μαθητών.

Ακολούθησε περίπατος στην παλιά πόλη (Βαρούσι) και φαγητό στα μανάβικα.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που τους συνοδεύουν είναι κατενθουσιασμένοι από τη μέχρι σήμερα παραμονή τους στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη των Ρουμάνων μαθητών στη Φαρκαδόνα θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαΐου.

Η συμμετοχή σχολείων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, προσφέρει την ευκαιρία σε μαθητές να επισκεφτούν χώρες του εξωτερικού, να αποκομίσουν χρήσιμες και ουσιαστικές εμπειρίες και να αντιληφθούν την ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης. Ουσιαστικά πρόκειται για δράσεις που υποστηρίζουν τους νέους πολίτες να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την προσωπική τους ανάπτυξη, τη μελλοντική εργασιακή τους απασχόληση και τη δραστηριοποίησή τους ως ενεργοί πολίτες.